ONRC: Trei tineri gorjeni au devenit afacerişti!

513

Potrivit ultimelor date ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în prima jumătate a acestui an tinerii întreprinzători din România au înfiinţat 181 de firme (SRL-D), iar la nivelul judeţului nostru numărul acestora a fost de trei.

Judeţul fruntaş privind înfiinţarea de firme de către tineri este Cluj – 25, urmat de municipiul Bucureşti – 21, Maramureş – 14, Timiş – 10. Potrivit ultimului raport al ONRC, la data de 30 iunie 2018, numărul SRL-D – urilor înfiinţate la nivelul judeţului Gorj a fost de 611, dintre care 553 încă sunt în funcţiune şi 58 au fost radiate. Totodată, alte şase firme sunt în curs de înfiinţare. Majoritatea profilurilor activităţilor pe care le desfăşoară tinerii gorjeni care şi-au înfiinţat firme în acest an sunt: întreţinerea şi repararea autovehiculelor, transporturi rutiere de mărfuri, restaurante, comerţ cu amănuntul, activităţi de înfrumuseţare, fabricarea pâinii, a prăjiturilor şi a produselor de patiserie, activităţi de consultanţă în afaceri şi management, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor. De asemenea, la nivel naţional, cele mai puţine înfiinţări de firme de către tineri, au fost în domeniile: fabricarea utilajelor pentru extracţie, comerţ cu amănuntul al echipamentelor audio-video, transporturi maritime, construcţia de ambarcaţiuni sportive şi de agrement, acvacultura în ape dulci, fabricarea de articole tehnice şi industriale din textile.

Un SRL-D poate fi înfiinţat de întreprinzător debutant, o persoană fizică majoră ce îndeplineşte cumulativ, în principal, următoarele condiţii: nu a mai fost acţionar în cadrul altor firme din spaţiul economic european; dacă a avut un PFA sau un II, poate să-şi înfiinţeze un SRL-D, important fiind să nu fi fost acţionar într-un SRL(-D) sau SA; SRL-D-ul poate să aibă până la 5 asociaţi, însă toţi trebuie să respecte cele două condiţii de mai sus. De asemenea, compania  trebuie să fie administrată de cel puţin unul dintre ei, ori de asociatul unic. La înfiinţarea SRL-D-ului, se pot alege maximum 5 grupe (cele cu 3 cifre) de activitate pentru obiectul de activitate, fiind excluse o serie de coduri CAEN specifice, ce pot fi regăsite în Normele de aplicare, ataşate ca document la finalul acestei pagini.

Calitatea de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutând se pierde prin efectul legii: la data de 31 decembrie a anului când se îndeplinesc 3 ani de la data înregistrării; la împlinirea a 45 de zile lucrătoare de la data scadenţei unei obligaţii fiscale neîndeplinite; la data depunerii situaţiei financiare semestriale sau anuale, dacă cifra de afaceri a atins echivalentul ]n lei a 500.000 de euro.

Este de precizat faptul că societăţile cu răspundere limitată ale antreprenorilor debutanţi (SRL-D) au pierdut, de la 1 ianuarie 2018, facilitatea fiscală de care beneficiau înainte, prin care erau scutiţi de plata unor contribuţii sociale pentru salariile angajaţilor.

Mai puţine firme, în Gorj
Un alt raport statistic al ONRC arată faptul că numărul înmatriculărilor de firme pe persoane fizice şi juridice efectuate în intervalul 1 ianuarie – 30 iunie 2018 s-a micşorat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Astfel, dacă în intervalul 1 ianuarie – 30 iunie 2017, numărul înmatriculărilor la nivelul judeţului Gorj a fost de 1.150, cele mai multe fiind PFA-uri, în număr de 719. Comparativ cu anul trecut, în intervalul 1 ianuarie – 30 iunie a.c., în Gorj s-au înregistrat 703 înmatriculări, numărul firmelor înfiinţate fiind astfel în scădere faţă de anul anterior cu 38,87%, în 2018 cele mai multe înfiinţate fiind SRL-uri, numărul acestora ridicându-se la 524.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here