Noi descoperiri importante pe Dealul Târgului

616

Un nou lot de piese de epocă romană a ajuns în custodia Muzeului Judeţean Gorj. Acestea au fost descoperite în zona Dealul Târgului, din apropierea municipiului Târgu-Jiu, de către un căutător de comori. Urmează acum ca piesele să fie evaluate.

Accesorii vestimentare, o monedă de argint, bijuterii, o piatră semipreţioasă, dar şi unelte de gospodărie – toate acestea au ajuns săptămâna trecută la Muzeu Judeţean Gorj, aduse de un gorjean pasionat de căutarea de comori în vederea evaluării. “Avem un nou lot de piese de epocă romană descoperite pe Dealul Târgului de către un obiecte muzeu (1)căutător de comori din Târgu-Jiu. Piesele sunt foarte, foarte reprezentative. Sunt accesorii vestimentare, fibule de argint şi bronz, monede de argint, bijuterii din argint; mai avem o piatră semipreţioasă, o calcedonie, unelte de gospodărie şi turte de fier care atestă faptul că acolo a fost un atelier de prelucrare a fierului. De asemenea, s-a descoperit ceramică lucrată cu mâna şi la roată şi unelte gospodăreşti din fier, precum şi un vârf de suliţă din secolele II – III Î. Hr.”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.
Piesele vor fi evaluate, după care muzeul va oferi un preţ descoperitorului şi vor fi expuse în cadrul expoziţiei permanente a Muzeului Judeţean Gorj, în Secţia de Istorie şi Arheologie.

Sit arheologic pe Dealul Târgului
Nu este prima descoperire făcută de căutătorii de comori în zona respectivă.
Tocmai de aceea se intenţionează ca pe viitor zona să fie declarată sit şi să fie executate obiecte muzeu (3)săpături arheologice sistematice.
“Intenţia noastră este ca în anii viitori să realizăm săpături arheologice sistematice în zona respectivă pentru a reliefa natura sit-ului – ori necropolă de epocă romană, ori villa rustica sau aşezare importantă din acea perioadă. În prezent nu este declarată sit; urmează să înceapă demersurile Direcţia Judeţeană pentru Cultură Gorj. După ce va fi introdus în registrul sit-urilor recunoscute, acolo nu va mai avea voie să caute piese şi alte artefacte din epoci diferite niciun căutător de comori”, a mai precizat directorul Muzeului Judeţean Gorj.
Persoanele care găsesc obiecte ce pot avea valoare de patrimoniu au obligaţia să anunţe poliţia, autorităţile sau pe reprezentanţii muzeului.
Obiectele găsite ajung la un muzeu, iar căutătorii pot primi şi bani.
În Gorj există aproximativ 70 de căutători de comori, care au detectoare de metale.
Nu de puţine ori s-a întâmplat ca aceştia să aducă obiecte importante la Muzeul Judeţean Gorj, cum s-a întâmplat şi cu acest ultim lot, considerat a fi cea mai importantă descoperire făcută până în prezent de un căutător de comori în zona Dealul Târgu-Jiu.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here