Ministrul Justiției, la Târgu-Jiu

510

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a venit, joi la Târgu-Jiu, pentru a participa vineri la întrevederea anuală a președinților de tribunale din România. Evenimentul a avut loc la un restaurant de pe Insulița Jiului, după care Tudorel Toader a susținut o conferință de presă la sediul Prefecturii Gorj.
”Îi mulțumim domnului prefect pentru că ne-a primit în sediul acesta, care este absolut impresionant, e monumental. Îi mulțumim pentru modul în care ne-a primit și am răspuns cu plăcere invitației de a face o declarație de presă. Am venit la Târgu-Jiu, pentru a participa la întrevederea, reuniunea anuală a președinților de tribunale. Aici se desfășoară anul acesta întâlnirea președinților de tribunale din toată țara, împreună cu CSM-ul, Consiliul Superior al Magistraturii. Eu am venit ca ministru al Justiției, doamna Safta, ca secretar de stat la Ministerul Justiției, dar în același timp sunt și membru de drept în Consiliul Superior al Magistraturii. Au fost și au rămas în dezbatere multe probleme, care țin de sistemul judiciar”, a declarat ministrul Justiției. Tudorel Toader a fost întrebat de jurnaliști despre sesizarea penală făcută de Ludovic Orban împotriva premierului Dăncilă, însă a refuzat să facă declarații în acest caz. ”Am venit la Târgu-Jiu de joi. Am auzit și eu la un post de radio, cred că două ori, această informație. Prin urmare, vă rog să fiți de acord să nu comentez eu sau să explic eu ceva despre care nu sunt documentat, pentru că la același post de radio am auzit informația reluată. De aici, de la prefectură, îi voi mulțumi domnului prefect, voi pleca la București, mă voi documenta și eu, atunci voi spune un punct de vedere. M-a informat postul de radio, pe această minimă informare, nu exprim niciun punct de vedere până nu fac necesara informare, documentare”, a mai precizat Tudorel Toader.

Decizie luată după ce a vizitat sediul Curţii de Apel Craiova
Ministrul Justiției a declarat că a identificat și o problemă cu care se confruntă instanțele și parchetele din țară, inclusiv cele de pe raza Curţii de Apel Craiova, aceea legată de arhivarea documentelor. Tudorel Toader a prezentat și soluția: în toată ţara vor fi făcute 15 arhive, cu bani de la Banca Mondială.
”Am vizitat multe instanţe de judecată, spre exemplu sediul Curţii de Apel Craiova, unde documentele care trebuie să stea în arhivă stau în condiţii absolut improprii, stivuite aşa pe lângă perete. (…) Se prevede înfiinţarea a 15 arhive, arhive la nivelul fiecărei curţi de apel. O arhivă mare, care să se desfăşoare pe o suprafaţă de aproape 4.000 – 5.000 de metri pătraţi, fără etaj, o arhivă construită după toate standardele necesare. Pe raza Curţii de Apel Craiova am identificat deja un spaţiu unde să construim această arhivă, cel mai probabil pe terenul aflat în administrarea Penitenciarului de la Pelendava de la Craiova. Penitenciarul are 1.028 de hectare, din acelea vom lua – sigur deja am făcut demersurile la directorul ANP – vom prelua 5.000 de mp pe care să amplasăm acea arhivă”, a mai spus Toader, în cadrul conferinței de presă, la Târgu-Jiu.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here