Omul de afaceri Nicu Crețu și trei profesori din Gorj, achitați definitiv, după ce au fost acuzați de fraude la Bacalaureat și Evaluare Națională

730

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au stabilit, ieri, sentința definitivă în dosarul omului de afaceri Nicolaie Crețu și al celor trei dascăli trimiși în judecată în aceeași cauză. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj au atacat hotărârea de achitare de la Tribunalul Gorj, însă instanța din Bănie a respins apelul formulat de magistrați. “Respinge ca nefondat apelul”, aceasta a fost decizia Curții de Apel Craiova. Nicolaie Crețu, patronul unui restaurant din municipiul Târgu-Jiu, a fost achitat încă din luna aprilie a anului trecut, de prima instanță, după ce a fost judecat alături de trei foști directori de liceu. Procurorii au susținut că acesta ar fi dat bani pentru ca gemenii săi să obţină note bune la bacalaureat, însă a reușit să demonstreze în instanță că este nevinovat.
“Exact ce am spus și data trecută. Am spus de la început că nu am nicio vină, sunt nevinovat. Mulțumesc lui Dumnezeu că există domnii judecători care sunt Dumnezeu pe pământ. Eu știu ceea ce sunt, știu ceea ce am făcut și știu cine sunt”, a declarat Nicolaie Crețu, pentru Gorjeanul.
Întrebat dacă se va îndrepta împotriva celor care l-au acuzat pe nedrept, acesta a spus “vreau să mă liniștesc după plimbările și tracasările care au avut loc și pe urmă avem timp să ne gândim ușor, liniștiți. Nu luăm măsuri pripite”.
Suspiciunea procurorilor a fost de fraudă atât la Bacalaureatul din 2014, cât și la Evaluarea Națională. Unul dintre profesori, Vasile Udroiu, a fost acuzat de luare de mită, pentru faptul că ar fi intervenit pe lângă un membru al comisiei de examen pentru a-i ajuta pe băieții gemeni ai afaceristului Nicolaie Crețu să obţină note mari la examenul Bacalaureat. Și acesta a fost achitat.
În total, trei dascăli au fost acuzaţi că ar fi luat mită de la mai mulţi părinţi ai căror copii au susţinut examenul fie ca elevii să promoveze, fie pentru a obţine note mai mari în urma contestaţiilor. Toți au fost declarați nevinovați.
Și pentru Elena Popescu, fost director adjunct al Liceului Tehnologic Bustuchin și Claudiu Ion Perescu, fost director al Liceului Tehnologic Bustuchin, s-a dispus achitarea.
La 5 septembrie 2014, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj i-a trimis în judecată pe cei patru, pentru luare de mită la Evaluarea Naţională și Bacalaureat, Popescu și Perescu fiind suspectați, separat, că, în calitate de preşedinte, respectiv membru în comisia de examen din sesiunea iunie–iulie 2014, ar fi acceptat să strângă bani de la elevi, înainte de probe. Procurorii au mai precizat că ar fi rezolvat o parte din subiectele la limba şi literatura română sau ar fi determinat un alt profesor să le rezolve subiectele la matematică şi să le dicteze elevilor în timpul examenului. Judecătorii au stabilit însă că sunt nevinovați, hotărârea de ieri fiind definitivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here