Numărul persoanelor infectate cu HIV, în creştere

517

Statisticile arată că, la nivelul judeţului nostru, numărul persoanelor infectate cu virusul HIV este în creştere. În ultimul an au mai fost depistate patru noi cazuri. Specialiştii amintesc faptul că a fi  infectat cu HIV (a fi seropozitiv) nu înseamnă neapărat a fi bolnav de SIDA. Totuşi, se recomandă luarea măsurilor de protecţie necesare pentru evitarea infectării cu acest virus.

HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este virusul care atacă sistemul imunitar. SIDA (Sindromul Imunodeficientei Dobândite) este boala, ansamblul de simptome, care apare în faza finală a infecţiei cu HIV. Perioada în care virusul HIV distruge sistemul imunitar este variabilă, iar în multe cazuri este posibil ca persoana să nu dezvolte SIDA. De asemenea, persoana infectată cu HIV poate să nu prezinte probleme de sănătate, cu toate acestea poate transmite infecţia. „A fi infectat cu HIV (a fi seropozitiv) nu înseamnă neapărat a fi bolnav de SIDA. Preferabil este, însă, să se evita îmbolnăvirea. În ultima perioadă au crescut cazurile de infectare; dacă în 2012 erau 33 de seropozitivi, în 2013 s-a ajuns la 37”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Cum se transmite virusul?
HIV este prezent în sângele persoanei infectate şi în secreţiile genitale (sexuale). Astfel, există risc crescut de infectare cu HIV în următoarele situaţii: contact sexual neprotejat, utilizarea în comun a seringilor, forfecuţelor de unghii, lamei de ras, periuţei de dinţi, practica frăţiei de cruce, contactul direct cu sângele unei persoane infectate, transfuzii de sânge de la o persoană infectată. De asemenea, virusul se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii, la naştere sau la alăptare.
HIV nu se transmite prin: strângere de mână, sărut, îmbrăţişare, tuse, strănut, toalete, transpiraţie, piscine, linguriţe, furculiţe şi alte tacâmuri, autobuz, scaune, birouri.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here