Mihai Eminescu, omagiat la Târgu-Jiu

476

Ziua Culturii Naţionale şi împlinirea a 165 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei Româneşti, Mihai Eminescu, au fost sărbătorite joi la Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”, printr-un scurt spectacol de muzică şi poezie la care şi-au dat concursul elevi şi profesori de la Şcoala Populară de Artă, solişti ai Ansamblului “Doina Gorjului” şi membrii ai cenaclului Columna.

foto 009Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Şcoala Populară de Artă şi Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” au organizat joi un spectacol de muzică şi poezie pentru a marca Ziua Culturii Naţionale şi împlinirea a 165 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu.

foto 013“De cinci ani, ziua de 15 ianuarie a dobândit o dublă semnificaţie: aniversăm naşterea poetului Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale. E un moment în care, măcar aşa ca exerciţiu, am putea să rememorăm fiecare nume, figuri ale istoriei culturii naţionale. Biblioteca Judeţeană «Christian Tell», gazda acestui eveniment, alături de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Şcoala Populară de Artă şi Ansamblul Artistic Profesionist «Doina Gorjului», au încercat să ofere un moment special, care porneşte cu lansări de reviste culturale, cu o prezentare a unui instrument foarte util pentru cultura judeţeană, Harta culturală a Gorjului, şi continuă cu recitaluri de muzică şi poezie, susţinute de profesorii şi elevii Şcolii Populare de Artă, de soliştii Ansamblului Profesionist «Doina Gorjului» şi membri ai Cenaclului Columna”, a spus Olimpia Bratu, directorul Bibliotecii Judeţene “Christian Tell”.

foto 006Gorjul are hartă culturală
Unul dintre momentele importante ale evenimentul dedicat Zilei Culturii Naţionale a fost reprezentat de lansarea hărţii culturale a judeţului Gorj, hartă ce îi va ajuta pe turişti şi nu numai să descopere judeţul nostru din punct de vedere cultural.

foto 019“La sfârşitul anului 2014 am scos harta culturală a Gorjului, în care am încercat să rezolvăm două lucruri. Pe de o parte, este un instrument de lucru pentru cei care sunt interesaţi de cultura Gorjului, pe de altă parte reprezintă o încercare de a promova cultura judeţului nostru pentru cei care vin din afara graniţelor lui sau din afara graniţelor ţării. În această hartă, pe o schemă foarte simplă, există o legendă, există nişte iconiţe care se regăsesc apoi pe fiecare localitate. În legendă pot fi găsite informaţii despre instituţii şi aşezăminte, despre muzee şi colecţii muzeale, despre formaţii şi evenimente artistice, despre meşteşuguri, despre creaţia interpretativă gorjenească.

foto 026Tot ceea ce în acest moment, la nivelul anului 2014, există în Gorj se află ca informaţie pe această hartă. Credem că era necesară. Ea este perfectibilă fără discuţie; în fiecare an va trebui să apară o altă ediţie pentru că apar evenimente noi, se mai descoperă câte ceva, se mai înfiinţează câte ceva. Important este că această hartă este mica noastră contribuţie la cultura acestui judeţ”, a precizat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj.

foto 017Pe lângă harta culturală a Gorjului, în cadrul evenimentului dedicat Zilei Culturii Naţionale au mai fost lansate revistele “Portal Măiastra” şi “Serile de la Brădiceni”.
Roxana Lupu

foto 031 foto 041 foto 059 foto 073

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here