Medicii și profesorii din domeniul medical, în activitate până la 70 de ani

Potrivit unei inițiative legislative depuse în dezbatere publică în Parlament de mai mulți senatori și deputați, medicii și profesorii din domeniul medical ar putea să își poată desfășura activitatea și după 65 de ani, până la 70. Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost înregistrat miercuri, 10 mai, la Senat.

În conformitate cu legislația actuală, medicii și profesorii universitari pot continua activitatea didactică după vârsta de 65 de ani doar la cerere, ceea ce lasă loc de interpretări, deoarece unele solicitări sunt aprobate, altele nu. Astfel, mai mulți parlamentari propun modificarea legislației. „Prin interpretarea diferențiată a acestor prevederi, în unele unități sanitare clinice, managerii și consiliul de administrație nu au aprobat, iar în alte unități sanitare au aprobat prelungirea activității peste 65 de ani și, respectiv, trecerea în rețeaua sanitară publică pentru cadrele didactice care au împlinit vârsta de 65 de ani, până la 70 de ani”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului.
Inițiatorii proiectului legislativ susțin că propunerea este necesară pentru păstrarea în funcții de conducere a medicilor cu o vastă experiență profesională și academică, dar și pentru alinierea la legislația în vigoare care permite această derogare și pentru șefii de secție.
În document se precizează că „în unitățile sanitare publice, medicii membri titulari sau membri corespondenți ai Academiei Române și ai Academiei de Științe Medicale, profesorii universitari și cercetătorii științifici gradul I, doctorii în științe medicale, care desfășoară activități medicale și care nu optează pentru încheierea activității prin pensionare, își continuă activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani în condițiile în care comunică decizia în scris conducerii spitalului cu cel puțin 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani. Peste vârsta de 70 de ani, persoanele pot fi menținute în activitate conform dispozițiilor art. 10 alin. (2) din Legea nr. 264/2004 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Medicale. De același drept pot beneficia și medicii, membri titulari și membri corespondenți ai Academiei Române”.
Deocamdată, proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost înregistrat miercuri, 10 mai, la Senat, însă va trebui să treacă mai întâi de votul senatorilor și apoi de cel al deputaților, pentru a schimba legea.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here