Ortacii din Gorj, fără entuziasm la Ziua Minerului de la Cîlnic

619

Serbarea câmpenească din dumbrava comunei gorjene Cîlnic, organizată în fiecare august de Ziua Minerului, a fost lipsită sâmbătă, în prima zi, de cheful de petrecere de altădată a angajaților Complexului Energetic Oltenia(CEO). Minerii motivează că nu le mai arde de petrecere când știu că luni, colegii lor de muncă, 700 la număr, vor fi disponibilizați fără drept de apel. În următorii doi ani 4700 de angajați vor urma să părăsească compania.

Dumbrava de la Cîlnic aduna de Ziua Minerului, în anii trecuți, mii de salariați ai CEO, dorinici să petreacă împreună cu șefii lor, cu colegii, cu liderii de sindicat dar și cu membrii familiilor lor ziua meseriei. Poiana era neîncăpătoare de mașinile, autobuzele și microbuzele care transportau minerii la locul serbării câmpenești, iar zona vuia de muzică, în timp ce aerul era irespirabil de la grătarele cu mititei, incinse la maximum. Tradiția sărbătoririi Zilei Minerului a rămas și astăzi dar nu și participanții ziua minerului (1)și entuziasmul lor din anii trecuți. Manifestarea din acest an de la Cîlnic, organizată de sindicatele din CEO, afiliate Federației Univers și de Primăria Cîlnic a fost astfel lipită de un număr mare de participanți, liderii sindicali sperând însă că răcoarea îi va aduna sâmbătă pe ortaci, o dată cu căderea serii, în poiană.
,,Minerii vor veni mai tâziu, mai pe răcoare. Nu cum erau altădată cu miile dar, ne așteptăm să vină măcar o sută, două de participanți. Angajații CEO sunt dezamăgiți, nu le mai arde de petrecere când stau cu frica zilei de mâine, locurile lor de muncă fiind puse permanent în pericol”, a declarat Costantin Crețan, unul dintre liderii organizatori ai serbării. A fost susținut și de colegul acestuia Iulian Păuna, lider de sindicat la UMC Tismana. ,,Minerii vin la petrecere acum mai mult din nostalgie. Din păcate ziua minerului (3)serbarea și-a pierdut strălucirea de altădată și asta urmare a situației financiare fragile în care se află CEO și a disponibilizărilor aplicate de luni”, a specificat și liderul Sindicatului Lignitul Oltenia.
Liderul Nicu Bunoica a subliniat însă că, din fericire, petrecerea nu mai adună alături de mineri și politicienii care au realizat că nu mai au explicații în fața viitorilor disponibilizați.

Disponibilizat din ciornă!
Printre puținii participanți din dumbrava Cîlnicului s-a aflat însă sâmbătă și Daniel Dumitru, salariat al UMC Tismana I, de luni viitor disponibilizat. Abătut și îngândurat, minerul s-a plâns de dezastrul din mineritul gorjean dar și de inechitatea de care spune că are parte, el fiind trecut fără prea multe explicații pe lista disponibilizării colective. ,,Am aflat asta în urmă cu doar două săptămâni. Eram în concediu când m-au chemat la Resurse Umane și mi-au arătat pe o ciornă că mai am doi ani până la pensie și că astfel m-aș încadra în categoria-pensionabililor. Într-un cuvânt că trebuie să îmi primesc preavizul de luni și trei salarii compensatorii. Asta după 29 de ani munciți în minerit. Nu sunt însă ziua minerului (6)convins că mă încadrez la pensionare, pentru că mai am și niște ani lucrați la CFR, și stau cu teama că mă vor trimite acasă chiar și așa, fiind apoi obligat să mai mă angajez o lună sau două pe undeva ca să îmi fac anii pentru pensionare. Am venit aici pentru colegii mei și pentru liderii de sindicat care mi-au fost alături. Ziua Minerului o consider astfel un fel de petrecere a mea de ieșire din câmpul muncii”, a declarat vizibil supărat Daniel Dumitru. Minerul va intra din septembrie, timp de un an de zile în șomaj, perioadă în care va primi și un venit de completare. De venitul de completare va avea parte și în al doilea an ca apoi în 2018 să-și poată băga dosarul la Casa de Pensii Gorj.

Comuna Cîlnic, cu tot mai puțini mineri
Situația lui Dumitru a fost înțeleasă și de primarul comunei Cîlnic, Dumitru Vulpe, acesta fiind la rândul său inginer minier. ,,Îl compătimesc pe domnul Dumitru cum îi compătimesc și pe cetățenii comunei pe care o conduc care îngroașă și ei, de luni, lista disponibilizaților CEO. De altfel, localitatea pe care o conduc avea altădată 90% dintre localnici angajați în minerit și energie ca acum doar 10-15% să mai fie angajați la UMC Tismana I, UMC Tismana II și la Termo Rovinari. Tinerii muncesc în străinătate iar ziua minerului (7)aproape trei sate au dispărut din cauza exproprierilor cauzate de lucrările miniere. Comuna Cîlnic mai are 2400 de locuitori și scăderea populației se datorează mineritului. Cu toate acestea găzduim în fiecare an Ziua Minerului, o serbare în care încercăm să păstrăm vie această meserie importantă pentru Gorj”, a declarat primarul Vulpe.
Complexul Energetic Oltenia va avea de luna viitoare puțin peste 14.300 de salariați, 700 intrând în preaviz începând din 22 august. CEO a fost nevoită să aprobe disponibilizări colective în urma vânzării puține de energie, în raport cu cheltuielile lunare ale companiei. Mai mult, CEO a raportat pierderi cumulate de 1,7 miliarde de lei, în ultimii doi ani.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here