Ministerul Sănătății va demara cinci programe naționale de screening, pe fonduri europene

903

România va beneficia, în urma accesării fondurilor nerambursabile, de peste 191 milioane euro pentru implementarea de programe de depistare precoce (screening) a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B,C și D, precum și pentru screening prenatal, precum și pentru formarea personalului medical din domeniile prioritare de sănătate.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că în primă fază, peste 64,7 milioane euro din cele 191 milioane euro vor fi utilizate pentru pregătirea a peste 14.000 de specialiști (ex. medici, medici radiologi, senologi, anatomopatologi, epidemiologi, tehnicieni de radiologie și anatomie patologică, fizicieni, manageri de date, asistenți medicali, asistenți medicali comunitari, psihologi implicați în furnizarea serviciilor de sprijin/ suport, biologi, tehnicieni de laborator, registratori medicali, mediatori sanitari, alt personal medical etc.) în domeniile programelor prioritare de sănătate. „Programele vor putea include schimburi de experiență în alte State Membre. În acest sens, au fost aprobate 34 de proiecte în urma cărora cadrele medicale vor fi pregătite în managementul bolilor infecțioase transmisibile prioritare (tuberculoza; hepatite virale cronice B și C), în managementul pre și post natal al afecțiunilor cu impact asupra mortalității infantile, îngrijirea continuă a nou născutului și a sugarului cu risc crescut de îmbolnăvire și deces, prevenția nașterii premature și îngrijirea nou- născutului prematur”, se arată în comunicat.
Alte domenii de formare mai vizează managementul bolilor cardiovasculare, al afecțiunilor oncologice (cancer col, cancer mamar), diabet zaharat, al bolilor endocrine/disfuncții tiroidiene, sănătate mintală și boli rare (inclusiv genetică medicală).
Peste 15 milioane de euro vor fi utilizate în domeniul tuberculozei, pentru “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”.
Totodată, vor fi alocate 47 de milioane euro pentru programul național de depistare a cancerului de col. Astfel, în prima fază vor fi alocate 5 milioane euro pentru elaborarea metodologiei programelor de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin (HPV/ Babeș Papanicolau) și pentru formarea personalului medical care va fi implicat în derularea acestor programe.
Cea de-a doua etapă este dedicată implementării efective a programelor regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin, în această fază fiind alocate 42 milioane de euro.
Noutatea programului de screening constă în introducerea testării HPV în regim pilot pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 64 de ani. Prima regiune care va asigura implementarea testării HPV este Nord Vest, având în vedere experiență anterioară în derularea de programe similare de testare.
Aproximativ 21 milioane euro vor fi alocate pentru programul național de depistare al cancerului de sân şi peste 19 milioane de lei vor fi alocate pentru Programul Mama și copilul.
În ceea ce privește hepatita, suma de 25 milioane euro va fi alocată pentru derularea programelor de depistare (screening), stadializare și acces la tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C.
MS precizează că în prezent sunt lansate apelurile pentru etapa 1 a derulării programelor de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin și a celui mamar, precum pentru programele regionale de îngrijire a gravidei și copilului. Etapa a doua va fi implementată după finalizarea negocierilor cu reprezentanții Comisiei Europene a opțiunilor simplificate privind costurile.
De asemenea, MS susține că până la sfârșitul anului intenționează finalizarea de noi apeluri în domeniul derulării programelor de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal și pentru programul de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular careare ca scop reducerea morbidității și mortalității prin boli cardiovasculare.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here