O dată cu “Sărăcie, corupţie şi poliţie politică” / Acuze de fals, uz de fals şi raportări fictive la adresa conducerii CEO

553

Şeful Institutului de Analiză, Investigaţii şi Politici Publice (IAIPP), Dan Morega, a tras ieri un semnal de alarmă legat de situaţia financiară precară în care s-ar afla, la final de 2014, Complexul Energetic Oltenia(CEO), unitate care, potrivit acestuia, anul viitor, ar urma să se debaraseze de peste 4000 dintre actualii salariaţi. Mai mult, Morega susţine că preţul de cost cu care se vinde tona de cărbune ar fi fost subevaluat, de la 80 de lei la 53 de lei, la cererea managerului companiei, acelaşi care ar fi cerut ca toate cheltuielile pe ultimele luni ale CEO să nu se raporteze organelor financiare pentru ca astfel, în documente, unitatea să nu apară cu pierderile reale de peste 60 de milioane de euro, avute în prezent. Morega îi avertizează, totodată, pe reprezentanţii Curţii de Conturi, aflaţi la CEO în control, să verifice situaţia de fapt şi să nu cedeze unor oferte financiare tentante care ar putea să le fie propuse ca să ascundă situaţia financiară reală a CEO. Directorul de Resurse Umane al CEO, Cosmin Popescu, susţinea ieri că anul viitor CEO va rămâne fără 1600 de salariaţi, o mie fiind salariaţii externalizaţi de la Berbeşti iar 600 pensionabilii şi angajaţii care se vor retrage din unitate, la cerere, acesta nefiind în măsură să comenteze însă şi situaţia economică a unităţii.

Dan Morega a pus iar tunurile pe şefii Complexului Energetic Oltenia, după ce în mass-media au apărut mai multe informaţii, unele certificate, potrivit cărora compania vitală pentru Gorj ar fi financiar, pe tobogan. Deşi, Laurenţiu Ciurel, a negat în media că CEO ar avea probleme finaciare, spunând chiar că unitatea ar termina anul pe profit, Morega contestă spusele managerului structurii, pe care îl acuză însă că ar intenţiona să ascundă datele financiare reale ale companiei, asta pentru a arată că CEO e profitabil sub conducerea sa. De altfel, datele în cauză, decid, printre altele, şi salariul managerului şi a celor care au contracte de mandat.
Acuzele se fac pe fondul lansării ultimei cărţi a lui Morega, “Sărăcie, corupţie şi poliţie politică”

Cristea dat exemplu lui Ciurel
“Să spună Ciurel dacă este adevărat că le-a cerut şefilor de cariere să subevalueze preţul de cost al cărbunelului, al producţiei, de la peste 80 de lei pe tona de cărbune, preţ real de vânzare, la un preţ de până la 53 de lei pe tonă. De asemenea, tot Ciurel le-a cerut subalternilor să nu raporteze cheltuielile şi veniturile reale ale CEO pe ultimele luni, patru-cinci, pentru a ascunde pierderile de peste 300 de milioane de lei, pe care le are până acum Complexul Energetic Oltenia. El vrea să rostogolească cheltuielile CEO în 2015 ca să arate că unitatea pe care o conduce este pe profit. Reprezentanţii Curţii de Conturi, aflaţi acum în control la CEO, trebuie însă să cuprindă în raportul de control situaţia reală a unităţii, mai ales că asupra conducerii planează acuze de fals, uz de fals şi raportări fictive”, a declarat Morega, într-o conferinţă de presă, felicitând presa care a scos la iveală o serie de “hoţii” de la CEO. “Ciurel să nu creadă că va scăpa de responsabilitate, în tot ce a făcut, chiar dacă l-a pus pe Medinţu să semneze. Să nu uite că şi Cristea la Turceni, cu buldotancul, nu a semnat nimic, dar va fi tras la răspundere şi asa. Compania se îndreaptă, din păcate, spre dezastru. Dragi procurori şi poliţişti ce faceţi cu corupţia asta din Gorj, din minerit şi energie. Cred că este timpul ca Ciurel să părăsească CEO-ul, iar PSD să pună în locul lui un om competent”, a completat Morega.

