Muzeul Judeţean Gorj, partener într-un nou proiect internaţional

495

Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” a fost selectat ca partener internaţional în cadrul unui proiect derulat de Societatea pentru Cultură şi Artă Belec din Croaţia, proiect al cărui scop este acela de a crea în rândul tinerilor un model de susţinere a activităţilor ONG-urilor în cel all administraţiilor locale.

Proiectul se numeşte „Go, go, NGO” şi a obţinut finanţare în cadrul Programului Erasmus+, Acţiunea Cheie 3 – Dialog Structurat. Principalul partener este Societatea pentru Cultură şi Artă Belec iar Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” va îndeplini în cadrul acestui proiect rolul de colaborator, educator şi evaluator. „Este un proiect depus de partenerul nostru din Croaţia, o organizaţie de artă şi cultură din Belec, la Agenţia Naţională pentru Programul Erasmus + Croaţia (…) Muzeul Judeţean Gorj este partenerul internaţional al proiectului. Există un site de parteneriate în care diverse instituţii din Uniunea Europeană îşi prezintă proiectele şi caută parteneri pentru colaborări. Am trimis o scrisoare de intenţie, am descris instituţia, ce activitate avem (…) iar ei au ajuns la hotărârea că noi suntem cei mai potriviţi pentru ei şi ne-au ales”, a explicat Alina Tiţa, reprezentanta Muzeului Judeţean Gorj.

Şedinţe de lucru online şi vizite în Croaţia
Proiectul este structurat pe şase şedinţe de lucru, ce urmează a fi organizate în perioada 10 aprilie 2015 – 10 aprilie 2016. „Prima şedinţă se va desfăşura online, în perioada 10 – 12 aprilie şi va consta într-o discuţie de „spargere a gheţii”, de cunoaştere. Se vor prezenta conceptele de bază ale dialogului structurat şi va avea loc şi un workshop. Muzeul Judeţean Gorj va prezenta materiale de prezentare a judeţului Gorj, a oraşului Târgu-Jiu şi o descriere a muzeului. De asemenea va trebui să pregătim o documentare despre ONG-urile din Gorj, modul de organizare, funcţionare şi finanţare a acestora şi proiectele pe care le au în desfăşurare”, a precizat Alina Tiţa. Cea de-a doua şedinţă se va desfăşura tot online, în perioada 19 – 21 iunie 2015 şi va fi urmată de o vizită a unei delegaţii române la Belec, la începutul lunii august. „În perioada 4 – 8 august, o delegaţie formată din patru persoane, un expert şi trei tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, se va deplasa la Belec. În timpul acestei vizite se va discuta despre asociaţiile culturale, importanţa lor în societate şi potenţialul turistic al acestora. Delegaţia română va realiza şi prezentări ale asociaţiilor culturale din Târgu-Jiu. De asemenea, se vor purta discuţii cu privire la posibilitatea ca asociaţiile culturale să genereze profit”, a spus reprezentanta Muzeului Judeţean Gorj. Cea de-a patra şedinţă din cadrul proiectului se va desfăşura la Opatija, Croaţia, în perioada 13 – 16 august 2015, însă Muzeul Judeţean Gorj nu va participa la această întâlnire. O delegaţie din Târgu-Jiu va ajunge din nou în Croaţia, în luna septembrie, mai exact în perioada 25 – 27 septembrie 2015. În timpul acestei vizite va fi realizată evaluarea intermediară a activităţilor şi va fi concepută broşura proiectului. Ultimă şedinţă este programată în perioada 9 – 10 aprilie 2016 şi se va desfăşura online.
Bugetul total al proiectului este de 25.000 euro. Contribuţia proprie a Muzeului Judeţean Gorj se ridică la suma de aproximativ 1000 euro, bani ce vor fi folosiţi pentru asigurările de călătorie ale echipei ce se va deplasa la Belec, pentru plata taxelor bancare şi pentru materialele promoţionale despre proiect.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here