Obiecte din epoca romană și medievală, descoperite la Glogova

2308

Mai multe obiecte datând din epoca romană și cea medievală au fost descoperite de curând pe raza comunei Glogova, de către un arheolog amator, dotat cu un detector de metale. Obiectele respective au ajuns la Muzeul Județean Gorj, unde urmează a fi evaluate. De asemenea, reprezentanții muzeului au anunțat că intenționează să facă o cercetare de teren în zona în care au fost descoperite acestea.

3Printre obiectele ce au ajuns la Muzeul Județean Gorj se regăsesc fibule, inele, monede turcești, verigi, dar și mai multe fragmente ceramice. ”Un posesor de detector de metale, Mihuț Ion, din Motru, a descoperit mai multe obiecte de epocă romană, de epocă medievală, între care fibule de bronz de tip balama, unele fără arc, altele complete, patru inele de bronz cu tip ochi, o spatulă de bronz de uz medical, un briceag cu verigă, o verigă de bronz, o aplică cu reprezentări florale, o dăltiță din fier, o altă dăltiță din fier, mai subțire, catarame din fier, două piese din fier de tip scăriță, două pandative- cercei din metal neferos de epocă medievală, două monede turcești accele, un zălar și fragmente ceramice din epoca medievală și epoca romană.

5Obiecte importante sunt în special fibulele, inele de bronz cu tip ochi, fragmentele ceramice, cataramele din fier. Obiectele acestea vor sta la noi o perioadă, vor fi evaluate la un preț și în timp le vom înregistra la Muzeul Județean Gorj pentru că vor întregi patrimoniul muzeului nostru”, a declarat dr. Gheorghe Calotoiu, cercetător principal gr. I în cadrul Muzeului Județean Gorj. ”Toate obiectele au fost descoperite în vatra satului Boghicești – Cleșnești, comuna Glogova. Se va merge în zona respectivă, se va face o cercetare de teren pentru a se vedea unde au fost descoperite aceste obiecte și fragmentele ceramice descoperite în zonă pentru că s-ar putea ca în zona respectivă să fie un sit arheologic nou pe harta județului Gorj”, a mai precizat acesta.

2

Expoziție pentru pasionații de arheologie
Pasionații de arheologie, dar și cei care vor să afle mai multe lucruri despre trecutul județului Gorj pot vizita în această perioadă expoziția ”ARHEOGORJ” în cadrul căreia pot fi admirate numeroase vestigii descoperite în urma săpăturilor efectuate pe varianta ocolitoare a municipiului Târgu-Jiu. ”Avem o expoziție deosebit de importantă unde sunt adunate toate descoperirile care s-au făcut pe drumul ocolitor al centurii care înconjoară Târgu-Jiul; sunt mai multe vitrine, unde sunt expuse obiecte din epoca bronzului, epoca geto-dacică, epoca medievală, obiecte deosebit de importante pentru istoria Gorjului și, implicit, pentru istoria națională. Această expoziție este deosebit de interesantă. Au venit mulți elevi, dar și adulți”, a mai precizat dr. Gheorghe Calotoiu. Expoziția respectivă poate fi vizitată până la sfârșitul anului.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here