Mii de gorjeni, sărbătoriți de Sfântul Ilie

643

La nivelul țării noastre, peste 127.000 de români își sărbătoresc onomastica în 20 iulie, de Sfântul Prooroc Ilie. În Gorj, peste trei mii de persoane își aniversează, astăzi, ziua numelui. Cei mai mulți dintre aceștia se numesc: Ilie, Iliuță, Lică, Ilinca și Lia.

Anual, la data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte ridicarea la Cer a Sfântului Mare Proroc Ilie, Tesviteanul. Unul dintre cei mai importanţi prooroci din Vechiul Testament, Sf. Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni şi aducător de ploi în vreme de secetă. În Gorj, peste trei mii de persoane își sărbătoresc onomastica astăzi. Cei mai mulți dintre aceștia se numesc: Ilie, Iliuță, Lică, Ilinca și Lia. În țară, numărul sărbătoriților de Sfântul Ilie depășește 127.000.

Tradiții și obiceiuri de Ziua Sfântului Ilie
În această zi de mare sărbătoare creștină nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină). Pe Sfântul Ilie îl cinstesc mai ales cojocarii, stuparii – se retează stupii, se duc faguri şi mere la biseric[ spre binecuvântare şi se împart de pomană. Astăzi se culeg, în zori, plante de leac stropite cu sânge de cocos tăiat deasupra lor. Se spune că dacă tună în ziua de Sfântul Ilie, vor fi merele şi alunele viermănoase; dacă plouă, va ploua 20 de zile. Sfântul Ilie marchează miezul verii pastorale, dată când le era permis ciobanilor să coboare în sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Cu această ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau soţiilor lor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multă migală.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here