Negreală, zgomot, miros respingător și boală! – Poluare mult peste limite, suportată de locuitorii satului Roșiuța! Garda de Mediu a mângâiat CEO doar cu o sancțiune contravențională

2709

Mai mulți locuitori ai satului Roșiuța, aparținând municipiului Motru, s-au adresat în mod repetat Gărzii de Mediu Gorj cu solicitări scrise, atât în iarna lui 2016, în toamna anului trecut, cât și în primăvara acestui an, reclamând că, locuințele lor, dar și sănătatea le sunt puse zilnic în pericol de activitățile miniere din zonă. Oamenii sesizau faptul că lucrările specifice de la depozitul de cărbune al Carierei Roșiuța, dar și cele conexe, mai exact livrarea și manipularea cărbunelui, la nici o sută de metri de gospodăriile lor, le afectează viața, adică sănătatea și confortul zilnic, localnicii cerând instituției să facă eforturile necesare, care să reducă noxele și disconfortul creat pentru cei ce stau în zona limitrofă a acestui obiectiv aparținând CE Oltenia. Ce a făcut Garda de Mediu Gorj până acum? Aproape nimic! A dat un răspuns steril și o mică amendă companiei, și aceea anulată de instanță.

Locuitorii satului Roșiuța se luptă cu instituțiile statului, CE Oltenia și instanțele din 2016, unii cerând într-un final chiar strămutarea din locuințele unde și-au crescut copiii și și-au petrecut cea mai mare parte din viață, deoarece nu mai pot suporta poluarea la care sunt supuși zilnic. Este cazul lui Valentin Olaru, bolnav și operat de cancer, care deține o scrisoare medicală de la medicul specialist, ce îi recomandă să nu stea în praf. Omul cu metastaze la plămâni nu poate respecta sfatul medicului, deoarece orice ar face în locuință sau în afara ei, el tot va inhala praf, într-o cantitate dublă decât ar fi normal.

Birocrație plus bani, efect zero
,,Am depus o cerere către CEO pe 28 iunie 2017 prin care cerem strămutarea, pe cale amiabilă, din această zonă, urmare a bolii pe care o am. Mi s-a trimis de la Motru, de la Biroul Investiții, un plic cu indicații privind realizarea dosarului, am cheltuit o grămadă de bani, dar nici până la ora actuală nu mi s-a trimis un răspuns, indiferent de natura lui, pozitiv ori negativ. Pentru mine fiecare zi poate fi ultima, urmare a condițiilor în care trăiesc. Locuiesc în Roșiuța de când m-am născut. Cred că boala pe care o am se datorează și poluării, a prafului de cărbune pe care îl inhalez de atâția amar de ani. Nu sunt luat în considerație deloc, s-a făcut anul și nimic, toți ridică din umeri. Asta după ce m-au plimbat un an de zile, ca pe Păcală”, spune bărbatul, în timp ce ne arată urmele operațiilor suferite pe corpul slăbit.

Olaru Valentin nu se limitează la a arăta că se luptă cu o boală cumplită, ci și felul cum se războiește cu poluarea din propria gospodărie, caroseria mașinilor pe care le are în bătătură arătând nivelul de praf, care se depozitează și pe plămânii celor din Roșiuța. Ferestrele casei sale sunt înnegrite de la praful de cărbune, iar locuința, crăpată de traficul greu din zonă, cauzat tot de minerit. Din curtea lui Olaru Valentin se vede depozitul de cărbune al Carierei Roșiuța, situat peste drum și trenul plin de vagoane, oprit la încărcat, în zgomot de frâne. ,,Uitați și dumneavoastră. Avem praf cât cuprinde, zgomot și miros urât. Nu poți pune o rufă la uscat că o găsești neagră, nu poți sta pe o bancă la poartă sau liniștit în grădină fără să te înnegrești. Vreau să plec de aici. Sper să apuc, viu fiind, să plec din aceste locuri”, a mai spus cetățeanul dezamăgit.

33, în loc de șaptesprezece
Fratele acestuia, Nicolae Olaru este puțin mai optimist. El speră în continuare că și comisarii de la Garda de Mediu se vor trezi și vor lua măsurile legale care se impun. De altfel, atât el, cât și alți localnici le-au cerut insistent asta, dar cei de la Gardă nu au percutat, nici măcar când laboratorul Agenției pentru Protecția Mediului, care funcționează în aceeași clădire cu Garda a măsurat poluarea din zonă.

De altfel, măsurătorile din perioada 26 octombrie-7 noiembrie  2017, făcute în bătătura lui Nicolae Olaru, au fost concludente. Măsurătorile Laboratorului Încercări Fizico-Chimice ale APM Gorj au indicat faptul că, nivelul pulberilor sedimentare, înregistrat la locuința lui Nicolae Olaru, era de 33,01 grame pe metru pătrat, asta în condițiile în care valoarea maximă admisă este de 17 grame.

Raportul de încercare al laboratorului din decembrie 2017 arată un nivel al pulberilor de 31,66 grame pe metru pătrat/lună, ca în ianuarie acesta să scadă la 26,33 grame.

