Onor la general

1130

Anul 2015 este un an special pentru veteranii de război, cu o dublă semnificaţie: se împlinesc 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial şi 25 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război. În semn de respect faţă de cei care ne-au lăsat o ţară liberă şi independentă, anul 2015 a fost declarat, prin Hotărârea Guvernului nr. 164/2015, Anul Veteranilor de Război.
În semn de recunoştinţă şi respect faţă de aceşti OAMENI care reprezintă file vii din istoria ţării, Garnizoana Tg-Jiu dă un caracter festiv acestor aniversări, pentru a face cunoscut faptul că în România există, în număr din ce în ce mai mic, veterani de război care în demnitate şi tăcere îşi trăiesc ultima parte a vieţii.
În acest context, vineri 21.08.2015, Comandantul Garnizoanei Târgu-Jiu, dl. Col. ing. Marin BRAN, însoţit de militari, a mers la domiciliul dl. General maior (ret.) prof. Constantin ISPAS, la împlinirea venerabilei vârste de 90 de ani.
În cadrul acţiunii de aniversare a fost înmânată diploma aniversară din partea comandantului Garnizoanei Târgu-Jiu, precum şi unele daruri simbolice, diplome şi plachete aniversare din partea militarilor din garnizoană.
veteran 011Festivitatea a fost una emoţionantă, cu atât mai mult cu cât, alături de sărbătorit, s-a aflat familia acestuia. Cei prezenţi au asistat la o lecţie de istorie, prin rememorarea momentelor petrecute de veteranul de război în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale, la care a participat şi dl. General maior (ret.) prof. Constantin ISPAS, şi care în data de 23.08.2015 a împlinit frumoasa vârstă de 90 de ani.
General maior (ret.) prof. Constantin ISPAS s-a născut în anul 1925, în localitatea Turcineşti, jud. Gorj. După o copilărie plină de greutăţi dominată de sărăcie şi necazuri familiale, aşa cum declara chiar veteranul de război, la vârsta de 12 ani a fost trimis de familie în Bucureşti, pentru a fi încadrat copil de trupă în structura Regimentului de Gardă „Mihai Viteazul”, la muzica regimentului.
Acomodându-se repede cu viaţa grea şi aspră din armată, şi în paralel cu şcoala generală, a fost admis prin concurs şi a urmat cursurile Academiei Regale de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti. Cursurile cu renumiţi dascăli ai vremii (Ion Chirescu- teorie solfegii, Ion Dumitrescu- armonie şi solfegii, Ionel Perlea-dirijat, etc.), precum şi cunoştinţele din domeniul muzicii clasice universale i-au marcat existenţa. Cariera muzicală se întrerupe brusc, ca urmare a rănilor produse de cutremurul din 1940, după ce este scos în viaţă de sub dărâmături.
Odată cu declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, pleacă pe front cu Regimentul de Gardă „Mihai Viteazul”, pentru trei ani (iunie 1941-aprilie 1944), în campania din Rusia. Anul 1944 îl găseşte ca voluntar în zona Iaşi-Târgu-Frumos, luând parte la Bătălia Moldovei. Este rănit grav, fiind lăsat la vatră.
Anii care au urmat după război i-au adus posibilitatea de a relua cariera militară întreruptă de două ori, din pricina rănilor survenite sau a bolilor dobândite pe frontul celui De-al Doilea Război Mondial. Trei ani mai târziu, în 1948, a fost reîncorporat la Regimentul 5 Artilerie Grea Braşov, fiind selecţionat pentru a urma cursurile şcolii de subofiţeri din Breaza. A terminat şcoala de subofiţeri cu gradul de sergent major, ca şef de promoţie.
A fost avansat pentru rezultate excepţionale la gradul de locotenent în anul 1949, fiind repartizat în secţia mobilizare a Marelui Stat Major.
În toamna anului 1953 a fost admis la Academia militară, iar după absolvire a fost selecţionat şi oprit ca lector –asistent, şi apoi profesor, la catedra de tactică generală şi artă operativă din Academie (astăzi Universitatea Naţională de Apărare).
veteran 014În anul 1966 este numit ofiţer cu automatizarea în Secţia Cercetări Ştiinţifice, pentru mecanizarea şi automatizarea conducerii trupelor- organism nou înfiinţat în cadrul Direcţiei Operaţii din Marele Stat Major, pentru a pune bazele primei etape de implementare a informaticii în armată.
Printre lucrările sale, a scris, sub egida Editurii Militare, cărţi de specialitate în domeniul militar, în cuprinsul cărora a tratat modalităţile de aplicare a teoriei matematice în alegerea variantei optime a deciziei, precum şi folosirea Conceptului teoriei utilităţii în lucrul statelor majore. Aceste lucrări au constituit elemente de referinţă pentru Biroul de Informatică al Direcţiei Operaţii din Marele Stat Major, în fundamentarea ipotezelor avute în studiu de acest organism.
În anul 1986 a fost trecut în rezerva armatei din funcţia de Comandant al Centrului Judeţean Gorj, iar la începutul anului 1990 a recâştigat calitatea de veteran de război (în cei 50 de ani ai societăţii comuniste, toţi cei care au luptat împotriva statului bolşevic au fost consideraţi „criminali de război”), fiind numit în funcţia de preşedinte al Filialei Gorj a Veteranilor de Război, funcţie pe care o deţine şi în prezent.
Faptele săvârşite pe câmpul de luptă ca voluntar în Rusia, în calitate de ofiţer activ al armatei sau, la pensie, ca veteran de război, i-au fost răsplătite cu numeroase ordine şi medalii. Suprema recunoaştere a venit în anul 2000, când a fost înaintat la gradul de general.
Cele consemnate pe scurt creionează tabloul unei personalităţi, destinul unui militar şi om de ştiinţă de excepţie, care merită cu prisosinţă onorul, alături de ceilalţi generali gorjeni descrişi în cărţile sale.
veteran 016“Este o mândrie pentru gorjeni să aibă în fruntea Filialei Tudor Vladimirescu a veteranilor de război din judeţul Gorj un distins cetăţean, profesor universitar, cercetător meticulos în anale şi arhive militare, reputat istoric militar- calităţi remarcate şi remarcabile în persoana bravului veteran de război, generalul Constantin ISPAS. Odată cu generalii, ofiţerii şi soldaţii eroi din lucrările sale, predestinaţi să rămână în istoria neamului prin faptele lor de bravură şi vitejie, generalul Ispas urcă modest în Coloana Fără Sfârşit a eroilor neamului şi oamenilor de seamă, sugerată de capodopera brâncuşiană”- afirma General de armată (r) –invalid de război- Dragnea Badea Marin.
Fiindcă şi-a călăuzit viaţa sub semnul demnităţii, omeniei şi muncii neobosite în folosul semenilor săi, militarii din garnizoana Târgu-Jiu îl înconjoară cu dragoste, nutrind faţă de generalul gorjean Constantin Ispas sentimente de adâncă admiraţie şi respect statornic.
La mulţi ani şi viaţă lungă, cu sănătate, domnule General!
COMANDANTUL GARNIZOANEI TG-JIU
Col. ing. Bran Marin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here