Nu se mai desființează nici clasa a IV-a a școlii de la Celei

Cei câțiva copii din satul Celei, care urmau să devină navetiști pentru a învăța la școala principală din Tismana, nu vor mai părăsi unitatea de învățământ la care au mers până acum. Consiliul de Administrație al unității de învățământ a decis, ieri, ca ei să poată rămâne pe mai departe la Celei, asta în condițiile în care părinții oricum nu îi dăduseră la Tismana. Din cei 13 copii care mai existau la Celei șapte s-au mutat la școala centrală, iar ceilalți șase au continuat să vină în aceste zile și să stea în bancă fără să facă nimic. Doar o învățătoare de la clasa a II-a i-a mai supravegheat și i-a mai întrebat de una alta, lor nefiindu-le date manuale.

Ieri dimineață, părinții i-au adus la școală cu gândul ca apoi să meargă ei la Tismana pentru a protesta în fața Primăriei, mai ales că, cu o zi înainte, fuseseră vizitați acasă de angajați de la Asistența Socială, care se interesau de soarta celor mici. Oamenii spun că le-au picat foarte greu controalele respective, ei fiind și mai deciși să nu îi lase pe copii să meargă la Tismana. „Au venit peste noi acasă de parcă cine știe ce făcusem. La mine au găsit-o pe mama, pe bunica fetei, și când au întrebat-o unde este fata i s-a făcut rău că s-a gândit că cine știe ce i s-o fi întâmplat. Mai târziu i-au spus că o caută ca să vadă de ce nu vine la școală, iar noi eram cu ea aici la Celei. Ei vor să ne ducă copiii la Tismana pentru că au un calcul simplu. Dacă anul acesta nu mai este clasa a IV-a, la anul automat nu există clasa a V-a și, în asemenea condiții, le va fi mult mai ușor să desființeze toată școala, așa cum își doresc. Noi nu ne lăsăm pentru că școala noastră este mult peste cea din Tismana. Avem și dascăli mai buni aici, avem copii care au intrat la „Tudor” la liceu, așa că nu renunțăm la lupta noastră”, a spus una dintre mămici.

În timp ce părinții se strângeau în fața școlii cu copiii pentru a-i aduce la ore și se pregăteau să meargă apoi la Primărie pentru un nou protest, un dascăl le-a adus vestea că nu se mai desființează nici clasa a IV-a și, astfel, dorința le este împlinită. În jurul orei 11.00, a avut loc o ședință a Consiliului de Administrație la care a participat inclusiv primarul Marian Slivilescu, acesta fiind și el nedumerit de deciziile controversate luate peste noapte în această chestiune.„Rămâne clasa a IV-a la Celei, care va fi la simultan cu clasa a II-a, dar rămâne de văzut câți elevi vor mai fi în această clasă. Sunt deja șapte care s-au transferat la Tismana și din rândul lor înțeleg că 4 vor să revină la Celei. Rămân ceilalți la Tismana, unde sunt tot vreo 13 elevi. Adică se lucrează cu mult sub normative, iar școala centrală are deja un deficit de un miliard de lei vechi pe lună în plata profesorilor existenți. Nu știu de unde vor face rost de bani pentru a-și rezolva problemele pentru că fondurile se alocă în funcție de numărul de elevi. Eu am întrebat la Finanțe și ni s-a spus clar că nu putem sub nicio formă să îi ajutăm cu bani la acest capitol. Situația rămâne delicată în continuare”, a precizat primarul din Tismana.
Gelu Ionescu

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here