Micozele – sfaturi şi contraindicaţii

1929
dermaintAcest tip de infecţii ale pielii sunt predominante vara şi pot fi luate de pe plajă, din piscine, de la duşurile comune, etc. Micozele cutanate sunt provocate de ciuperci microscopice şi pot să apară în orice parte a corpului, cu predilecţie în zonele umede, calde, cum sunt degetele picioarelor, la subraţ, in zona pliurilor. Două tipuri de ciuperci pot fi cauza micozelor: dermatofitele, care sunt transmise fie de un animal sau o persoană contaminată, fie chiar de solul umed; candida, prezentă în mod curent în organism, dar care este activată în anumite condiţii de umiditate, stres, unele medicamente.

Anotimpul micozelor
Vara, micozele se instalează mai ales între degetele picioarelor. De asemenea, specific sezonului cald este pitiriazisul versicolor, caracterizat prin pete mici, brune sau albicioase, rotunde, care se descuamează uşor şi apar pe spate, piept, umeri. Pitiriazisul versicolor se dezvoltă în condiţii de căldură, umiditate şi transpiraţie abundentă. Acest tip de micoză nu prezintă simptome specifice, dar este neplăcută, inestetică şi are tendinţa de a se extinde şi de a recidiva. Specific micozelor este colorarea locală a pielii, însoţită uneori de mâncărime. Zona afectată iniţial este mai uscată şi se descuamează. Când cauza e candida, pielea prezintă pustule albe.
Specialiştii atrag atenţia că aceste micoze sunt favorizate de transpiraţie, dar şi de hainele şi încălţămintea din materiale plastice. Contaminarea se poate face prin intrarea în contact cu suprafeţe contaminate, prin mersul desculţ pe pământ, nisip sau la piscină.
Micozele pot fi contagioase
Trebuie reţinut că micozele pielii nu sunt foarte periculoase. Totuşi, ele pot fi şi contagioase, sunt sursă de disconfort şi, în general, se caracterizează prin extinderea în alte zone ale corpului şi revenirea în momentul când au condiţii prielnice de dezvoltare. Mai trebuie ştiut că există tratamente eficiente, dar rezultatul lor depinde de modul în care sunt aplicate şi în ce moment al evoluţiei bolii sunt începute. Tratamentele locale anti-micotice se aplică cel puţin o lună, de două ori pe zi, pentru micozele la degetele picioarelor, şi o jumătate de lună pentru restul corpului. Indiferent de tipul de micoză, diagnosticul şi tratamentul sunt stabilite de medicul specialist. După identificarea tipului de micoză vi se prescrie tratamentul. Există tentaţia de a întrerupe tratamentul imediat ce ni se pare că ne-am vindecat. Este greşit. Tratamentul trebuie respectat şi dus până la capăt pentru a evita recidivarea micozei. În acelaşi scop, trebuie să respectaţi regulile de igienă. Vara folosiţi încălţăminte uşoară, în nici un caz din cauciuc, şi evitaţi să mergeţi prea mult timp desculţ. Hainele vor fi din bumbac şi nu vor fi strâmte. Persoanele cu pitiriazis trebuie să renunţe la hainele din fibre sintetice, deoarece împiedică evaporarea transpiraţiei.
Sfaturi contra ciupercilor
De asemenea, aceste persoane vor evita să facă saună şi nu-şi vor unge pielea cu uleiuri de corp, întrucât ciupercile care provoacă micoze se înmulţesc rapid în mediu gras.
• Bătăturile se pot înmuia în pâine şi oţet. Puneţi, dimineaţa, câteva felii de pâine albă în oţet de vin şi aplicaţi seara pe locurile dureroase pasta obţinută. Lăsaţi să acţioneze peste noapte şi repetaţi operaţia.
• După baia de picioare se taie câteva stafide în două şi se aplică jumătăţile cu partea deschisă pe bătătură. Se fixează. Se repetă tratamentul de câteva ori.
• Amestec de ceapă şi lămâie. Împotriva bă-tăturilor profunde se recomandă cu succes această reţetă. Se pune sare şi zeamă de la o lămâie pe o felie de ceapă, iar aceasta se fixează cu un plasture pe bătătură şi se lasă acolo peste noapte. Se repetă operaţia de 8 ori. Bătătura cu rădăcină cu tot va putea fi desprinsă destul de uşor. Atenţie: Nu încercaţi în nici un caz să îndepărtaţi bătătura cu obiecte ascuţite şi tăioase.
• Tinctura de camfor şi rozmarin. După ce bătătura a fost scoasă, locul respectiv are nevoie de îngrijire. Se amestecă 60 g alcool etilic, 120 g apă de trandafiri, 0,5 g camfor şi 15 g tinctură de rozmarin. Se spală locul afectat de mai multe ori pe zi cu această tinctură.
Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here