O nouă şansă la folosirea voucherelor pentru Rabla 2010

programul rablaProgramul de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto Naţional (Rabla) continuă şi în 2011, conform lui Lazlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor. De asemenea, acesta a anunţat că valabilitatea tichetelor din programul din acest an se prelungeşte până la 31 ianuarie anul următor.

Cristina Merfu, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj spune că s-a luat această decizie deoarece, la nivel naţional, deşi s-a intrat în posesia lor, multe vouchere nu au fost încă valorificate: „Şi la noi mai sunt tichete nevalorificate, adică oamenii şi-au casat maşinile mai vechi de zece ani, au intrat în posesia tichetelor însă nu le-au vândut şi nici nu le-au utilizat pentru a-şi cumpăra un nou automobil”. Merfu a precizat că în acest an, datorită programului Rabla, la nivelul judeţului nostru au fost casate circa 4.100 de autovehicule.

Rabla 2011, în pregătire

Purtătoarea de cuvânt a APM Gorj a precizat că la nivel central deja se poartă discuţii despre modul de desfăşurare al Programului Rabla 2011. Astfel, se poartă discuţii privind două variante: “Pentru 2011 avem în vedere două posibilităţi. Fie păstrăm neschimbată forma programului actual, fie de la anul să dăm patru vouchere în loc de trei dar să scădem valoarea unuia de la 3.800 de lei la 3.000 de lei. Nu am luat încă o decizie, analizăm şi, împreună cu producătorii, vom alege optimă astfel încât la 1 februarie 2011 să demarăm noua sesiune a Programului”, a declarat ministrul László Borbély.

Până la data de 9 noiembrie 2010, la nivel naţional prin Programul Rabla au fost distribuite către REMAT-uri un număr de 189.959 de tichete (188.161 pentru persoane fizice şi 1.798 pentru persoane juridice). Cu ajutorul acestora, au fost cumpărate 53.554 de maşini (pentru care au fost utilizate 159.053 de tichete), dintre care 23.297 de autoturisme sunt româneşti.

Conform reprezentanţilor APM Gorj, în anul 2009, la nivelul judeţului nostru, au fost scoase din uz un număr de 663 de maşini prin intermediul programului „Rabla”. În acest an, din totalul voucherelor acordate judeţului nostru, un număr de 85 au fost anulate. „Din informaţiile pe care le avem, doar cincizeci de procente din totalul tichetelor obţinute s-au regăsit în achiziţionarea de noi autovehicule, restul fiind vândute pentru a face rost de bani”, a declarat Cristina Merfu.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here