Noi prevederi legale pentru acordarea concediilor medicale

674

Casa Naţională de Sănătate a publicat un proiect de ordin pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. Sunt prevăzute mai multe modificări, care îi privesc atât pe asigurați, cât și pe angajatori.

Prima modificare propusă de CNAS pentru modificarea și completarea Normelor de aplicare a prevederilor privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate se referă la contribuţia pe care cetățenii o plătesc la sănătate, în condiţiile în care venitul realizat este mai mare decât cel estimat. Suma realizată în plus se va redistribui, proporţional pe cele 12 luni, iar contribuţia astfel recalculată va fi cea luată în considerare. „Diferența de contribuție rămasă de achitat conform deciziei de impunere anuale se achită în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, perioadă pentru care nu se calculează și nu se datorează majorări de întârziere potrivit reglementărilor în materie privind colectarea creanțelor bugetare”, se precizează în proiectul de ordin. În ceea ce privește asiguraţii care au avut nevoie de îngrijiri medicale în străinătate, se propune modificarea reglementărilor astfel încât casele de asigurări de sănătate pot întocmi lunar sau la sfârşitul perioadei de tratament, certificatele de incapacitate de muncă la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data primirii documentului care atestă incapacitatea de muncă. Excepţie vor face doar cazurile de concediu medical ale persoanelor rănite în incendiul de la Clubul Colectiv, pentru care se măreşte perioada la 90 de zile.

Noutăți privind certificatele de concediu medical
Alte articole modificate se referă la modul de eliberare a certificatelor medicale din spitale. Potrivit proiectului, medicul curant din spital va elibera certificatele de concediu medical numai în ziua externării pacientului. De asemenea, în cazul în care certificatul de concediu medical se eliberează în data de 1 a lunii cu durată de 30 sau 31 de zile, medicul curant poate elibera certificatul de concediu medical pentru perioada 1 – 30 sau 1 – 31 a lunii respective. Totodată, certificatele de concediu medical se eliberează doar pentru cele 30 sau 31 de zile ale lunii şi nu pot fi prelungite succesiv mai mult de 90 de zile, chiar şi în caz de internare.
În cazul femeilor însărcinate, care intră în concediu de lăuzie, dar sunt persoane cu handicap, durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie va fi de 42 de zile calendaristice. În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare, fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, faliment, etc.,  se achită din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată această convenţie. „Pentru aceste situaţii, indemnizaţiile de asigurări de sănătate la care au dreptul asiguraţii, sunt achitate în condiţiile menţinerii concediului medical pentru aceeaşi afecţiune”, se prevede în document.
Proiectul de ordin pentru modificarea și completarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul nr. 60/32/2006, va rămâne pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări până în data de 23 ianuarie, pentru dezbateri şi opinii.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here