Noi cursuri de calificare pentru şomerii gorjeni

Trei cursuri de formare profesională au fost începute în această lună de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), 75 de gorjeni participând la acestea.

Pentru luna decembrie, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj organizează trei cursuri de formare profesională în care sunt incluse 75 de persoane: lucrător în comerţ; comunicare în limba engleză; comunicare în limba germană. Gorjenii, care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, sunt obligaţi să participe la programele de formare profesională oferite şi organizate de AJOFM. Persoanele îndreptăţite pot beneficia de servicii de formare profesională gratuite, o singură dată, pentru fiecare perioadă în care se află în căutarea unui loc de muncă. Înscrierile pentru cursurile de calificare, precum şi orice alte informaţii referitoare la formarea profesională se pot obţine de la sediul AJOFM GORJ din Târgu-Jiu, str. Lt. Col. Dumitru Petrescu, nr.1 sau de la agenţiile locale şi punctele de lucru din teritoriu. Tot pe parcursul acestei luni, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă organizează un număr de 121 de programe de formare profesională pentru 2.201 de persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite. Acestea vor fi organizate de agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă şi de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti. Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: lucrător în comerţ (211), inspector (referent) resurse umane (115), îngrijitor bătrâni la domiciliu (104), ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie (95), frizer, coafor, manichiură, pedichiură (94), bucătar (90), comunicare în limba engleză (73), patiser (70), confecţioner asamblor articole din textile (68), lucrător în cultura plantelor (62). Cei mai mulţi participanţi se preconizează în municipiul Bucureşti (138) şi în judeţele: Mureş (192), Brăila (168), Vrancea (140), Bistriţa (96).

Noi cursuri în Gorj şi în 2018
De-a lungul acestui an, AJOFM Gorj a organizat şi finalizat 70 de cursuri de calificare şi recalificare profesională. Exclusiv anul acesta au fost organizate, la cererea şomerilor, 35 de cursuri în urma cărora s-au calificat 909 persoane. “Am realizat planul legat de cursuri pe 2018. Astfel, vom organiza zeci de cursuri pe calificări precum: brutar, bucătar, cameristă, lucrător în comerţ, zidar, sudor, ospătar, lucrător în creşterea animalelor şi multe altele”, a declarat Romeo Chiriac, şeful AJOFM Gorj.

Rata şomajului, în scădere
Conducerea AJOFM Gorj a anunţat faptul că la finalul acestui an, rata şomajului aferentă judeţului nostru este în scădere, fiind una de 6,34%, corespunzătoare unui număr de 8.635 de şomeri. La începutul acestei luni, existau 10.201 persoane fără un loc de muncă înregistrate în baza de date a AJOFM. Ca o măsură de combatere a şomajului, instituţia judeţeană a demarat programul “Caravana Ocupării”. “Numărul mai mare de şomeri este în mediul rural, tocmai de aceea am şi iniţiat campaniile de informare intitulate Caravana Ocupării. Suntem singura instituţie din ţară care organizează caravana aceasta, dar şi conferinţele comune cu ceilalţi directori din instituţiile subordonate Ministerului Muncii. În primele luni ale acestui an, s-a realizat încadrarea în muncă a unui număr de 6.773 de persoane faţă de totalul de 5.600 cât programaserăm pentru 12 luni. Cele mai multe persoane au fost angajate cu contracte pe perioadă nedeterminată. S-au încheiat convenţii de subvenţionare a locurilor de muncă cu angajatorii, au fost încadrate 563 de persoane peste 45 de ani, 160 de absolvenţi, doi şomeri de lungă durată, 12 persoane aflate aproape de pensionare etc”, a precizat directorul executiv al AJOFM Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here