Monden, Societate

Peste 45.000 de gorjeni, sărbătoriți de Constantin și Elena

 | 20 mai 2016, 00:00 | 1 coment | 

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, cei slăviţi „ întocmai cu Apostolii” sunt prăznuiţi de Biserica Ortodoxă la data de 21 mai. Sărbătoarea are o puternică legătură cu puterea Sfintei Cruci, simbolul Biruinţei în religia creştină. Peste 45.000 de gorjeni își sărbătoresc onomastica pe 21 mai.

Semnatura eletronica CertDigital

Potrivit Direcţiei Comunitare Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Gorj, în judeţul nostru, figurează peste 45.000 de gorjeni care îşi celebrează onomastica de Sfinții Constantin și Elena. Nu mai puțin de 18.342 de gorjeni se numesc Constantin și 21.607 Elena, 593 Costel, 380 Costinel, 125 Costică. De asemenea, 2.426 de gorjence au prenumele Ileana, 1.045 Constantina, 417 Lenuța, 271 Ilinca și 186 Costina.

Superstiții de Constantin și Elena
În ziua praznicului nu este bine să divorţezi sau să renunţi la o prietenie pentru că toată viaţa vei avea o pierdere pe plan financiar sau sentimental. Totodată, nu este bine să dai păsărilor cerului pâine, pentru că risipeşti sporul casei.
În acelaşi timp, nu trebuie să strici cuibul păsărilor care au pui, oricât de zgomotoase ar fi acestea, pentru că în familie vor fi necazuri tot anul. În ziua praznicului podgorenii nu trebuie să muncească la câmp: dacă nu se respectă tradiţia, recolta de struguri va fi stricată de grauri.
Pentru a alunga duhurile rele şi necurate, femeile tămâiază şi stropesc cu aghiazmă; pentru a se apăra de forţe malefice, ţăranii aprind un foc mare şi stau în jurul lui, prin acest foc obişnuiesc să treacă şi oile pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.
Minodora Sucea

Loading...
Articole asemanatoare1 comentariu in “Peste 45.000 de gorjeni, sărbătoriți de Constantin și Elena

  1. Troparul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena 21 mai

    Chipul Crucii Tale pe cer văzându-l şi ca Pavel chemarea nu de la oameni luând, cel între împăraţi Apostolul Tău, Doamne, împarăteasca cetate în mâinile Tale a pus-o, pe care păzeşte-o totdeauna în pace, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Unule, Iubitorule de oameni.

    La Mulți Ani tuturor sărbătoriților de astăzi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL