Morega i-a cerut lui Boza să-și schimbe atitudinea manifestată în fața jurnaliștilor, să-și facă o analiză proprie și să fie modest

????????????????????????????????????

•”Capra” directorul general s-a urcat în cireș?!
•Secretarul de stat Vișan, uitat la împărțirea meritelor
•Răspunsul lui Boza către un jurnalist: “Lasă că vorbim noi după..”
•Apucăturile lui Ciurel..

Atitudinea de superioritate a lui Sorin Boza, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, manifestată vineri de către acesta în fața ziariștilor, invitați la prima conferință de presă(după luni de zile în care un astfel de eveniment nu a mai fost organizat în cadrul Complexului Energetic Oltenia), refuzul acestuia de a răspunde la întrebări și faptul că respectivul s-a arătat vizibil deranjat chiar și atunci când a fost întrebat despre soarta profitului CEO, despre posibilitatea de a face noi angajări, despre certificatele de CO2 și chiar despre ajutorul politicienilor, a fost criticată.

Nu numai de către jurnaliștii care s-au simțit ca la vorbitor la întâlnirea cu membrii Directoratului și care s-au întrebat de ce s-a mai organizat conferința dacă Boza tot nu a mai avut vreun chef să vorbească despre meritele echipei CEO, ci și de către Dan Morega, profesor de management, unul dintre susținătorii actualului manager al companiei de stat. “Nu mi-a venit să cred, inițial, ceea ce mi s-a spus. Apoi mi-am pus serioase semne de întrebare, când mai mulți jurnaliști mi s-au plâns de atitudinea nepotrivită și tratamentul șmecheresc al directorului Boza. Pare că inteligența s-a revărsat peste el, deși mai degrabă parcă i s-a urcat capra-n cireș, așa cum e o vorbă din popor.. Cred că Boza, dacă a tratat jurnaliștii, de sus, trebuia să dea dovadă de mai multă modestie și apreciere la adresa celor care i-au făcut și îi fac o imagine pozitivă, dar îl taxează atunci când greșește. Să nu uite că a avut o presă favorabilă la începutul mandatului și ar trebui să învețe din greșelile de comunicare ale celor care au condus înaintea lui”, a spus Morega.

Vișan, nici la etcetera
“Îl sfătuiesc, de asemenea, să dea dovadă de o mai mare modestie atunci când vorbește despre rezultatele bune obținute la CEO și chiar să pomenească și de sprijinul deosebit pe care l-a primit de la secretarul de stat Doru Vișan, de care nu a amintit deloc în conferința de presă și nu prea amintește, asumându-și în totalitate performanțele obținute. Ca profesor de management este departe de a nega rolul de bun manager al lui Boza, dar, chiar așa să crezi că, peste noapte, rezultatele bune obținute ți se atribuie numai ție ori unora este cale lungă.. În primul rând, nu trebuie să uităm că au fost unele condiții de conjunctură pe piața energiei, cererea fiind mult mai mare pentru energia pe cărbune, și i s-a creat un climat politic favorabil în care a putut să își manifeste calitățile manageriale..”, a completat cel care conduce Institutul de Analiză și Investigații Publice Gorj. “În obținerea performanțelor pomenite în conferința de presă nu trebuie uitat, ci trebuie chiar amintit, sprijinul total avut de Boza din partea secretarului de stat Doru Vișan. De altfel, cel din urmă nu și-a manifestat rolul draconic de șef ministerial în CEO, ci, în mod real, a avut un rol integrator preluând o serie întreagă de probleme ale companiei și zbătându-se, cu excepționala capacitate profesională și managerială, de a rezolva multe din problemele mineritului și ale energiei gorjene. Cum mulți uită de cei care i-au fost și îi sunt aproape și mai ales când ești nou venit, de ce nu s-ar aplica și în cazul lui Boza”, a mai specificat Morega.

Relația bună cu liderii sindicali, plătită gros!
Morega a menționat apoi că lui Boza nu i se poate nega faptul că a reușit să aibă o relație bună cu sindicatele, dar i s-a amintit directorului general că “amiciția” respectivă nu a fost chiar gratuită. “Este de apreciat că directorul CEO a reușit să aibă bune relații cu sindicate, dar se cunoaște că pentru relațiile acestea el le-a făcut, în schimb, foarte multe hatâruri liderilor sindicali. Mai mult decât atât, cred că în unele situații a dat dovadă chiar de slăbiciune în fața liderilor sindicali, la Boza a se înțelege slăbiciune voită, de a le menține liderilor sindicali, în funcții, șefi de unități miniere ori directori de cariere, care nu au niciun fel de calități profesionale ori manageriale decât acelea de a-i lăsa pe respectivii să fie decidenții acestor structuri”, a mai spus Morega reamintindu-i managerului CEO că problema numărului mare de salariați TESA nu a fost și nu este încă rezolvată. “O altă problemă nerezolvată care atârnă greu în indicatorii de eficiență economică, începând cu productivitatea muncii pe salariat și finalizând cu profitabilitatea, este menținerea unui număr exagerat de personal TESA la nivelul sediului CEO din Târg-Jiu, de circa 700 de angajați, numărul fiind enorm. Mă întreb, CEO a devenit minister sau Centrala energiei electrice naționale? Aici trebuie să atrag atenția foarte sever, celor din ALDE (în special ALDE Dolj și lui Cupă), dar chiar și PSD-ului, partide care au “puiat,, aici, prin trafic de influență, tot felul de indivizi care au fost angajați cu totul pe alte criterii decât cele profesionale”, a mai subliniat președintele IAIPP, cu convingerea că inteligența îl va determina pe Boza să-și facă o autoanaliză în baza căreia își va schimba atitudinea.

Aroganța și modul de a persifla, moștenite de la Ciurel
Până la schimbarea indicată lui Boza, cel din urmă ar putea să realizeze că, în mod voit sau nu, a început să semene tot mai mult cu Laurențiu Ciurel, cel care a condus la rândul său CEO, dar care la finalul mandatului a avut aceleași apucături ca și cele ale actualului director general. Asta atât la adresa jurnaliștilor, cât și ale propiilor subordonați. Poate de asta și-a permis Boza să-i spună vineri unui jurnalist: “Lasă că vorbim noi după..!”. Atitudinea de divă, care își dădea ochii peste cap de fiecare dată când un jurnalist îl întreba ceva, mult prea deranjant ori prea simplu pentru cunoștiințele vaste ale directorului general nu sunt moștenite însă de la nimeni. Așa este adevăratul Boza..!
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here