Minerii din CE Oltenia au făcut grevă mare! Șase unități miniere, sub flama protestului pentru salarizarea în bătaie de joc a angajaților companiei

654

Peste 1200 de mineri de la șase unități aparținând Direcției Miniere a Complexului Energetic Oltenia s-au rupt de cordonul care îi lega de liderii de sindicat, vânduți administrației companiei, iar, vineri seara, au început, rând pe rând, să își strige nemulțumirile, oprind activitatea. Inițial, cei care au avut curajul să oprească producția au fost minerii de la Cariera Jilț Nord, asta vineri seara, urmați, dimineața, de colegii de la Cariera Jilț Sud, apoi de cei de la Cariera Roșiuța, de salariații ELCFU Motru, care au oprit livrările, duminică dimineața, și de angajații Carierei Tismana 1 și Tismana 2. CE Oltenia a fiert ca o oală sub presiune tot weekendul, protestatarii cerând prezența ministrului Energiei în Gorj. Au obținut, în schimb, o primă întâlnire, în această dimineață, cu Anton Anton, care și-a chemat la București, liderii Federațiilor din CEO, sindicaliști care nu au aderat însă la greva spontană, iar unii chiar au încercat să o oprească.

Complexul Energetic Oltenia este, pe jumătate, paralizat de acțiunile de protest spontane pornite una după alta în tot județul, afectând producția la cinci cariere și livrarea cărbunelui din Motru spre termocentralele din Dolj. Minerii au rupt pisica-n două, după ce au aflat că administrația nu le va mări salariile anul acesta, asta deși mulți dintre angajații din producție au salariul minim pe economie, lucrează în condiții care le pun viețile în pericol, în frig și nămoale, prestând cu lipsă maximă de personal, șapte zile din șapte, sub presiune și interdicții puse de administrație pentru ca felul precar cum muncesc minerii să nu devină public. Este relevant de altfel, mesajul dat de administrație când flama protestelor s-a aprins la Mătăsari, administrația avertizând minerii că vor răspunde pentru grevă, nu că le vor majora salariile ca altor bugetari, ori că le va oferi vouchere de vacanță.
“Ca urmare a întreruperii voluntare a lucrului în unele cariere din cadrul Societății Complexul Energetic Oltenia, cu consecințe iremediabile asupra activității companiei, a fost stabilită, de către conducerea Ministerului Energiei, o întâlnire între conducerea societății și partenerii sociali, la sediul Ministerului Energiei, în data de 14.01.2019, ora 15.00(ora s-a modificat duminică la 8.00), pentru identificarea soluțiilor corespunzătoare.
Având în vedere posibilitatea producerii unor consecințe deosebit de grave asupra funcționării Sistemului Energetic Național, precum și pentru desfășurarea cu rezultate optime a întâlnirii stabilite, este necesară reluarea imediată a activității de producție” transmitea CEO, sâmbătă. După mesajul companiei alte unități au intrat în proteste.

Dobrițanu, Burlan, Iacob și prefectul Florescu, la discuții cu cei care au oprit voluntar lucrul
Când au văzut că nu mai pot controla protestele, care aveau la bază cererea legitimă a minerilor de a li se majora salariile în acest an și de a primi vouchere de vacanță, directorul Direcției Miniere, Gheorghe Dobrițanu, directorul de Suport, Iacob, Daniel Burlan, ultimul intrat în Directorat, au încercat să vorbească cu greviștii, ca și directorii de cariere, cel puțin la Roșiuța, Constantin David nefiind ascultat. Discuțiile lui Dobrițanu de la Jilț nu au dus la nimic bun pentru administrație, acesta fiind acuzat că vizitează unitățile din subordine “cu jeepul” că nu este conectat la problemele reale ale minerilor și că nu îi pasă de cei de la munca de jos.
Protestatarii și-au blamat liderii, care nu au niciun cuvânt în fața administrației și au cerut o întâlnire la Târgu-Jiu cu ministrul Energiei. Duminică seara și prefectul Ciprian Florescu s-a dus la Jilț la o discuție cu protestatarii, în timp ce Iacob și Burlan au prestat la ELCFU să înceapă livrările. Discuțiile, în ciuda amenințărilor voalate la adresa protestatarilor, nu au dus la convingerea salariaților de a începe lucrul. În această dimineață, salariații de la Cariera Roșia, de la Pinoasa, Peșteana și Lupoaia sunt așteptați să se alăture protestului, marți anunțându-se grevă generală.
ANAMARIA STOICA

ALDE și PNL, de partea greviștilor!
În a treia zi de grevă la Complexul Energetic Oltenia doar liderii a două partide politice din Gorj, ALDE și PNL, au transmis mesaje încurajatoare la adresa celor 1200 de protestatari din minerit. Este vorba despre liderul PNL, Dan Vîlceanu, care i-a cerut ministrului Energiei să respecte minerii și să vină să discute direct cu aceștia în Gorj și despre Ion Iordache, liderul ALDE, care a acuzat conducerea companiei că nu a gestionat bine situația. “Minerii şi energeticienii au rămas printre singurele categorii profesionale din România ale căror venituri nu au crescut. Condiţiile lor de muncă sunt printre cele mai dificile, iar legislaţia nu-i ajută cu nimic. La conducerea companiei este un personaj animat doar de propriile interese.
În acest context, de-a lungul timpului, conducerea ALDE Gorj a tras numeroase semnale de alarmă care aveau menirea de a evita situaţia din aceste zile. De fiecare dată, Sorinel Boza, o parte dintre sindicalişti şi parlamentari ne-au asigurat că lucrurile merg cum nu se poate mai bine. Acum, în al doisprezecelea ceas, facem apel la responsabilitate, la calm. ALDE Gorj sprijină angajaţii companiei şi vom face toate demersurile pentru un dialog corect, soluţionarea revendicărilor şi dezamorsarea conflictului”, a transmis, ieri, Ion Iordache.
“Lista de revendicări a minerilor şi energeticienilor cuprinde cerințe care în mod normal ar trebui să fie deja satisfăcute. Vorbim de transport în cariere, căi de acces, echipamente, deci lucruri care nu ar trebui negociate. Ar trebui să existe! În aceste două zile, oamenii au povestit ce improvizații fac la locul de muncă şi în ce condiții lucrează. Au spus şi că nu mai au încredere în conducere şi sindicate. Sunt sigur că mulți directori din CEO şi lideri de sindicat nu au trecut de ani de zile prin cariere şi au pierdut contactul cu realitatea de la bandă.

Am foarte multe informații despre condițiile din cariere, motiv pentru care în ultimul an am făcut interpelări şi adrese şi chiar o lege pentru avizele de condiții de muncă, dar chiar şi aşa am solicitat să merg în carieră să stau de vorbă cu oamenii, să-mi arate ei cu ce se confruntă. Sunt sigur că e mult mai grav decât ştiu eu că e. De aceea, solicit încă o dată conducerii şi parlamentarilor puterii să facă demersuri ca ministrul Energiei să vină în Gorj. Să trateze aceşti oameni cu respect! Nu va afla realitatea de la directorii şi sindicaliştii care merg la Bucureşti. De ce? Pentru că s-a ajuns aici şi din cauza lor. E rândul oamenilor să vorbească! Ei ştiu cel mai bine care sunt interesele celor mulți”, a spus și deputatul Dan Vîlceanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here