Neagu Djuvara a încetat din viaţă

495

O pneumonie l-a răpus pe Neagu Djuvara, cunoscut istoric, filozof, diplomat, jurnalist şi scriitor. Djuvara a fost una dintre cele mai îndrăgite personalităţi culturale ale României, fiind apreciat pentru spiritul său viu şi pentru unicitatea în care trada subiectele supuse dezbaterii. Pasionat de echitaţie, tenis, paraşutism şi schi, Djuvara a ştiut mereu să îmbine mişcarea cu un stil de viaţă sănătos, ajungând astfel la venerabila vârstă de 101 ani. Acesta a decedat astăzi, la spital.

În anul 1941, Neagu Djuvara a participat, ca elev-ofiţer, la campania din Basarabia şi Transnistria, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi a fost rănit în apropiere de Odesa; la vârsta de 28 de ani era curier diplomatic la Stockholm, trimis chiar în dimineaţa zilei de 23 august 1944; a rămas în Suedia, ca secretar de legaţie, până în 1947, când comuniştii au preluat definitiv puterea în ţară. Atunci a început şi lungul său exil. Reîntors în Franţa, a plecat în Niger în 1961. A petrecut 23 de ani în Africa subsahariană, apoi a revenit la Paris.
Între 1948 şi 1989 a activat în mai multe organizaţii ale exilului românesc, iar după 1990 a revenit în ţară. La 74 de ani a predat la Universitatea din Bucureşti, ca profesor-asociat, până în 1997. Mai mult decât atât, la o vârstă la care alţii se pensionau, Neagu Djuvara a făcut emisiuni de televiziune şi a publicat peste 20 de volume de istorie şi de memorialistică. Djuvara fost decorat cu Ordinul Naţional „Servicul Credincios” în grad de Mare Cruce în 2006, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer din Franţa, în 2010; la 100 de ani a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler și a fost ales cetăţean de onoare al Bucureştiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here