Morega cere oprirea distrugerii CEO: “Parerologul” Dumitraşcu, desfiinţat

450

Declaraţiile de la începutul acestei săptămâni ale lui Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de Privatizare din Departamentul pentru Energie, totodată şef al Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia(CEO), sunt desfiinţate de Dan Morega, directorul Institutului de Analiză, Investigaţii şi Politici Publice. Gorjeanul Morega îl numeşte pe Dumitraşcu drept “parerolog”, pentru că respectivul doar îşi dă cu părerea despre ceva care nu cunoaşte, sperând că opinia sa s-ar transforma într-un act normativ.

Gabriel Dumitraşcu a făcut public, cu câteva zile în urmă, că, în opinia sa, ar trebui scoase în afara CEO “acele active excedentare sau fără şanse de a fi integrate în piaţa concurenţială”. Dumitraşcu se referea la CET-urile Işalniţa şi Craiova, din componenţa CEO, care sunt departe de sursele de cărbune şi care au un preţ de producţie de circa 260 de lei/MWh, mult peste media pieţei libere (n.r. în jur de 160-170 de lei/MWh pentru energia tranzacţionată pentru 2015). “Minele excedentare şi unele centrale trebuie scoase în afara Complexului Oltenia şi trebuie să găsim soluţii de a le valorifica. Complexul are de recuperat aproape un miliard de lei de la CET-urile aflate în administrarea primăriilor şi cărora le-a livrat cărbune. Intenţionăm să luăm măsuri ca să determinăm o cale prin care acest cărbune livrat să fie plătit. Analizăm posibilitatea de a constitui societăţi noi cu aceste active desprinse din Complexul Oltenia. Există şi varianta ca unele mine să fie transferate CET-urilor administrate de primării întrucât deservesc numai aceste unităţi de producţie a energiei”, făcea public, atunci, Dumitraşcu. Părerea şefului Consiliului de Supraveghere a CEO a ajuns să fie contrazisă chiar de către managerul unităţii cu sediul la Târgu-Jiu, Laurenţiu Ciurel, dar şi de către şeful IAIPP, Dan Morega.

Subminarea economiei!
Ultimul nu îl menajează însă pe Dumitraşcu, criticându-l dur pentru părerile sale publice. “Am rămas pur şi simplu stupefiat de informaţiile pe care le-am văzut publicate de Departamentul pentru Energie, la nivel naţional, potrivit cărora, de fapt, s-ar impune restructurarea la CEO prin oprirea numai a unităţilor miniere necesare termocentralelor, ca restul să fie apoi eliminate din companie. Cele scrise şi subliniate de Gabriel Dumitraşcu, dacă ar mai fi existat vechiul Cod Penal, s-ar fi clasat la capitolul «subminarea economiei», care s-ar fi lăsat cu pedepse grele, ceea ce l-ar fi determinat, cu siguranţă, pe respectivul să gândească de două ori înainte să deschidă gura. În schimb, Dumitraşcu face cu lejeritate declaraţii antieconomice, contestate chiar de Ciurel, deşi, nu exclud ca acestea să fi pornit chiar de la respectivul. Îmi permit astfel să pun la îndoială ce a spus managerul CEO, deşi, public, Ciurel l-a contrazis, la rândul său, pe şeful Consiliului de Supraveghere”, a specificat Morega.

Studiu necesar, nu vorbe
Acesta a menţionat, în schimb, că necesar la CEO ar fi un studiu, în care să se pună în balanţă şi o posibilă revenire la ceea ce a fost înainte de formarea companiei. “Probabil că merită să se ia în studiu chiar şi o revenire, la ceea ce a fost odată. Vorbesc de la o revenire la SNLO şi la structurile energetice separate de la Turceni, Rovinari şi Craiova, care au avut şi rezultate foarte bune financiare. S-ar putea astfel ca mineritul să fie arondat în integralitate, potrivit nevoilor termocentralelor, iar diferenţa să se constituie ca o entitate a cărbunelui. Vorbesc de o companie aşa cum a fost înainte, care să-şi găsească propriile soluţii de valorificare a lignitului. Asta poate fi o soluţie dar pot fi luate în calcul şi altele date de oameni competenţi cu pregătire în domeniu. Oricum ar fi eu resping categoric propunerea lui Dumitraşcu de externalizare a unor mine şi de aruncare în stradă a mai multor mineri şi energeticieni”, a completat Morega. “Din punct de vedere al IAIPP, trebuie, neîntârziat realizat un studiu pentru viitorul Gorjului. Studiu ce ar trebui făcut, nu de marii specialişti care sunt în conducere la CEO, referindu-mă chiar şi la Consiliul de Supraveghere, ci de cercetători, de cadre universitare, de specialişti de marcă din minerit şi energie, din interiorul CEO, şi chiar din minister, mă refer la directori, consilieri, care au lucrat efectiv în domeniu, luând în considerare şi experienţa pozitivă a altor state cu rezultate remarcabile din UE, gen Polonia şi Germania. Şi nu merită luate în seamă declaraţiile unor indivizi din structuri de conducere care nu au lucrat în viaţa lor în minerit şi energie şi care sunt doar nişte «parerologi» care doar îşi dau cu părerea dar ar vrea ca părerea lor să fie decizie”, a subliniat Morega.

Previziuni sumbre
“Consiliul de Supraveghere este format din parerologi şi nu de persoane de forţă, din punct de vedere al competenţei profesionale şi a interesului naţional, ca să nu mai spun de interesul nostru al gorjenilor. De altfel dacă nu vor proceda la analizarea mai multor soluţii, anul 2015 va fi unul catastrofal, cel mai negru din minerit şi energie din ultimii 25 de ani”, a avertizat şeful IAIPP.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here