Medicii şi asistenţii, motivaţi să plece din ţară

524
SONY DSC

Spitalele gorjene au scos la concurs mai multe posturi de medic, în ultima perioadă, dar unele dintre ele au rămas neocupate, din lipsă de candidaţi mulţi specialişti alegând să părăsească sistemul şi să îşi caute de lucru peste hotare, acolo unde meseria lor este remunerată aşa cum se cuvine. La nivel naţional, peste 2.000 de cadre medico-sanitare, dintre care 1.100 medici şi 1.057 asistenţi medicali, au ridicat, în primul semestru din 2015, certificatele de recunoaştere a pregătirii efectuate în România pe baza cărora pot să lucreze în spitale din alte ţări din UE, potrivit Ministerului Sănătăţii. Din fericire, noua lege a salarizării prevede creşteri salariale semnificative, fapt ce ar putea să îi motiveze pe medici să rămână în ţară.

Reprezentanţii MS susţin că, la nivelul ţării, nu se poate vorbi de un trend ascendent sau descendent al plecării medicilor şi asistenţilor, înregistrându-se o constantă a numărului cererilor privind certificatele necesare recunoaşterii titlurilor româneşti în profesia de medic, medic dentist, asistent medical generalist şi moaşă.
Din păcate, în spitalele noastre sunt tot mai puţini medici, iar cei care au rămas abia reuşesc să facă faţă solicitărilor. Cât despre motivarea financiară, aceasta aproape că lipseşte cu desăvârşire. “Există trei motive pentru care aleg să plece: în primul rând este motivaţia financiară; apoi condiţiile de lucru, unde nu există grad de comparaţie. Al treilea motiv este nivelul de trai oferit de ţările unde aleg să plece. Dar, mai este ceva foarte important: acolo, în străinătate, cadrele medicale au statut de oameni, aici suntem doar nişte elemente cu statut de număr în statistici”, mărturiseşte Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului “Sănătatea” Gorj. Medicii pleacă din spitalele noastre, unde sunt plătiţi mult sub aşteptările lor şi se orientează către oraşele unde au condiţii excepţionale de lucru, dar şi venituri pe măsură. Cu toate că a existat o perioadă când acest fenomen începuse să scadă în dimensiuni, acum se pare că medicii continuă să părăsească sistemul autohton, în căutare de noi orizonturi.

Dezamăgiţi de sistem…
Muţi dintre angajaţii sistemului sanitar aleg să-şi caute norocul pe alte meleaguri. Nu doar medicii părăsesc acest sistem, ci şi asistentele sau farmaciştii. Tinerii medici caută condiţii cât mai bune de lucru, dar şi venituri pe măsură. Pentru că spitalele noastre nu le mai oferă ceea ce-şi doresc, mulţi dintre aceştia aleg să plece în străinătate. Sistemul sanitar românesc este o dezamăgire nu doar pentru pacienţii care se tratează în cadrul său, ci şi pentru cadrele medicale. De departe acesta nu are cum să satisfacă nevoile unui medic.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj spun că în special tinerii solicită eliberarea certificatelor de conformitate, pentru a putea pleca în străinătate.
Nemulţumiţi de condiţiile de lucru şi de salariile mult sub aşteptările lor, medicii şi asistenţii gorjeni au căutat soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei, sătui să mai creadă în promisiunile aleşilor.

Creşteri de salarii, în noua lege
Proiectul noii Legi a salarizării prevede creşteri semnificative în Educaţie şi Sănătate, dar şi măsuri de încurajare pentru cei care sunt dispuşi să lucreze în zone geografice defavorizate.
În conformitate cu prevederile respectivului act normativ, un medic primar poate încasa de la 5.636 lei/lună până la 7.018 lei/lună, un medic specialist ar putea lua de la 3.664 lei/lună până la 4.563 lei/lună, iar un medic rezident anul VI-VII va avea un salariu de la 3.409lei/lună până la 4.245 lei/lună.
Pentru personalul medical care lucrează în unităţi unde activitatea se desfăşoara fără întrerupere, în trei ture, angajaţii pot opta fie între sporul de muncă de noapte, fie pentru un spor de 15% din salariul de bază.
Pentru zilele de weekend sau de sărbatori legale lucrate, plata se dublează. De asemenea, cei care lucrează în condiţii periculoase – în locuri cu surse de radiaţii – pot beneficia de sporuri de până la 30% din salariul de bază.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here