Ministrul Niţă, mediator între sindicaliştii lui Condescu şi directorii lui Ciurel

362

În pline negocieri dintre administraţie şi sindicate, ieri a sosit în Gorj chiar ministrul energiei, Constantin Niţă, care a dorit să se documenteze la faţa locului despre problemele din Complexul Energetic Oltenia. Acesta a mers la Rovinari, unde a vizitat termocentrala şi o exploatare minieră, după care a venit la Târgu-Jiu, unde s-a întâlnit cu administraţia societăţii, cu lideri sindicali din CEO, dar şi din Valea Jiului, precum şi cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene. Nu s-a întors la Bucureşti cu vreun secretar de stat de la Gorj pe considerentul că numirea oricărui secretar de stat în Guvern este apanajul premierului, Niţă spunând că până acum nu s-a discutat despre aşa ceva.

Ministrul a declarat, în prezenţa managerului privat Laurenţiu Ciurel, că discuţiile pe care le-a avut cu sindicaliştii i-au lăsat convingerea că negocierile pe marginea noului Contract Colectiv de Muncă vor fi gata în scurt timp, şeful CEO spunând că doar mai trebuie aşternute pe hârtie cele convenite de administraţie şi reprezentanţii minerilor şi energeticienilor. Niţă şi Ciurel au precizat şi că sporurile oferite angajaţilor sunt reduse la jumătate, faţă de alţi ani, de data aceasta niciunul dintre negociatori neprimind vreun leu pentru că din noiembrie încoace tot participă la discuţiile pe marginea noului Contract Colectiv de Muncă. Precizarea este făcută în contextul în care Curtea de Conturi a constatat că fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia a plătit membrilor din fostele comisii de negociere 199.000 de lei, iar fostul director general de la CE Turceni a primit şi el pentru negocieri suma de 20.000 de lei. Banii respectivi ar urma să se recupereze de la cei care i-au încasat, Laurenţiu Ciurel menţionând că are sarcină expresă primită în acest sens de la Curtea de Conturi.

Neregulile se plătesc
Constantin Niţă a vorbit ieri, în acest context, şi despre existenţa raportului Corpului de Control al Guvernului după verificările făcute la unităţile din cadrul CEO, ministrul precizând că sunt destul de multe nereguli, la fel ca şi cele consemnate de Curtea de Conturi. „Sunt unele, de la fotbal la închirieri de macarale la preţuri de sute de ori faţă de preţul pieţei, la basculante, la tot felul de consumuri de motorină, la închirieri (n.r. – de utilaje). Ele sunt înlănţuite şi se regăsesc şi în raportul Curţii de Conturi”, a spus Niţă, ministrul menţionând că se consultă cu juriştii din subordinea sa pentru a vedea ce face mai departe cu raportul, un exemplar din documentul respectiv fiind însă înaintat de către Corpul de Control şi către DNA.

Reduceri pentru Pandurii
Niţă şi Ciurel au anunţat ieri nu doar finalizarea în scurt timp a negocierilor pe marginea noului CCM, ci şi reduceri ale finanţărilor pe care CEO le face către echipa de fotbal Pandurii, precum şi către clubul de baschet şi cel de handbal Energia Rovinari. Finanţările se vor reduce la jumătate faţă de anii trecuţi, astfel că, acum, CEO nu va mai da decât vreo 3 milioane de lei, Laurenţiu Ciurel fiind de părere că banii sunt suficienţi şi asigură condiţii decente pentru ca echipele care primesc sumele respective să facă performanţă şi să se claseze pe locuri fruntaşe. Liderul sindical Marin Condescu, în calitate şi de preşedinte la Pandurii, nu i-a contrazis pe cei doi reprezentanţi ai administraţiei, menţionând că echipa se poate descurca şi cu bani mai puţini, clubul înţelegând că este criză. Obiectivul celor de la Pandurii de a se clasa pe un loc fruntaş, care să asigure evoluţia în Europa League.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here