Mircea Geoană: România va ieşi din criză când va scăpa de certuri şi scandal

622

Mircea Geoana (3)1)Domnule Mircea Geoană, de o lună de zile România este în criză politică. Există şanse ca această criză să se termine înainte de alegerile prezidenţiale?

În măsura în care actualul preşedinte se poate comporta responsabil şi raţional, această şansă există. Traian Băsescu putea pune punct crizei politice de acum 2 săptămâni, prin acceptarea propunerii unei majorităţi solide. În loc să facă acest lucru, Traian Băsescu a desemnat un om fără nicio şansă de a obţine votul majorităţii. Nu am niciun dubiu că obiectivul actualului preşedinte este să îi menţină pe Blaga, Videanu, Berceanu, Udrea în funcţii, pentru a avea controlul asupra organizării alegerilor.

2)Cum apreciaţi desemnarea lui Liviu Negoiţă ca premier?
Este încă un episod din filmul pus la cale de Traian Băsescu în momentul în care a scos PSD de la guvernare. Liviu Negoiţă este sacrificat de Traian Băsescu, pentru că se ştie foarte clar că nu va obţine votul în Parlament. Actualul preşedinte şi-a început mandatul prin scandal, a continuat cinci ani prin scandal şi acum termină regretabil prin scandal. Vom avea stabilitate şi linişte în România după 6 decembrie, când vom scăpa de Traian Băsescu.
3)Fără voia sa, Ion Iliescu a devenit o figură centrală a acestei campanii. De ce credeţi că Traian Băsescu îl atacă atât de dur pe preşedintele de onoare al PSD?
Dacă nu l-aş cunoaşte pe Traian Băsescu aş spune că este o atitudine paranoică. Dar este doar falsitate şi minciună. Traian Băsescu şi-a inventat duşmani în fiecare campanie, pentru că nu este în stare să construiască, nu este în stare să vină cu soluţii împotriva crizei şi nu vrea să arate ce a făcut în ultimii cinci ani, pentru că ar trebui să vorbească despre un mandat ratat. Traian Băsescu ar trebui să înveţe de la Ion Iliescu, pentru că a fost un preşedinte adevărat pentru România, nu un om de stat veritabil.
4)Preşedintele Traian Băsescu a spus că România va ieşi din criză odată cu statele dezvoltate din Europa. Germania, Franţa, Belgia şi chiar state ca Slovacia au raportat creştere economică. De ce în România criza se înrăutăţeşte?
Toate statele care au raportat creştere economică au avut cel puţin două lucruri în comun: stabilitate politică şi un Guvern hotărât să aplice măsuri anticriză. România a avut un preşedinte pus pe scandal şi un Guvern croit doar pentru a-i face campanie lui Traian Băsescu. România va ieşi din criză când va scăpa de certuri şi scandal, când va avea stabilitate politică şi un Guvern care să lucreze pentru interesele naţionale.
5)Aveţi un program economic de combatere a efectelor crizei?
Am un program foarte riguros, bine documentat şi dezbătut cu partenerii sociali. Am propus un plan de acţiune împotriva crizei încă din data de 6 iulie, iar de atunci am perfecţionat aceste măsuri. Principalele axe ale programului nostru anticriză sunt păstrarea locurilor de muncă şi investiţiile de stat în infrastructură şi agricultură. Prioritară în acest moment este finanţarea Fondului Naţional de Locuinţe, prin intermediul căruia se vor construi 50.000 de locuineţe complet echipate, în toată ţara, care vor fi închiriate familiilor tinere şi celor cu venituri reduse.
6)La ce vă referiţi mai precis când spuneţi investiţii de stat în infrastructură şi agricultură?
Mă refer în primul rând la construirea de autostrăzi şi drumuri naţionale, pentru că acestea constituie coloana vertebrală pentru dezvoltarea oricărei economii, dar şi la construirea de spitale, dispensare în mediul rural şi şcoli. De asemenea, în agricultură trebuie să ne asigurăm că oamenii primesc subvenţiile la timp şi că vor putea să îşi vândă produsele la un preţ corect. Pentru aceasta, agricultorii au nevoie de centre de colectare, depozitare şi etichetare, de tancuri de lapte, de pieţa volante, pe care statul trebuie să le asigure. Într-o perioadă de criză statul trebuie să devină principalul actor în economie, pentru că numai statul are resursele şi capacitatea de a scoate ţara din criză.
7)Cum va reuşi Fondul Naţional de Locuinţe să contribuie la redresarea economică a României?
Mecanismul este foarte simplu. Domeniul construcţiilor are cel mai mare efect multiplicator în economie. Cu alte cuvinte, deschiderea mai multor şantiere în ţară va duce la crearea de locuri de muncă direct în domeniul construţiilor, va stimula firmele româneşti şi va genera comezi pentru producătorii de mobilă, de aparatură electrocasnică, de instalaţi sanitare, de finisaje. Iar asta înseamnă noi locuri de muncă. Construcţia a 50.000 de locuinţe sociale va avea un efect foarte puternic în economie, efectul pe care programul „Prima Casă” a reuşit să îl producă.
8)Alături de acest program, ce alte soluţii propuneţi pentru sprijinirea tinerilor şi a familiei tinere, o direcţie importantă a programului dumneavoastră?
Vreau ca orice familie din România să trăiască decent din muncă cinstită. Iar pentru acest lucru avem câteva propuneri punctuale: vrem să oferim tinerelor familii o locuinţă, vrem să îi ajutăm pe tineri să îşi găsească un loc de muncă şi să îi ajutăm să îşi întemeieze o familie. Rolul statului în viaţa tinerilor trebuie să fie mult mai activ, prin măsuri ferme de susţinere. Voi sprijini transformarea alocaţiei pentru copii într-un instrument de susţinere a familiilor, astfel încât copiii să poată urma o şcoală, un liceu şi o facultate şi voi sprijini un program de educaţie timpurie, care să răspundă nevoilor speciale ale copilului. Măsurile de sprijin trebuie dirijate în primul rând către familiile cu venituri reduse, pentru a diminua riscul abandonului şcolar şi pentru a evita situaţiile în care copiii sunt ţinuţi acasă pentru că părinţii nu au bani de cărţi şi rechizite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here