Monden, Societate

Peste 43.000 de gorjeni își sărbătoresc onomastica astăzi

 | 08 septembrie 2016, 00:00 | 0 comentarii | 

Pe data de 8 septembrie creştin-ortodocşii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, sărbătoare religioasă cunoscută ca Sfânta Maria Mică. Peste 43.000 de cetăţeni din judeţul nostru își serbează onomastica în această zi, cele mai multe persoane purtând numele Maria.

Semnatura eletronica CertDigital

Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători creştine închinate Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu. Fecioara Maria s-a născut într-o familie de creştini, Ioachim şi Ana. Părinţii ei, deşi înaintaţi în vârstă, s-au rugat cu tărie pentru a avea un copil. Tradiţia spune că Îngerul Gavriil i-a vestit că ruga lor a fost ascultată şi că Dumnezeu le va da cel mai de preţ dar, un prunc, ales al Domnului, pe care au botezat-o Maria. Peste 43.000 de persoane din judeţul nostru își sărbătoresc onomastica de Sf. Maria. „29.301 persoane din Gorj se numesc Maria, 3.495 – Mariana, 703 – Marioara, 580 – Marina, 946 – Marinela, 494 – Marilena, 606 – Mioara; 5.687 gorjeni au prenumele Marian, 1.422 – Marin şi 97 – Marinică”, confirmă Doinel Popescu, directorul executiv al Direcţiei Comunitare Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Gorj.
În judeţul nostru mai există şi 9 persoane care se numesc Marusia, 66 care se numesc Mara, 113 – Maricica, 22 – Mari, 5 – Meri, 42 – Măriuţa, 88 – Mariţa şi 32 Mia.
Datele statistice de referinţă pentru aceste prenume au fost furnizate de către Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, ele reflectând înregistrările efectuate, conform legii, în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor.

Tradiţii şi obiceiuri de Naşterea Maicii Domnului
Pe 8 septembrie, de Naşterea Maicii Domnului, bărbaţii nu meşteresc şi nu fac treabă în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe. Se spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului în această sfântă zi de sărbătoare de către cele care îşi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând. În credința populară, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi. 8 septembrie este ziua în care unele păsări precum rândunelele îşi pregătesc călătoria spre ţările calde, iar gâzele şi reptilele se retrag în pământ.
De asemenea, 8 septembrie este ziua în care plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Este ziua în care vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă, cum se întâmplă în fiecare toamnă. Este ziua în care se dă drumul culesului de vii, se bat nucii pentru a avea rod bogat şi anul viitor, se jupoaie coaja ulmilor şi se dă startul târguilor şi iarmaroacelor de toamnă. Această zi a Naşterii Maicii Domnului trebuie cinstită cu bucurie şi ţinută de toată lumea. Nu se cade să lucrezi sau să faci treburi gospodăreşti tocmai în această zi sfântă.
Minodora Sucea

Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL