Morega îndeamnă partidele la reformare, iar societatea civilă la formarea partidelor anti-sistem

590

Preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice, Dan Morega, critică destul de acid aşa-zisa reformare “din temelii”, anunţată cu aplomb de liderii principalelor partide politice din România, a formaţiunilor pe care le conduc, dar care colcăie de cercetaţi penal sau arestaţi în dosare grele de corupţie. Morega face astfel o analiză pertinentă atât a PNL, cât şi a PSD, organizaţii care se văd reformate şi care îşi pun nădejde, verbal, în tinerii lor membrii, dar care în opinia şefului IAIPP, au îngenunchiat majoritatea la picioarele corupţilor amintiţi. În atare condiţii, Morega îndeamnă populaţia civilă să ia măsuri şi să formeze partide anti-sistem, pe modelul celor existente deja în Grecia şi în Bulgaria, aceste formaţiuni politice fiind, în viziunea profesorului universitar, singurele care mai pot lupta pentru om, pentru valori şi pentru bogăţiile ţării.

“În special, după aşa-zisa «revoluţie de catifea», din 16 noiembrie, românii ieşind la vot în cel mai mare număr de după 1990, formal, marile partide din România, adică PNL şi PSD, au declarat, cu surle şi trâmbiţe, că vor reforma partidele din interior, eliminând oportuniştii, corupţii şi stabilind reguli foarte clare pentru reformarea din rădăcini a celor două mari formaţiuni”, şi-a pornit explicaţia Morega aducând în prin plan PNL-ul şi pe cei doi copreşedinţi, care nu se reformează însă, adică pe Vasile Blaga şi pe Alina Gorghiu. “PNL-ul, abia după cinci luni de la alegerile din 16 noiembrie 2014, a adoptat în BPN primele măsuri, uşoare însă, cu privire la reformarea din temelii, aşa cum îi este drag lui Blaga să spună, a acestui partid politic. Măsurile uşoare au făcut însă ca unii dintre cei vizaţi de reformă, aici nemaipomenind oportuniştii şi pe cei care s-au înfruntat din banii statului, să rămână la timonă, nefiind deloc înlăturaţi şi nici ei nedorind să facă pasul înapoi, nici măcar de dragul partidului care vrea să crească pe baza acestor măsuri. În atare condiţii, problema aplicării măsurilor nu se mai pune doar teritorial, adică la cazuri de genul «Dian Popescu» care a distrus organizaţia judeţeană şi a fost condamnat în primă instanţă pentru dare de mită, ci la nivelul celor doi copreşedinţi ai partidului care nu se pot lăuda că sunt mai buni decât corupţii dovediţi ai formaţiunii politice”, a completat Morega.

Gorghiu în conflict de interese, Blaga şef pe bani
Acesta a făcut apoi referire la conflictul de interese în care s-a aflat Alina Gorghiu, care “a stors ceva bani de la stat când firma ei de avocatură avea contracte cu Electrica”, dar şi când era consiliera lui Atanasiu, şeful AVAS. “Celălalt copreşedinte, adică Blaga, este acuzat, prin denunţuri ale unora dintre reţinuţii şi arestaţii din partid, că era şef pe banii «fără număr» aduşi, în sac, la fostul PDL”, subliniază şeful IAIPP, punându-şi firesc întrebarea, dacă reforma PNL se poate realiza în aceste condiţii? “Reformarea PNL ar trebui să înceapă de la cap, cu Gorghiu şi Blaga, care, în opinia mea, nu se vor reforma vreodată. Asta dacă nu va intervenii DNA-ul să-i «reformeze» cu adevărat pe cei doi”, a mai spus, zâmbind, Morega.

