Medicina şcolară ar putea trece în subordinea DSP

651

Conducerea Federaţiei Sanitas se implică activ în găsirea de soluţii pentru problemele celor care activează în domeniul medicinei şcolare. La ora actuală, se poartă discuţii pentru proiectul de lege privind organizarea acesteia, propunându-se trecerea sa în subordinea direcţiilor de sănătate publică.

Medicina şcolară şi din creşe a fost una dintre temele dezbătute de liderii Sanitas la întâlnirea cu ministrul Sănătăţii – Nicolae Bănicioiu, ministrul Finanţelor – Darius Vâlcov şi ministrul pentru Dialog Social – Liviu Pop. Cu acea ocazie a fos înaintat Federaţiei Sanitas un proiect de lege spre consultare, care va reglementa activitatea din acest domeniu. Finalizarea proiectului de lege şi trimiterea spre Parlament se va face până la data de 31martie 2015.
Federaţia Sanitas este, în continuare, preocupată de colegii din cabinetele şcolare şi creşe.
“În această perioadă suntem în discuţii cu Ministerul Sănătăţii pentru noul proiect de Lege privind organizarea medicinei şcolare. Propunerea agreată de o largă majoritate este de a fi trecută în subordinea DSP – cu plata de la minister şi cu o minimă dotare a cabinetelor”, susţine Valentin Popa, preşedintele Sanitas Gorj.

Creşte numărul cabinetelor şcolare
Potrivit unui nou proiect de lege, în toate unităţile de învăţământ public şi privat vor trebui să existe obligatoriu cabinete medicale, astfel încât să poată fi acordată asistenţa medicală de urgenţă. În prezent, la nivelul judeţului nostru, doar municipiul Târgu-Jiu stă bine la acest capitol, existând şapte cabinete medicale şcolare. În acestea îşi desfăşoară activitatea: şapte medici, un dentist, 11 asistente medicale la cabinetele şcolare, opt asistente pentru cabinetele care se adresează grădiniţelor cu program prelungit, un asistent pe cabinetul medical stomatologic. Numărul actual de cadre medicale de la şcolile din municipiu deserveşte circa 23.000 elevi din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, dar şi 2.800 de preşcolari. La începutul anului şcolar 2014 – 2015, în judeţul Gorj, existau 12 cabinete medicale, unde îşi desfăşurau activitatea 12 medici şi 36 de asistenţi medicali.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here