Munca la negru, din nou sancţionată

itm gorj facuta de mineAngajaţii Compartimentului Relaţii de Muncă continuă activitatea săptămânală de verificare a societăţilor care nu respectă prevederile legale de muncă şi folosesc oameni fără a le face contract individual, însă folosindu-se de serviciile acestora la negru.

Astfel, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 93 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale. În urma acestora, inspectorii de muncă au depistat şase societăţi care utilizau munca la negru şi astfel au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 21.000 de lei. Respectivele societăţi aveau la muncă fără forme legale un număr de şapte persoane, dintre acestea trei fiind femei. Toate aceste societăţi amendate aveau ca domenii de activitate construcţiile, panificaţia şi comerţul.

Şi reprezentanţii Compartimentului Sănătate şi Securitate (SSM) în Muncă au efectuat pe parcursul zilelor precedente un număr de 22 de controale de verificare privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. „Compartimentul SSM a verificat modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă în sectoarele industrie, transporturi, comerţ şi confecţii. Au fost aplicate un număr de cinci sancţiuni, în valoare de unsprezece mii cinci sute de lei”, a declarat George Romanescu, director coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Principalele motive pentru aplicarea sancţiunilor au fost instruirea necorespunzătoare a personalului, neefectuarea controlului medical periodic, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare şi neefectuarea evaluării riscurilor.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here