Membrii grupului infracţional din Prefectura Gorj, reclamaţi la DNA

438

PREF 2Patru dintre funcţionarii Prefecturii Gorj, unul dintre ei fiind deja pensionat, fac obiectul unei cercetări a procurorilor DNA, ca urmare a unei sesizări înaintate de prefectul judeţului, Liviu Andrei. Acesta reclamă că, urmare a unei verificări efectuate de Comisia de Control a instituţiei, la câteva primării din judeţ, s-ar fi constatat că patru dintre salariaţii prefecturii au solicitat ilegal să le fie reconstituit dreptul de proprietate.

Cei patru funcţionari reclamaţi făceau parte, în momentul comiterii ilegalităţii depistate, din Comisia de Fond Funciar a Prefecturii Gorj, unul dintre ei pensionându-se între timp. Faptele lor au fost însă aduse la cunoştinţa conducerii Prefecturii Gorj, prefectului Liviu Andrei printr-un memoriu depus la sediul instituţiei, anul acesta. Prefectul, obligat de lege, a răspuns însă acestei sesizări, sub formă de memoriu, care reclama presupuse ilegalităţi comise de patru dintre subordonaţii săi, pentru constituirea ilegală a dreptului lor de proprietate. ,,Au fost analizate, punctual, aspectele semnalate de către Cezar Drăghescu, prin memoriul nr. 325/2010, presupusele ilegalităţi comise în modul de constituire a dreptului de proprietate pentru un grup de funcţionari din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Gorj, funcţionari care (preciza, în memoriu, petentul) nu ar fi avut dreptul la constituire”, se arată în raportul Corpului de Control al Prefecturii Gorj

Neregulile constatate

img374Comisia de control a Prefecturii a verificat dosarele de constituire a dreptului de proprietate aflate la Serviciul agricol al Comisiei de Fond Funciar Târgu-Jiu, dacă funcţionarii la care s-a făcut referire în memoriu deţineau suprafeţe de teren în proprietate, personal sau împreună cu rudele de gradul I în momentul validării şi actele de proprietate eliberate de către Comisia Judeţeană la propunerea Comisiei Locale Târgu-Jiu pentru cei patru. ,,Comisia de Control apreciază că modalitatea prin care s-a făcut reconstituirea prezintă o serie de nereguli, pentru care vor fi sesizate instituţiile competente să le cerceteze”, se arată în acelaşi document.

Dosare incomplete

Funcţionarii în cauză sunt Maria Carigoiu, Ioan-Miron Zegrean, disponibilizat şi în curând reangajat în instituţie, Mihail Creţan şi Constantin Dobriţoiu. ,,La dosarul Mariei Carigoiu lipseşte cererea de solicitare, iar din copia de pe carnetul de muncă rezultă că acesta nu a lucrat în ultimii trei ani la CAP sau la o asociaţie cooperatistă, mai mult, de la ultimul său loc de muncă SC Avicola Târgu-Jiu a venit direct la Prefectura Gorj. Nu este depusă nici declaraţia prevăzută de art.10 că nu deţine alte terenuri”, au constatat verificatorii. O situaţie similară se înregistrează şi la Zegrean, în timp ce la dosarul lui Mihail Creţan există cerere de solicitare, dar acesta nu a lucrat, în ultimii trei ani în CAP. Ultimul funcţionar are declaraţie că nu deţine alte terenuri. La fel se prezintă situaţia şi pentru Constantin Dobriţoiu.

Verificările comisiei s-au realizat şi la primăriile Târgu-Jiu, Câlnic, Dăneşti, Băleşti şi Mătăsari.

Conform legii, prefectul Liviu Andrei, a sesizat aceste aspecte la Judecătoria Târgu-Jiu şi la Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Anticorupţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj. Aceste organe cercetează în prezent sesizarea, înaintată în această vară. Greşeala prefectului este însă că nu i-a trecut pe lista de disponibilizări pe cei care fac obiectul acestor cercetări.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here