Mineritul din Gorj rămâne istorie! Husnicioara, Lupoaia, Roșiuța și Jilțul se închid până în 2019!

922

Liderii sindicali prezenți, ieri, la comisia mixtă restrânsă administrație-sindicate au fost înștiințați în legătură cu planul de eficientizare și reorganizare a Complexului Energetic Oltenia pe următorii patru ani, plan ce va fi supus aprobării AGA a CEO pe 20 mai. Proiectul, bătut în cuie de către administrație în acord cu solicitările Ministerului Energiei, prevede reduceri drastice de personal și activitate minieră în zona Gorjului. În primă fază, adică până pe 1 iulie vor fi disponibilizați primii 2000 de salariați, ca numărul să crească progresiv în anii următori, prin desființarea de entități miniere. Sindicaliștii au aflat că prima intrată pe picior de desființare va fi UMC Husnicioara, ce va fi urmată de carierele Motru, Roșiuța și Lupoaia, ca în final unitățile din Jilț să aibă aceeași soartă. Cel mult 6000 de angajați va mai număra în 2020 actualul CEO, potrivit acestui plan ce va fi supus aprobării forului de conducere la scurt timp după Paște.

Planul de eficientizare a CEO a fost finalizat de către echipa de conducere a companiei, el fiind adus și la cunoștința partenerilor sociali, miercuri, în cadrul unei ședințe restrânse care a avut loc la sediul societății din Târgu-Jiu.
Documentul, pus la dispoziția, liderilor sindicali, prevede în primă etapă, disponibilizările colective din acest an, cifra de 2000 de persoane fiind bătută în cuie.

Măsurile de concediere
Administrația a propus ca toate posturile vacante din CEO să fie reduse, din vara acestui an, dar și să înceteze toate contractele de muncă, din companie, încheiate pe perioadă determinată, cu anumite excepții. Este vorba despre cei angajați ca urmare a decesului unui membru al familiei, angajat al CEO, a cedării de terenuri, pentru completarea stagiului de cotizare, ca urmare a desființării posturilor, cele încheiate în vederea continuării activității, urmare a reducerii numărului de personal. Afectați sunt și cei detașați de la alte societăți comerciale, cu excepția celor aflați în această situație după ce au cedat terenuri unității.

deschidere graficCei cu două joburi, dați afară
În ce privește criteriile de disponibilizare, aplicate anul acesta, administrația a propus să fie trimiși acasă cei care mai au câte un contract de muncă la alt agent economic, dar și cei care realizează venituri în această situație. Concediați vor fi și cei care cumulează pensia cu salariul, dar și cei care îndeplinesc condițiile de pensionare până în luna decembrie a anului 2019.
Pentru prima dată, administrația s-a arătat de acord să-i pună pe lista disponibilizărilor pe cei care au mai încasat salarii compensatorii în perioada 1997-2015, cu excepția celor care au restituit banii societății ori au fost integrați în muncă, urmare a unor hotărâri judecătorești.

Doar unul dintre soți va fi disponibilizat
Legat de măsurile de protecție socială, administrația propune ca doar unul dintre soții care lucrează la CEO să fie disponibilizat, cel cu venitul cel mai mic ori la opțiunea acestora. Criteriul nu se aplică dacă ambii soți îndeplinesc condițiile de pensionare.
Ar putea scăpa de disponibilizare salariații unici întreținători de familie și cei care au copii minori în îngrijire. De asemenea, pot scăpa de trimiterea acasă soții supraviețuitori, dacă partenerul de viață a decedat în urma unui accident de muncă care a avut loc la CEO.
Salariații care au în întreținere copii ori soți cu handicap sau pensionați pe caz de boală, sunt și ei protejați de disponibilizările colective din vara acestui an.
1067 de salariați din CEO sunt pensionabili, a mai anunțat administrația companiei, cei mai mulți fiind la SE Rovinari.
În cadrul ședinței nu s-a semnat nimic, ci doar s-au citit propunerile administrației.

deschidere tabelUrgie peste Gorj, în 2019
În cadrul discuțiilor s-a vorbit și despre entitățile aflate pe lista neagră, propuse spre desființare, până în 2019.
Prima afectată va fi Husnicioara, urmând la scurt timp cele două cariere din Motru, apoi cele două din Jilț.
Liderii sindicali au rămas muți în fața veștilor deloc bune, mai ales că se discută despre rămânerea în final în companie a doar 6000 de salariați din cei 15.000 pe care îi are societatea în prezent.
Anamaria Stoica

2 COMENTARII

  1. Daca UMF Husnicioara se inchide, putem spune adio industriei din Mehedinti pentru ca judetul asta ar mai ramane cu o singura fabrica despre care se zvoneste, de asemenea, ca se va inchide.

    Totusi, felicitari pentru cei 9.000 de someri. Probabil toti dintre acestia se bucura ca au aflat vestea cu 3 zile inainte de Paste. Mai ales mehedintenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here