La un Pas de ANGLIA – Interviu cu Delia-Roxana IONETE

1006

– Bună Delia, te felicit și îți mulțumesc pentru bunăvoința de a accepta acest interviu. Dacă în luna iulie a anului trecut mi-ai povestit despre pasiunea pentru matematică, aș dori să continuăm această discuție, punând accent asupra planurilor tale de viitor. Te felicit pe această cale pentru performanţa realizată recent: sunt puține persoane din județul Gorj pentru care ANGLIA este atât de aproape. Te-aș ruga să-mi detaliezi cum ai ajuns aici și ce înseamnă această performanță pentru tine?

(D.I.) – Bună! Mă numesc Ionete Delia-Roxana și sunt elevă în clasa a X-a la Colegiul Național, George Coșbuc ’’. Am aplicat în luna noiembrie a anului 2013 la programul de burse al HMC – Projects în Central and Eastern Europe, care oferă elevilor oportunitatea de a petrece al treilea an de liceu (clasa a XI-a) într-o școală independentă din Marea Britanie, printr-o bursă care acoperă taxa școlară anuală, cazarea și cheltuielile de masă. Dosarul de aplicație conține un eseu personal, 2 recomandări din partea a 2 profesori, foaia matricolă și un formular de aplicare în care amintești câteva distincții ale tale. După prima etapă, cea de trimitere a dosarului, urmează selecția finală la București, care constă într-un interviu de aproximativ 45 minute și o probă scrisă în limba engleză. La cea de-a doua etapă au fost selectați aproximativ 40 de elevi din toată țara. Mă bucur că mă aflu printre acești elevi. O să dau tot ce pot, cu toate că emoțiile o să își facă apariția, dar sper să trec cu bine și această etapă și să fac mândru Colegiul Național, “George Coșbuc’’, dar și pe cei care au contribuit la formarea mea, în special, actualul director al colegiului și profesorul meu de matematică, domnul Valeriu Drulă. Această performanţă înseamnă foarte mult pentru mine, dar știi cum e, ultimul pas e cel mai greu.

-Cum s-ar schimba viața ta după ce vei fi acceptată pentru Anglia? La ce te aștepți de la o asemenea experiență? Ce înseamnă Anglia pentru tine?
(D.I.) -Viața mea… Cred că viața mea s-ar schimba în bine. Acolo o să studiez 4-5 materii și pot alege să învăț doar la ce-mi place și cea mai bună parte este ca o să fac mult sport, care este esențial în viața oricărui om. Sper că va fi o experiență plăcută și o să mă dedic matematicii indiferent unde voi fi și sper că în viitor să fiu mândră de ceea ce am realizat. Deocamdată pentru mine Anglia este un mister, dar sper să ajung să îl descopăr și sunt sigură că este o țară minunată și plină de inițiative.

-De ce Anglia și nu România? Care este, la urma urmei, din punctul tău de vedere, diferența principală dintre cele două țări? Ce te determină să îți dorești să alegi Anglia? Care sunt însă dezavantajele acestei opțiuni? La ce trebuie să renunți pentru a-ți realiza acest vis?
(D.I.) -Lucrul cel mai important pe care vreau să îl subliniez este că eu nu consider că școala din Anglia e mai bună, ci că sistemul de educație scoate ce-i mai bun din om, fără a-i baga în cap mii de informații inutile. Pentru început, în școlile din România se fac în jur de 6 ore pe zi, 5 zile pe săptămână. Elevii nu sunt încurajați să se dezvolte cu ceea ce le place, ci sunt obligați să respecte o programă strictă.
În școala românească nu trebuie să gândești și nu trebuie să îți exprimi părerea, ci ești obligat să înveți teoria după cărți vechi, deși multe dintre lucrurile scrise acolo nu mai sunt valabile.
În Anglia până să intri la colegiu faci materii generale plus câteva opționale care sunt oferite gratis de către școala. Acestea pot include dans, muzică, desen, handbal, fotbal, basket, tenis, etc. După ce dai examenul de capacitate numit GCSE îți alegi la ce fel de colegiu vrei să mergi. Dacă ai picat 2 materii din examenul GCSE nu e nicio problemă, în colegiu vei avea încă o șansă să le treci: timp de 2 ani vei repeta materiile respective pe lângă cursurile obișnuite de colegiu. În Anglia unele examene se dau cu cartea deschisă tocmai pentru a da șansa celor care nu vor să rețină, dar știu să aplice unele lucruri, să ia o notă mare. Temele sunt constructive și te ajută să îți dezvolți gândirea. În concluzie, ne batem cu pumnii în piept că învățământul românesc este cel mai bun, că elevii din România care se transferă la școală în străinătate sunt avansați cu o clasă sau două, dar nu ne întrebăm din ce cauză situația din țara noastră este așa cum este, pentru că suntem obligați să memorăm, nu să gândim!

