O acoperi și e ca nouă: Muzeul Județean i-a asigurat doar paragină Casei Moangă-Pleșoianu de la Săcelu

960

Casa Moangă Pleșoianu de la Săcelu a atins cel mai înalt stadiu de paragină sub directa supraveghere a specialiștilor de la Muzeul Județean Gorj ,,Al.Ștefulescu”. Cula construită în 1762 este distrusă atât în interior, cât și în exterior, autoritățile culturale reușind, în 2010, doar să o acopere cu câteva bucăți de cauciuc, și acestea obținute printr-o sponsorizare. De șase ani de zile însă, reprezentanții muzeului au uitat în totalitate de imobilul din Săcelu, lucru care a determinat, recent, autoritățile locale să ia în calcul preluarea clădirii de la Muzeul Județean și reintroducerea ei în patrimoniul instituției.

Imobilul care a fost proprietate a logofătului Vasile Moangă, perioadă în care a reprezentat şi un refugiu pentru Tudor Vladimirescu şi pandurii săi, prezintă un maxim dezinteres pentru autoritățile culturale. Nu se explică astfel de ce Muzeul Județean ,,Al Ștefulescu” a decis, în 2010, să preia cula de la Consiliul Local Săcelu, care nu găsise nicio soluție pentru clădire, ca să facă același lucru în următorii șase ani de zile. Deși directorul muzeului Dumitru Hortopan se lăuda în 2010 că va transforma cula într-un muzeu, care va cuprinde și un spațiu de protocol, în prezent fantasmagoriile șefului Muzeului Județean nu s-au pus deloc în practică.

Acoperiș din cauciuc!
Hortopan a reușit însă marea performanță de a-i oferi culei un acoperiș ..de cauciuc, clădirea fiind unică la acest capitol. “Îi facem un acoperiş provizoriu, pentru protejarea lui. Este primul pas. Anul viitor Casa Moanga Plesoianu Sacelu (2)trecem casa în Programul Naţional de Restaurare. Vom face acolo un muzeu despre cultura şi civilizaţia locală cu obiecte de geologie, arheologie, istorie. De asemenea, vor exista şi două camere de protocol pentru oaspeţii Muzeului Judeţean”, declara, cu șase ani în urmă pentru Gorjeanul, directorul Hortopan, cu mențiunea că în Casa Moangă Pleșoianu instituția pe care o conduce, aflată în subordinea Consiliului Județean, va realiza și un punct de consignaţie, precum şi o terasă unde se vor putea servi băuturi răcoritoare.
Casa Moanga Plesoianu Sacelu (4)Mai mult, directorul muzeului abera la momentul respectiv subliniind că acest punct de la Săcelu se va tranbsforma în unul de interes pentru turiştii care vizitează această zonă. “Ţinând cont că staţiunea este folosită încă din epoca romană şi a avut şi are, în continuare, o reclamă şi o destinaţie importantă, eu cred că vom conta anual pe circa 5000-6000 de vizitatori”, se înfoia în pene Dumitru Hortopan ca să dovedească însă că nu a mișcat un pai pentru clădirea în cauză.

Monedă de schimb
De altfel, nici viitorul nu sună bine pentru clădirea emblematică pentru Săcelu, chiar dacă autoritățile Casa Moanga Plesoianu Sacelu (3)locale și-au manifestat intenția de a prelua din nou cula pentru a accesa, pentru reabilitarea ei, fonduri europene. Asta, la șase ani după ce Casa Moangă-Pleşoianu a fost trecută în patrimoniul Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu, mai exact la data de 09.07.2010, în urma unei hotărâri de Consiliu Local Săcelu.

Casa cu trei sponsori, ca soacra cu trei nurori!
În prezent, Casa Moangă Pleşoianu este, tot un imobil neutilizabil şi nevizitabil, aflat în stare de ruină, aşa cum se arată cu șase ani în urmă şi în fişa-anexă la protocolul de predare-primire dintre Primăria Casa Moanga Plesoianu Sacelu (5)Săcelu şi Consiliul Judeţean Gorj. Casa de tip culă este o fortăreaţă de apărare. Construită în 1762, clădirea a fost proprietatea logofătului Vasile Moangă, ulterior a aparţinut lui Dumitrache Săceleanu şi apoi nepoatei acestuia, Octavia Pleşoianu. Ulterior, clădirea a fost naţionalizată şi a intrat, pe rând, în administrarea Şcolii Gimnaziale Săcelu, Taberei şcolare Săcelu şi Primăriei Săcelu. Acum monumentul Casa Moanga Plesoianu Sacelu (7)se află încă în proprietatea Consiliului Judeţean, administrator fiind Muzeul Judeţean Gorj. Casa de tip culă are şase încăperi la parter şi patru la etaj, are un plan aproape pătrat, având o lăţime de 11,55 metri şi lungimea de 11,70 metri. Înălţimea interioară a încăperilor este de circa 2,55 metri, iar la etaj se face Casa Moanga Plesoianu Sacelu (13)accesul pe două scări, una de lemn şi una de zidărie, ajungând într-o terasă închisă, cu ferestre. Din terasă se trece într-un hol şi de acolo în alte două camere. Deşi arhitectura este una impresionantă, din păcate de foarte mult timp nu au mai fost investiţi bani în păstrarea sau reabilitarea clădirii, care are Casa Moanga Plesoianu Sacelu (16)pereții distruși și desenați de copii, pardoseala și zidurile picate.
În ciuda degradării avansate, cula are trei sponsori: Artego SA, IDP Gorj și Succes Nic Com, numele lor Casa Moanga Plesoianu Sacelu (18)figurând pe plăcuța care prezintă istoricul clădirii și promisiune că ,,Muzeul Județean Gorj îi va reda valoarea arhitecturală și istorică”.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here