Răuţ, acuzat de abuz în serviciu
Şeful IAIPP nu l-a iertat nici pe Ion Răuţ, şeful Diviziei de Pază, căruia i-a reamintit că a anunţat că va renunţa la firmele private de pază ca să formeze acest organism pe care îl conduce. “Nu a făcut ce a spus, dimpotrivă. A decis că o firmă de pază trebuie să presteze în Gorj, una în Dolj, una în Vâlcea şi una în Mehedinţi. Mai mult, el face şi caietul de sarcini împreună cu firma care va câştiga la Gorj, firmă căreia îi comunică să se mai doteze cu nişte maşini şi specialişti”, a completat Morega, făcând publică adresa în cauză către firma de pază, considerată astfel, de Morega, câştigătoare a licitaţiei pentru Gorj.
Pe Răuţ, Morega l-a acuzat, ieri, de abuz în serviciu, deoarece nu ar fi atribuţiile lui să facă caietul de sarcini pentru licitaţie, atâta timp cât CEO are un Departament de Achiziţii. “Îmi pun întrebare, chiar aşa pe gratis face Răuţ caietul de sarcini firmei de pază care sigur va câştiga. Face, de asemenea, el, adresă pentru firma respectivă deşi actul e semnat de Ciurel”, mai subliniază Morega, spunând totodată că 15 miliarde de euro au fost date, anul acesta, prestatorilor, firme private din mai multe judeţe.

A scris despre corupţie, sărăcie acum şi despre poliţie politică
Nu este însă pentru prima dată când Morega face publice mai multe nereguli din CEO aduse la cunoştinţa Institutului pe care îl conduce. De data aceasta, Morega a făcut aceste dezvăluiri completând astfel atmosfera lansării ultimului său volum “Sărăcie, corupţie şi poliţie politică”, o carte în care autorul prezintă “date exacte despre dispariţia a 1.256 de întreprinderi din România care asigurau locuri de muncă pentru milioane de oameni şi familiile lor, furtul a mii de miliarde de euro săvârşite de politicieni aflaţi în funcţii-cheie ale statului – miniştrii din toate guvernările post-decembriste, împreună cu mafia judeţeană şi locală”.
Cartea, o completare la volumul “Corupţie şi sărăcie”, a fost lansată în prezenţa jurnaliştilor şi a profesorului dr.Ion Mocioi. “Am dorit numai în prezenţa dumneavostră să fac această lansare, ca să transmiteţi publicului o esenţă a acestei lucrări şi o continuare a volumului al treilea în care am scris despre corupţie. Al doilea volum a privit guvernarea PSD-ului dar aceasta priveşte guvernarea lui Băsescu. Cărţile sunt singurele care rămân după noi, singurele care pot arăta tineretului cât a fost România de bogată şi cum a ajuns acum”, a spus Morega, mulţumindu-le tuturor celor care l-au susţinut în publicarea acestui volum.

morega carteCarte neobişnuită, plină de calităţi
Ion Mocioi a lăudat autorul şi cartea, considerată drept “o minune a tipăriturilor politice din ultimii 25 de ani”. “Are la bază o concepţie complexă, asupra vieţii, societăţii, asupra gândirii.. O personalitate complexă, despre care veţi citi chiar în carte, începând cu pagina 117, deoarece acolo se face o sinteză a vieţii şi activităţii autorului, un om cu deosebite pregătiri, care a ştiut, de-a lungul vieţii să le aplice în dezvoltarea unui judeţ şi asupra ţării. Este o carte care arată şi profilul complex al autorului care este un spirit panduresc care provine din locul unde Tudor Vladimirescu a început o primă manifestare într-o societate nouă. Deşi a pornit de la funcţii mărunte a ajuns până la cea de deputat, se poate spune că dr. Morega este cel mai bine pregătit să-şi spună în scris părerea legat de societatea românească şi judeţul unde ne-am născut”, a declarat Mocioi.
Cartea lui Morega va ajunge şi aceasta la bibliotecile din judeţ, în cele universitare şi în cele publice. Recent, Morega, a făcut o donaţie semnificativă de carte, instituţiilor în care cărţile de specialitate, scrise de acesta în ultimii ani, constituie baza lucrărilor de specialitate atât ale studenţilor cât şi ale celor care vor să se specializeze în management.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

  1. este un dezastru si in instalatiile din termocentrale salariatii din instalatii sunt retribuiti in batjocora,pe cind neamurile ,cunostintele care nu fac nimic au salarii cit nici nu va imaginati.mindrutele sefilor care plimba o hirtiuta au salarii incit nici lor nu le vine sa creada ca au clase atit de mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here