– Și totuși.. de unde pasiunea pentru matematică? Cum întreții această pasiune, având în vedere că ai un program încărcat, plin de concursuri și interviuri, iar la liceu ai 10 pe linie?
(D.I.) -Pasiunea pentru matematică… hm… Matematica m-a atras de când eram la grădiniță. Îmi aduc aminte că în clasele primare mă întrebam unde poate ajunge această materie, cât cuprinde și câte lucruri putem descoperi cu ajutorul ei. Iar pe parcursul trecerii timpului și a dezvoltării mele ca ființă rațională am început să o descopăr pas cu pas, iar în opinia mea, matematica este o carte fără sfârșit. Se descoperă noi teoreme și se adaugă pagini și pagini la acea carte. Ah, și aș mai adăuga și pasiunea bunicii mele pentru matematică, care a absolvit clasa specială de matematică în Drobeta Turnu Severin. Cred că tine puțin și de genă.

– Mai sunt mai puțin de 3 luni și urmează Naționala la Olimpiada de Matematică. Care este obiectivul principal pe care dorești să-l realizezi? Ce înseamnă pentru tine o “Națională” ? Cum te pregătești pentru Olimpiada de Matematică?
(D.I.) -Obiectivul principal este obținerea unei medalii la Olimpiada Națională. Pentru mine, o națională înseamnă o confirmare a muncii mele, o apreciere practic din partea oamenilor și a matematicii. Mă pregătesc zilnic din diferite culegeri pentru că matematica e infinită și nu știi exact ce tip de problemă vei avea la concurs sau olimpiadă, așa că trebuie să muncești cât mai mult și să ai și o doză de talent.

– Dincolo de matematică, am observat că te axezi asupra aprofundării limbilor străine, precum engleza, franceza și germana, implicându-te totodată, în diverse activități de voluntariat. Cum de reușești să realizezi simultan toate aceste lucruri?
(D.I.) -Păi, știi cum e, dacă îți place ceea ce faci nu mai pare nimic greu, poate doar pentru cei din jur. Săptămâna aceasta voi participa la Third Millennium Internațional Mathematical Olympiad, unde va avea loc a doua etapă, iar prima etapă am trecut-o aproximativ cu maximul de puncte. Sper să fiu printre primii și să ajung la St. Petersburg deoarece este o olimpiadă internațională organizată de o echipă de matematicieni din Rusia. De o lună ocup postul de Vicepreședinte Resurse Umane Secretariat la Global Confederation of Romanian Students (GCRS România). Timp de 8 săptămâni voi face parte din proiectul GROW și am obținut, “The Bronze Standard” la Internațional Award for Young People, înființat de Ducele de Edinburgh, program ce oferă tinerilor oportunitatea de a se dezvolta pe ei înșiși, comunitățile în care trăiesc și întreaga lumea. Pe această cale îi mulțumesc doamnei Melania Pop, care se ocupă de Asociația “Lumea noastră’’ din Motru.

– Dacă ar fi să alegi o melodie, un cuvânt sau un vers care să te caracterizeze, ce ai alege?
(D.I.) -Am ales un citat: “Să visezi şi să ţinteşti totdeauna mai sus decât ştii că poţi ajunge. Nu te mulţumi să fii doar mai bun decât contemporanii sau predecesorii tăi. Încearcă să te depăşeşti pe tine însuţi.” (William Faulkner)

– Unde îți dorești să ajungi peste 3-5 ani? Ce îți dorești să realizezi în plan profesional, datorită matematicii?
(D.I.) -Îmi doresc să ajung să studiez în Anglia la o universitate renumită și să devin profesoară de matematică.

– Conștientizezi ce pierdere va fi pentru liceul CNGC Motru, județul Gorj și această ţară din momentul în care vei pleca în Anglia? Ce te nemulțumește în România?
(D.I.) -În România mă nemulțumește sistemul, învățăm multe definiții și nu știm să facem nimic. Iar copiii olimpici, care în această perioadă au concursuri și olimpiade trebuie să învețe și la alte 10-14 materii. Deci, trebuie să te suprasoliciți ca să faci performanță. Aceasta este singura soluție.

– În ultimele zile, tragicul accident aviatic din Munții Apuseni a scos din nou în evidență incompetența și nepăsarea instituțiilor statului. Suntem o țară guvernată de sărăcie, comportamente agresive și nepăsare. Ai avut posibilitatea de a vizita ţări civilizate… Ce ar trebuie să schimbăm în România pentru a deveni o țară “normală”, europeană, în care să fii mândru că ești român?
(D.I.) -Ar trebui să schimbăm sistemul și astfel, mentalitățile oamenilor. Să nu mai apară pe lucrurile din magazinele noastre “Made in China’’, ci “Made in Romania”. Eu cred că este posibil dacă ne mobilizăm. Îmi pare foarte rău ce s-a întâmplat în Munții Apuseni, am rămas cu un gust amar pentru că doi oameni au murit. Până și Titanicul a fost găsit în 4 ore și nu existau smartphone-uri pe vremea aceea.

-Îți mulțumesc pentru timpul acordat acestui interviu și aștept cu nerăbdare un interviu în care să-mi relatezi despre experiența ta în Anglia. Te felicit încă o dată pentru această performanţă și sunt convins că vei continua pe acest drum. Până la următorul interviu, voi căuta cea mai potrivită locație de a sărbători obținerea bursei pentru Anglia.
(D.I.) -Mulțumesc foarte mult și eu! Ține-mi pumnii, se apropie data de 1 februarie și cele 2 probe care o să-mi decidă viitorul.
Adrian-Vladimir Costea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here