Obiceiuri şi tradiţii gorjeneşti, promovate la Craiova

816

Ansamblul “Roua“ din Cloşani – Padeş, județul Gorj, s-a aflat în capitala Olteniei, vineri seara, participând la Festivalul “Tradițiile verii“. Ansambluri și formații ce promovează folclorul autentic şi obiceiurile tradiţionale din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Sibiu şi Teleorman, precum şi din Bucureşti au poposit pe 24 iulie, în Piața “Mihai Viteazul“, unde de la ora 18.00, a început cea de-a IV-a ediție a Festivalului de Datini şi Obiceiuri “Tradiţiile verii“.

La sfârşitul săptămânii trecute, iubitorii folclorului autentic au putut cunoaște câteva dintre obiceiurile dedicate de străbuni unor secvenţe ale verii, precum ziua Sânzienelor sau Drăgaica, Sânpetru, Caloianul, Săptămâna lui Sântilie.
Și Paparudele care dezleagă ploile, ritual reprezentat printr-un dans rudimentar în care se prind fete tinere, ce poartă fuste simbolice din frunze, au încântat auditoriul la cea de-a IV-a ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri “Tradiţiile verii”, care a avut loc, vineri seara, în Piaţa “Mihai Viteazul” din Craiova.
Publicul a avut ocazia să afle şi că în ultima săptămână a lui Cuptor muşeţelul, menta, pelinul capătă puteri magice, vindecătoare. Toate obiceiurile și tradițiile au fost prezentate publicului craiovean de Grupul “Trei parale“ din Bucureşti, Ansamblurile Folclorice “Cununa“ din Agnița – judeţul Sibiu, “Burnașul“ din Alexandria – Teleorman, “Liliacul“ din Baia de Aramă – Mehedinţi, “Roua“ din Cloşani – Padeş (Gorj), “Alunelul“ din Pieleşti – Dolj.
Evenimentul a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj și de Consiliul Judeţean Dolj cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Craiova.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here