Ministrul Educaţiei a ajuns şi în Gorj

503

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, a efectuat, joi, o vizită de lucru în Gorj. Cu această ocazie, ministrul s-a întâlnit cu directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţ, cu sindicaliştii din educaţie şi cu inspectorii şcolari pentru a purta discuţii vizavi de problemele cu care se confruntă sistemul de învăţământ gorjean şi măsurile ce trebuie adoptate în vederea soluţionării acestora. Ministrul Cîmpeanu a fost însoţit de secretarii de stat, Vasile Şalaru şi Emil Albotă, subsecretarul de stat, Liliana Preoteasa, şi senatorul de Gorj, Mihnea Costoiu.

Întâlnirea ministrului cu directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar, sindicaliştii din educaţie şi inspectorii şcolari s-a desfăşurat la Colegiul Naţional “Spiru Haret” din municipiul Târgu-Jiu şi a fost urmată de o conferinţă de presă în care Sorin Cîmpeanu a prezentat concluziile discuţiilor purtate cu aceştia. “Am identificat o serie de probleme comune, după cum am descoperit din aceste discuţii şi o serie de probleme specifice. (…) Sunt probleme care au reuşit să fie soluţionate, după cum sunt probleme care au fost ridicate de către colegii din judeţul Gorj şi asupra cărora am căzut de comun acord că este necesară o intervenţie rapidă. Aş vrea să menţionez necesitatea unei metodologii de calcul a costului standard per elev care să ţină seama de specificitatea fiecărui judeţ în parte (şi judeţul Gorj are un nivel crescut de specificitate), care să ţină seama, de asemenea, de specificitatea domeniului şi care în ultimă instanţă să realizeze o repartiţie mai echitabilă a resurselor alocate sistemului de învăţământ preuniversitar. S-a ridicat, de asemenea, ca la fiecare întâlnire de altfel, necesitatea şi aşteptarea sistemului pentru o nouă Lege a Educaţiei, fie într-o formă care să reunească prevederile învăţământului preuniversitar şi al învăţământului universitar, la care să se adauge prevederi specifice statutului cadrelor didactice, pentru că actuala lege, ni s-a semnalat insistent şi ştim şi noi acest lucru, este oarecum deficitară în ceea ce priveşte aceste prevederi referitoare la statutul cadrelor didactice. Un alt element pus în discuţie a fost necesitatea accentuării ritmului de revizuire a curriculei, în sensul simplificării ei şi de transparentizare a acestui proces prin consolidarea şi promovarea componenţei colectivelor care lucrează la revizuirea curriculei la nivelul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, instituţie aflată în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Veşti bune pentru personalul didactic şi nedidactic
Una dintre temele abordate în timpul întâlnirii a fost aceea a plăţii hotărârilor judecătoreşti pe Lege 221. “Am considerat normal interesul colegilor şi al sindicatelor pentru plata sentinţelor, plata anticipată pentru anul 2016, deoarece la nivelul anului 2014 au fost achitate sentinţele judecătoreşti pe Legea 221. La nivelul judeţului Gorj, acest lucru a însemnat un efort de 12, 5 milioane euro. Repet, doar pentru sentinţele din educaţie, 12,5 milioane euro, sume care au ajuns la colegii noştri din învăţământul preuniversitar din judeţul Gorj. Până la finalul lunii martie, vor fi plătite în avans primele două tranşe din sentinţele pe anul 2016”, a declarat Sorin Cîmpeanu. Ministrul Educaţiei a adus veşti bune şi pentru personalul nedidactic din învăţământ, anunţând creşteri salariale în cel de-al doilea semestrul al anului. “Am putut să le dau colegilor din judeţul Gorj, în premieră, vestea că la nivelul Guvernului României s-a reuşit identificarea soluţiei prin care personalul nedidactic să poată primi în semestrul II al anului 2015 o creştere salarială de 12%. Asta înseamnă că 60.000 de persoane încadrate ca şi personal nedidactic în sistemul de educaţie vor primi această creştere de 12% la salariu, care înseamnă un efort de 46 de milioane de lei la nivelul semestrului II din anul 2015”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

foto 072Microbuze noi pentru elevii din Gorj
Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a mai anunţat, joi, şi faptul că, până la jumătatea lunii martie, în Gorj vor ajunge 18 microbuze şcolare noi. “Alături de cele 19 microbuze şcolare care au fost livrate din primul lot de 500 de microbuze şcolare, vor veni în curând alte 18 microbuze şcolare din cel de-al doilea lot de 465 de microbuze şcolare, care vor fi livrate până la jumătatea lunii martie. De asemenea, mai există o licitaţie lansată în cadrul parteneriatului pe care Ministerul Educaţiei îl are cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin care vor fi achiziţionate alte 1016 microbuze şcolare”, a anunţat Sorin Cîmpeanu.

Vizite similare în Dolj şi Olt
Gorjul este cel de-al doisprezecelea judeţ în care ministrul Educaţiei a ajuns de la începutul mandatului său. Până acum, Sorin Cîmpeanu a vizitat judeţele Braşov, Sibiu, Iaşi, Vaslui, Vrancea, Neamţ, Timiş, Arad, Mehedinţi, Teleorman şi municipiul Bucureşti. Tot joi, ministrul a efectuat o vizită de lucru în judeţul Dolj, iar, astăzi, este aşteptat să ajungă în Olt.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here