Morega dă cu ALDE după contabilul Ciobotărică şi îl reclamă la superiori

584

Preşedintele Institutului de Analize, Investigaţii Publice şi Politice, Dan Morega, este revoltat de felul cum managerul interimar al Complexului Energetic Oltenia(CEO) a înţeles să conducă societatea energetică. Morega dă astfel de înţeles că Ciobotărică nu este decât un alt politruc care se perindează la cârma societăţii, acesta promovând în funcţie doar cu ajutorul ALDE, partid care l-a ridicat pe culmi profesionale prin intermediul fostului ministru al Energiei, Andrei Gerea. Şeful IAIPP susţine, astfel, că este dezamăgit că Ciobotărică se dovedeşte doar un “contabil” care nici măcar nu a reuşit să realizeze un raport financiar pe anul trecut al CEO, pe care să-l prezinte public, alături de măsurile care s-ar fi impus pentru eficientizarea societăţii. Morega critică aspru, mai ales, demersurile timide ale lui Ciobotărică de a face schimbări în CEO, în timp ce lasă pe scaune o TESA extrem de densă, numai în Târgu-Jiu compania având 600 de astfel de salariaţi, numărul depăşindu-l pe cel al ministerului căruia compania i se subordonează.

“Acest individ, pe nume Ciobotărică, a fost numit politic de Gerea, a fost uns direct de el, prin impunerea Consiliului de Supraveghere, ca manager al Diviziei Financiare. Să nu uităm că Gerea făcea parte, ca ministru al Energiei, din ALDE, care se pupa atunci cu PSD-ul. Am informaţii, şi voi intra şi în posesia unor documente, potrivit cărora Ciobotărică este şi a fost în relaţii apropiate cu o serie întreagă de lideri de la nivel naţional ai ALDE”, îşi începe pledoaria profesorul de management, fiind convins că Ciobotărică este departe de profilul tehnocratului, impus la nivel guvernamental. Morega dă astfel de înţeles că Ciobotărică nu este decât un politruc în halat de contabil, lucru care nu îi era necesar Complexului Energetic Oltenia în aceste vremuri tulburi. “S-a dovedit, în scurt timp de la numirea noului manager, că nu ne trebuia un contabil în această funcţie. Mai mult, acest contabil face şi greşeli impardonabile, după chipul şi asemănarea sa, aducându-şi alături tot felul de indivizi. Premierul Cioloş şi ministrul Grigorescu l-au pus pe Ciobotărică aici ca să facă epurările politice necesare, adică să cureţe după Ciurel, cel care a adus în CEO tot felul de lipitori de afişe. El trebuia să-i schimbe pe respectivii, să organizeze concursuri şi să angajeze pe criteriul valoric, al profesionalismului. Nu trebuia să-şi aducă alături persoane certate cu legea, dar el a făcut totul invers, încălcând criteriul valorii, cel de integritate şi de profesionalism”, spune, dur, Morega.

Ilie de la vie..
Şeful IAIPP este de părere că Ciobotărică a preferat să facă numiri după ureche, neţinând cont decât de propriile sale orgolii înăbuşite în dictatura lui Ciurel. “Dacă el a vrut să facă o direcţie a făcut, dacă a vrut să aducă pe unii în CEO i-a adus. L-a adus pe Graure, îl va aduce şi pe Bâgu, şi l-a pus în funcţie pe un individ mediocru, pe Ion Ilie. Acesta nu este o personalitate a specialiştilor în energie, pentru că îi putea pune pe Motocu sau pe Pisc. Dar l-a pus pe Ilie de la vie… Respectivul a avut doar meritul că a venit de la o direcţie înfiinţată de Ciurel unde vindea, cică, energie. Ce energie vindea el numai Ilie ştie”, a completat Morega.

Un singur plus, desfiinţarea Direcţiei cu Comunităţile
Desfiinţarea Direcţiei cu Comunităţile a fost singurul lucru pozitiv, văzut de Morega, cel din urmă spunând însă că Ciobotărică a făcut asta la presiunea ONG-urilor, inclusiv a IAIPP, şi a mass-media. “Aici erau tot felul de trepăduşi care încasau salarii uriaşe. Este foarte bine că a desfiinţat această Direcţie”, a mai subliniat profesorul care prevesteşte însă un viitor sumbru al CEO în perioada următoare. “Pierderile vor fi de 400-500 de milioane de lei, iar Ciobotărică nu se poate scuza că nu a ştiut în ce se bagă. El trebuia doar să fi prezentat, public, asta, pentru că nu conduce un SRL personal. Managerul era obligat să arate care este situaţia economico-financiară a CEO la data când a preluat mandatul. El trebuia să muncească o săptămână pe brânci şi să prezinte acest raport. Trebuia să şi prezinte un program de măsuri nu să se joace ca pisica cu şoarecele. Este inadmisibil să umbli la structura organizatorică pe bucăţele. Trebuia să schimbe de jos în sus, şi să facă concursuri care ar fi eliminat din companie lipitorii de afişe ai lui Ciurel”, a transmis Morega.

Structură suplă, în locul uneia supraponderale
Morega îi indică astfel lui Ciobotărică, dacă vrea să nu înceapă chiar cu stângul activitatea sa să bage la cură de slăbire structurile din Târgu-Jiu care suportă, în mod incredibil, 600 de salariaţi TESA. “Nu se face o structură peste noapte. El trebuie să facă o structură organizatorică suplă, să cheme cei mai buni specialişti din afară şi din interior, de la sindicate, şi să facă lucrurile aşa cum trebuie. Este inadmisibil ca şi acum să ai două entităţi de conducere cu personalul aferent numai în Târgu-Jiu. Ciurel, să nu uităm, că atât a ghiftuit personalul TESA încât Divizia Minieră are acum 300 de TESA, CEO, structura executivă, mai are şi ea alţi 300. Vorbim de o TESA de 600 de oameni, cât are un minister. Să fim serioşi, CEO nu este minister”, a mai completat Morega care i-a indicat lui Ciobotărică să facă dispărut SDM-ul, care ar trebui să re regăsească doar în sucursalele poziţionate în apropierea carierelor şi a termocentralelor.
Anamaria Stoica

Morega a anunţat că Institutul de Analize, Investigaţii Publice şi Politice a transmis oficialilor guvernului mai multe memorii prin care sesizează slaba implicare a lui Laurenţiu Ciobotărică în ceea ce priveşte actul managerial de la CEO, dar şi influenţe politice ale acestuia. Morega l-a informat pe ministrul Victor Grigorescu despre faptul că Ciobotărică nu este bine intenţionat, a desfiinţat compartimente şi a înfiinţat direcţii numind în funcţii persoane controversate. Mai mult, guvernanţii au fost informaţi şi în ceea ce priveşte nemulţumirile angajaţilor şi lipsa echipamentelor de protecţie ale acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here