Peste nouă mii de gorjeni își sărbătoresc onomastica de Sf. Dumitru

922

Astăzi, 26 octombrie, este sărbătoare în casele a nu mai puţin de 9.143 gorjeni, care poartă numele de Dumitru şi derivate ale acestuia. Aproape 8800 dintre sărbătoriţi sunt bărbaţi, cei mai mulți numindu-se chiar Dumitru.

Tradiţia populară spune că de Sfântul Dumitru, cinstit în fiecare an pe 26 octombrie, căldura intră în pământ, iar gerul începe să-şi arate colţii. Dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna şi înfrunzeşte întreaga natură, Dumitru desfrunzeşte de codrul şi usucă toate plantele.
Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte, astăzi, pe unul din cei mai mari mucenici, anume pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir.
Acest mucenic vrednic de laudă, s-a născut în cetatea Solonul sau Tesalonic din nordul Greciei. Tatăl său a fost voievod şi comandant al cetăţii Tesalonic şi era creştin, dar ţinea în taină dreapta credinţă, pentru marea prigoană ce era atunci asupra creştinilor. El avea un copil, anume Dimitrie, pe care l-a crescut de mic în credinţă şi în dragoste pentru Iisus Hristos.

Mii de gorjeni, ocrotiţi de Sfântul Dumitru
Astăzi, este prilej de sărbătoare în casele a câtorva mii de gorjeni. Nu mai puţin de 8.638 de persoane din Gorj poartă numele de Dumitru. “Pe 26 octombrie îşi sărbătoresc onomastica peste nouă mii de persoane din judeţul nostru. Dintre aceştia, 8.638 poartă numele Dumitru, 35 Dimitrie, 3 Dumitrache; avem și 40 de persoane cu prenumele Dumitrana, 24 Dumitriţa, 77 Mitică, 3 Demetra, 260 Dumitra și 18 persoane cu prenumele Mița”, a precizat Doinel Popescu, director executiv Direcţia Comunitară Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Gorj.
Pe 27 octombrie, este cinstit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor. Moaştele sale au fost aşezate cu cinste, în iunie 1774, în actuala Catedrală Patriarhală din Bucureşti.

Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Dimitrie
În credinţa populară, anul este împărţit în două anotimpuri: vară şi iarnă. Dacă Sfântul Gheorghe „încuie” iarna şi înfrunzeşte întreaga natură, Sfântul Dumitru desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. Există credinţa că, în ziua Sfântul Dumitru, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii.
Ziua de Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, era, pe vremuri, şi o zi a soroacelor. Se terminau învoielile încheiate între stăpânii oilor şi ciobani la San-George, de unde şi zicerea că „la San-George se încaieră câinii, iar la Samedru se sfădesc stăpânii”.
Potrivit altor tradiţii, dacă de Sfântul Dumitru este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă şi frumoasă. Dacă luna va fi plină şi cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi mari.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here