O aşezare din epoca bronzului, descoperită la Jupâneşti

504

DSC00356Colecţia de arheologie a Muzeului Judeţean Gorj, secţia de istorie, s-a îmbogăţit cu mai multe obiecte găsite în urma unor săpături la Jupâneşti. Potrivit lui Gheorghe Calotoiu, din cadrul Muzeului Judeţean Gorj, au fost găsite urmele unei aşezări din epoca bronzului, care întregesc imaginea despre viaţa tracilor din acea perioadă.

REP: De curând aţi realizat mai multe săpături arheologice în comuna Jupâneşti. În ce loc anume şi despre ce este vorba? Ce fel de rămăşiţe aţi găsit acolo?

G.C.: La Jupâneşti, în punctul Pârâul Boia, Scutaru Mic, a fost descoperită o aşezare din epoca bronzului, în perioada bronzului final, secolele XIV – XII î.Hr.. Este o aşezare inedită, descoperită nou, care va apărea pe harta arheologică a României, cu o nouă aşezare din Epoca Bronzului. În acest sens, în perioada 11-23 octombrie, Muzeul Judeţean Gorj a efectuat cercetări arheologice în punctul Scutaru Mic, de la Pârâu Boia, unde au fost efectuate 10 secţiuni, 10×1/5 sapaturi santier arheologic (1)metri şi 10×1.5 metri. În secţiunea doi au fost găsite multe fragmente ceramice, a fost găsită o locuinţă de suprafaţă la adâncimea de 0,90 m şi 1,35 metri. Acolo, pe lângă fragmente ceramice, au fost găsite bucăţi mari de chirpici, de lipitură de locuinţă, cu urme de nuiele, cât şi o râşniţă fragmentară.

REP: Descoperirile constau, în principiu, în fragmente ceramice. Despre ce fragmente vorbim? Cu ce sunt ele deosebite şi cărei culturi îi sunt specifice?

sapaturi santier arheologic (4)G.C.: Fragmentele ceramice se compun din vase de formă bitronconică, tronconică, din căniţe fragmentare, căni care au ca ornamente mai speciale triunghiul haşurat, de asemenea rombul, apar spiralele cât şi motivul leandrului. Toate acestea sunt specifice culturii Verbicioara, faza IV. Ce este desoebit de important este faptul că am găsit acolo o locuinţă de suprafaţă, am găsit râşniţa fragmentară şi multe fragmente ceramice care, toate, se regăsesc în bronzul final, cultura Verbicioara, faza IV, secolele XIV-XII î.Hr. La şase kilometri sud de această aşezare din epoca bronzului final, acum 15-20 de ani, am făcut cercetări arheologice în punctul Poarta Luncii, de la Vierşani, Jupâneşti, unde a fost descoperită o altă aşezare din epoca bronzului. Ceea ce ne duce la o densitate destul de mare a aşezărilor tracice din epoca bronzului în această zonă. Fragmentele ceramice au fost aduse la Muzeul Judeţean, conservate, şi parte din ele, care se vor întregi, vor fi expuse în secţia de istorie a Muzeului Judeţean Gorj.

REP: În zonă aţi mai făcut descoperiri de acest gen. De unde aţi aflat că acelea nu sunt singurele aşezări şi că trebuie să săpaţi şi în acest punct?

DSC00357G.C.: Locul a fost descoperit de către elevii din zonă care au anunţat profesorii. Noi am fost anunţaţi de către profesorul Gheorghe Plăveţi, de la Târgu-Cărbuneşti. Anul trecut am mers în zona respectivă şi am găsit câteva fragmente ceramice. În urma cercetărilor din acest an s-au găsit aceste vase fragmentare, râşniţe, locuinţe. Am fost ajutaţi şi de către primarul Petre Guşiţă, care ne-a ajutat cu oameni la desfăşurarea acestei acţiuni. Şi Ilie Leonard Obraz şi colega mea, muzeografa Adina Gabriela Cotorogea ne-au dat o mână de ajutor. Fragmentele ceramice vor întregi patrimoniul muzeului nostru cu o nouă aşezare din acea zonă. Putem aminti şi descoperirile de la Socu, Bărbăteşti – o aşezare dacică, cele de la Poarta Luncii, pe care am mai menţionat-o – tot din epoca bronzului târziu. Prin aceste descoperiri, care se vor continua şi în anii viitori, vom descoperi felul cum trăiau strămoşii noştri tracii, aşezările, locuinţele. Prin descoperirile ulterioare vom aduce noi date referitoare la istoria tracilor pe teritoriul Gorjului şi, implicit, pe teritoriul României.

REP: În ce alte zone aţi mai găsit aşezări din această epocă?

G.C.: La Poarta Luncii am descoperit şase locuinţe de suprafaţă şi, de asemenea, un bordei cu un bogat material ceramic. Acum, la Pârâul Boia, în acest punct nou, din punct de vedere arheologic această aşezare este la început pentru că am dezvelit numai o locuinţă iar în anii următori vom continua aceste cercetări arheologice. Aceste materiale vor fi prezentate la o sesiune de comunicări internaţionale care se va desfăşura la Drobeta Turnu-Severin în noiembrie, la Muzeul Porţile de Fier. Descoperiri de epoca bronzului am mai făcut în anii anteriori la Vierşani – Jupâneşti, la Poarta Luncii, la Ceplea-Plopşoru – un bronz mijlociu. La Plopşoru am descoperit fragmente de vase deosebit de importante, o locuinţă de suprafaţă, vase fragmentare de diferite forme şi dimensiuni. Acolo am fost ajutaţi de primarul Grigore Petre, care ne-a pus la dispoziţie oameni pentru cercetare. Mai sunt descoperirile din epoca bronzului de la Roşia de Amaradia, de la Călugăreni – Padeş etc.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here