Miniştrii corupţi, o lovitură pentru PSD
Continuându-şi analiza asupra celor două partide, Morega a ajuns şi la PSD, partid de mari dimensiuni văzut însă de preşedintele Institutului de Analiză, Investigaţii şi Politici Publice, unul al cărui imagine suferă din cauza baronilor şi a corupţilor tot mai numeroşi, depistaţi de DNA, unii chiar în sânul Guvernului. Morega s-a referit nu numai la cazul recent al lui Darius Vâlcov, dar a pomenit şi de restul parlamentarilor, şefilor de Consilii Judeţene şi primării care au ajuns să fie arestaţi pentru fapte de corupţie care nu fac cinste PSD. “Cum putem spune că se face reformă în PSD când Şova este ţinut în braţe de partid, când baronii locali PSD sunt, mulţi, încă pe funcţii, când miniştrii cu funcţii la nivelul formaţiunii politice sunt arestaţi şi abia apoi se retrag din formaţiunea din care fac parte”, a completat Morega, enumerându-i şi pe cei care nu mai fac cinste PSD gen Duicu, Nicuşor Constantinescu, Prioteasa, dar şi restul acelora care au calitatea de urmăriţi penali în dosare de răsunet la nivel naţional.
Morega a tras şi concluzii la finalul acestei analize a celor două partide politice, fiind la asentimentul populaţiei care are senzaţia că de fapt, corupţie este cuvântul de ordine nu numai la nivel central, ci în mai toate instituţiile statului. Acesta menţionează că primul guvern corupt s-a semnalat în 2006 când la Putere se afla CDR, USD şi UDMR, urmat de guvernele PDL şi cele din vremea lui Năstase şi Băsescu. “Astfel, nu este necesară decât o simplă analiză pentru a arăta clar că România a fost şi este prădată, furată, fărămiţată de 15 ani încoace şi de social-democraţi şi de democraţi”, mai spune Morega vorbind şi de “excepţiile”, Dan Ioan Popescu şi Radu Berceanu, nedepistaţi până acum de procurori, deşi la adresa lor s-au făcut acuzaţii grave de corupţie.

Tinerii politicieni, sub aripa corupţilor
Viziunea lui Morega legată de viitorul acestor partide, care spun doar verbal că fac reformă, este negru pentru Morega care îi vede pătaţi pe majoritatea tinerilor politicieni care constituie viitorul celor două formaţiuni politice. “Să îmi fie cu scuzare, dar nici tinerii, din aceste două partide, nu putem spune că pot crea un viitor luminos pentru aceste formaţiuni, deoarece ei, la rândul lor, majoritatea, sunt crescuţi sub aripile acestor corupţi, dovediţi sau nu. Ei îi iau exemplu pe cei care, deşi corupţi, sunt în funcţii, reuşind să fenteze sistemul sau vigilitatea celor care ar fi trebuit să-i prindă de mult cu mâna în sacul de bani ai statului. Nu pot fi optimist legat de aceşti tineri care visează să le calce pe urme seniorilor care s-au îmbogăţit prin corupţie, minţind sau înşelând electoratul”, a mai precizat, sec, Morega.

Partid anti-sistem, soluţie pentru România
Vorbind în continuare de corupţie, de îmbogăţirea peste noapte a mai multor escroci politici, de sărăcirea cumplită a populaţiei şi de vânzarea resurselor naturale folosind diverse tertipuri care îi fac cu averi pe unii şi în mizerie pe alţii, despre capacitatea unora de a activa împotriva populaţiei, Morega a tras concluzia că singura salvare pe care o mai are politica din România este realizarea partidelor anti-sistem. “Vorbesc despre partide naţionaliste care să aibă în centrul atenţiei omul, nevoile lui, valorile, bogăţiile ţării şi bunăstarea populaţiei. Aceste partide sunt singurele care ar putea scoate ţara din marasmul economico-social în care a ajuns”, a menţionat Morega amintind existenţa formaţiunii greceşti Syriza, care este de fapt un partid anti-sistem. “Syriza nu este singurul partid anti-sistem care luptă împotriva actualei clase politice din Grecia, mai există un partid similar şi în Bulgaria, care începe să se afirme pe scena politică din ţara vecină şi, cu siguranţă, sunt şi altele care se vor forma, fiind de altfel un astfel de trend la nivelul Europei”, a amintit şeful IAIPP, cu menţiunea că la nivelul României se poate crea oricând o astfel de formaţiune. “În ţara noastră sunt destui oameni capabili, tineri, neatinşi de aripa corupţiei, dornici să facă o schimbare şi care nu au făcut niciodată politică. Sunt şi ONG-uri pe baza cărora se poate forma un astfel de partid. Important este să se vrea şi ca populaţia civilă să-şi asume un astfel de proiect”, spune Morega.
Acesta susţine însă că, din păcate, sunt numeroşi cei care se complac, şi acceptă ca o normalitate situaţia existentă, aşa cum sunt şi leneşti cărora nu le crează disconfort sărăcia, acceptând să stea la mâna unor politicieni corupţi.
Morega a preferat să-şi prezinte analiza ocolind Gorjul, judeţ unde corupţia şi-a găsit totuşi culcuş, clasa politică având nevoie de aceeaşi reformare de care fostul deputat a vorbit mai sus. Acesta nu exclude însă o viitoare analiză şi a celor două organizaţii importante de la nivel judeţean, care au la rândul lor corupţi dovediţi sau mai puţin dovediţi.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here