CEO, sancționat contravențional
Abia în martie 2018, șeful Gărzii de Mediu Gorj, Gheorghe Sanda, îi trimite lui Nicolae Olaru un răspuns solicitărilor sale. Comisarul-șef îi comunică petiționarului că în perioada 27-28 noiembrie 2017, Cariera Roșiuța a făcut obiectul unui control planificat constatându-se că unitatea a încălcat prevederile legii privind calitatea aerului înconjurător, CEO a fost sancționat contravențional în decembrie. Se mai stabilea în document că Garda de Mediu a notificat APM Gorj în legătură cu poluarea constatată la agentul economic, ca aceasta să-i impună scăderea nivelului de poluare din zona Roșiuța.

,,Dețin o proprietate din 1993 lângă stocul de cărbune din Roșiuța. Locuiesc de 15 ani efectiv aici, am avut o societate comercială pe care am închis-o urmare a poluării din zonă, iar acum am transformat barul în casă de locuit. În 2016, am decis că nu se mai poate și alături de mai mulți localnici am făcut o adresă, cerând Gărzii de Mediu să ia măsuri, arătându-le comisarilor că nu avem condiții normale de trai. La 50 de metri de casa mea trec de altfel locomotivele pline cu vagoane, care încarcă cărbunele, iar stocul este la 100-150 de metri de locuință. Timp de un an de zile, Garda de Mediu Gorj nu a făcut nimic, nu ne-a dat de altfel niciun răspuns. Am făcut o altă adresă, cu alți localnici, vreo 16 persoane, și abia anul acesta am primit un răspuns evaziv. Mi-aș fi dorit să oblige CEO să nu mai polueze că nu se mai poate trăi așa. Ați văzut și dumneavoastră ce strat de praf este peste tot, în două zile se pun straturi de praf. Eu nu vreau strămutare, dar sunt șocat că nu vine nimeni de la CEO, de la Cariera Roșiuța de la EMC Motru să vorbească cu noi. Acum am un proces cu aceștia. Am fost obligat să îmi cumpăr o locuință în oraș. Stau și acolo, deoarece mi-e teamă pentru sănătatea mea. Fratele meu are cancer, nu vreau să ajung și eu la fel”, a spus Nicolae Olaru, care crede că amenda de ,,cinci zeci de mii de RON primită de CEO” este mică. Omul anunță însă că juriștii companiei ar fi reușit să anuleze, între timp, amenda în instanță.

Pulverizator fără efect!
Localnicul a declarat că nu își dorește să se închidă Cariera Roșiuța, deoarece unitatea trebuie să păstreze actualele locuri de muncă, dar vrea măsuri. Nu cele anunțate de unitatea minieră, care se laudă cu un pulverizator, deoarece acesta, în opinia celui lezat, nu diminuează poluarea masivă din zonă. ,,Nu atenuează praful și mizeria”, a declarat Nicolae Olaru, care susține că juriștii CEO i-au luat peste picior la instanță, atunci când a fost vorba despre măsurătorile făcute de APM Gorj pe proprietățile lor. ,,Ne-au dat peste nas cu ele spunându-ne că laboratorul respectiv nu ar fi acreditat. Nu ne-au luat în calcul solicitarea în care noi ceream instanței oprirea activității din zonă până la reducerea poluării”, a mai spus localnicul pregătit să ajungă până în pânzele albe cu problema sa și a locuitorilor din Roșiuța, unii strămutați de CEO, pe considerente deloc corecte.
ANAMARIA STOICA

Poluare la găleată
Activiștii de mediu de la Asociația Bankwatch au fost timp de o lună, în iunie-iulie, la Roșiuța și au monitorizat calitatea aerului respirat de localnici, concluzia studiului fiind aceea că poluarea este aproape permanentă în zonă. Ecologiștii au dat publicității cifre din care reies clar că valorile unor indicatori de bază arată că oamenii au motive temeinice, atunci când se plâng autorităților de condițiile în care trăiesc zi de zi. “Pe parcursul celor 32 de zile de monitorizare a nivelului de pulberi în suspensie PM10 și PM2.5, limita zilnică stabilită prin lege pentru PM10 a fost depășită în 23 de zile, iar în patru dintre acestea, nivelurile înregistrate erau de două ori mai mari decât limita zilnică. Legislația în vigoare în Uniunea Europeană permite doar 35 de depășiri ale mediei zilnice într-un an. Limita anuală UE pentru PM2.5 a fost depășită în 6 din cele 32 de zile de monitorizare. Faptul că nivelul particulelor mai mari, PM10, este cu mult peste nivelul PM2.5, indică principalele surse de poluare: carierele de lignit deschise, depozitele de cărbune, haldele de steril și benzile transportoare care traversează satele”, a transmis asociația într-un comunicat de presă. “În cel mai bun caz, cetățenii care fac sesizări repetate primesc de la Garda de Mediu o găleată. Aceasta le este lăsată în curte timp de o lună, apoi luată pentru a-i analiza conținutul. Peste încă o lună, primesc răspuns că depunerile de particule sunt în limite. Măsurătorile pe care le-am realizat demonstrează fără echivoc că nivelul de poluare a aerului în zonă este inacceptabil”, a precizat Ioana Ciută, președinta Asociației Bankwatch.

 

1 COMENTARIU

  1. Noroc cu vinul și cu berea care mai spală poluarea!
    Dai cu vin, reduci poluarea intern pe gâtlej și în stomac!
    Dai cu bere, te piși des și speli praful de pe jos!
    Oricum o dai, se găsesc soluții….garda de mediu amendează doar UATA Motru, cenușa nu se spală decât cu pălincă din Ardeal!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here