Mircea Geoană: „Statul trebuie să ajute familiile aflate la început de drum”

541

Mircea Geoana (7)Cum interpretaţi semnalele economice din ultima vreme. Cât de departe este România de ieşirea din criză?
Suntem în urma statelor europene pentru că executivul nu a pus în aplicare un program anticriză coerent.

Mai mult, au fost adoptate măsuri eronate din punct de vedere economic, precum programul „Prima Casă” sau impozitul minim. Din cauza acestui impozit, 100.000 de firme şi-au suspendat activitatea. Realitatea este că opt sute de români îşi pierd zilnic locul de muncă, iar numărul şomerilor riscă să ajungă la un milion în 2010. Mai mult, patru milioane de români trăiesc la pragul de jos al sărăciei, în timp ce alte două milioane de familii nu-şi pot plăti la timp întreţinerea şi celelalte utilităţi. Este clar că nu ne îndreptăm în direcţia corectă şi că avem nevoie de o nouă guvernare care să ducă România înainte.

Ce măsuri anticriză ar trebui să adopte România?
Locul de muncă sigur este cel mai bun antidot al crizei. Pentru a ieși din această perioadă dificilă, trebuie să investim puţinii bani pe care îi avem pentru păstrarea locurilor de muncă şi pentru crearea de noi slujbe. De aceea, trebuie să demarăm construcţia de locuinţe sociale, de autostrăzi, de drumuri, de şcoli şi spitale. România trebuie să construiască de urgenţă autostrăzi şi să modernizeze drumurile naționale şi judeţene, căile ferate, adică infrastructura de transport pe care se sprijină și se dezvoltă o economie. Doar aşa vom crea locuri de muncă şi vom sprijini firmele româneşti care sunt astăzi în dificultate.
Aţi vorbit despre construirea a 50.000 de locuinţe. Ce impact economic va avea un astfel de program?
Un program naţional de investiţii publice poate salva sute de mii de locuri de muncă şi crea alte câteva sute de mii. Fondul Naţional de Locuinţe prin care vom construi 50.000 de locuinţe noi, complet utilate, pentru cei tineri şi pentru alte categorii sociale vulnerabile înseamnă locuri de muncă pentru cei din construcţii, dar şi pentru cei care produc mobilă, aparatură electrocasnică, parchet şi finisaje. Toate calculele arată că programul este viabil din punct de vedere economic şi benefic din punct de vedere social. Statul trebuie să ajute familiile aflate la început de drum. Iar o locuinţă cu chirie subvenţionată, adică mai mică, este cel mai bun ajutor pe care îl poate primi o familie tânără.
Care sunt costurile pentru acest Fond Naţional de Locuinţe?
Programul nu aduce costuri suplimentare de la bugetului de stat. Mecanismul este foarte smiplu. În bugetul pe 2010, fondul de garantare pentru „Prima Casă” trece la Fondul Naţional de Locuinţe. Practic, nu se iau bani din altă parte, ci se folosesc mai inteligent banii deja existenţi ca fond de garantare.
Consideraţi că programul „Prima casă” nu şi-a atins scopul?
Nu. Prima Casă nu a antrenat economia, nu a încurajat sectorul construcţiilor şi nu a creat locuri de muncă. România a avut în iulie şi august cea mai mare cădere a sectorului de construcţii din Uniunea Europeană. Este evident că în acest moment, Prima Casă nu are un impact economic suficient pentru a contribui la ieşirea din criză.
Traian Băsescu a vorbit în mod repetat despre concedierea a câtorva sute de mii de angajaţi din sistemul public, dând de înţeles că doar aşa va ieşi România din criză?
Mircea Geoana (8)Este total greşit din punct de vedere economic. Traian Băsescu nu înţelege cum funcţionează o economie şi nici nu ascultă ce spun specialiştii în domeniu. Disponibilizările în masă cresc şomajul şi adâncesc criza. Singurul care ar trebui concediat este Traian Băsescu. Dar să arunci în stradă 300.000 de români care nu vor mai avea cu ce să-şi plătească întreţinerea şi să-şi întreţină familiile ar fi un gest de totală iresponsabilitate.
Traian Băsescu spunea că TVA ar trebui crescut la 23% sau chiar 25% pentru a aduce mai mulţi bani la buget. Ar fi o măsură de luat în calcul?
În niciun caz. Ar fi cea mai grea lovitură dată familiilor nevoiaşe, bătrânilor şi agricultorilor. S-ar scumpi mâncarea şi totate produsele, iar cei care suferă cel mai mult vor fi tot oamenii cu venituri mici. Eu nu voi fi de acord ca această criză să fie aruncată în spatele celor care au tot strâns cureaua în ultimii cinci ani. Să strângă cureaua cei care au primit funcţii în guvern de la Traian Băsescu şi care au aruncat cu banul public pe concerte la malul mării şi pe tot felul de acţiuni nejustificate pe timp de criză.
Pe lângă această criză economică, România traversează şi o criză politică majoră. Nu avem guvern, iar perspectivele în plan politic nu sunt deloc clare. Care ar trebui să fie priorităţile din acest punct de vedre?
Traian Băsescu a declanşat criza politică şi tot el a dus-o mai departe. Prioritatea României nu este scandalul pe care îl face Băsescu. Prioritatea este adoptarea bugetului pe 2010, pentru a ne înscrie în calendarul negociat cu FMI. În buget trebuie să fie prinse măsurile urgente de ieşire din criză, investiţii în infrastructură, Fondul Naţional de Locuinţe, măsuri de sprijini pentru familii şi pentru IMM-uri.
Ce mesaj le transmiteţi locuitorilor judeţului nostru?
Vreau să le spun să aibă încredere şi să vină la vot. A venit momentul să ne unim şi să ducem România înainte. Nu avem nevoie de ceartă şi de jocuri politice, ci de locuri de muncă stabile pentru oamenii de aici din judeţ, de sprijin pentru agricultori, de locuinţe pentru tineri şi respect pentru bătrâni. Acesta este mandatul pe care mi-l asum ca preşedinte în faţa oamenilor de aici şi în faţa tuturor românilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here