Pace parţială: Greva foamei de la CEO, suspendată până la finalul acestei luni

526

Cei aproape 40 de angajaţi şi lideri sindicali ai subunităţilor Complexului Energetic Oltenia (CEO) care au intrat, lunea trecută, în greva foamei, au suspendat protestele, vineri dimineaţă, după ce o parte a colegilor lor care fac parte din Comisia de Negociere a CEO au reuşit să semneze un protocol cu administraţia, în urma unor discuţii care au avut loc la Ministerul Energiei. Au renunţat la protestul la care au recurs marţi, tot vineri, şi cei peste 70 de mineri de la Tehomir care au stat în subteran pentru a-şi arăta nemulţumirile pentru restructurarea impusă de CEO ce afecta drastic pensionabilii din structură.

Decizia de suspendare a protestelor până la finalul lunii, aşteptată de angajaţii companiei, a fost luată în urma negocierilor purtate joi, la Bucureşti, de reprezentanţi ai sindicatelor cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, în cadrul cărora s-a stabilit ca, din 20 martie, toţi salariaţii CE Oltenia, sindicalizaţi sau nu, să beneficieze de drepturile pe care le primiseră doar sindicatele care au semnat acord cu administraţia. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Emanoil Tomescu, angajat al Termocentralei Rovinari, membru de sindicat şi unul dintre iniţiatorii grevei foamei, protestele sunt suspendate până la data de 31 martie 2015, când conducerea CEO s-a obligat să negocieze Contractul Colectiv de Muncă şi să nu mai facă discriminări salariale. “Astăzi (vineri – n.r.), după cinci zile de greva foamei, participanţii la acest protest extrem m-au împuternicit să comunic opiniei publice că au hotărât să suspende greva foamei până în data de 31 martie, dată până la care administraţia Complexului Energetic Oltenia s-a obligat să negocieze Contractul Colectiv de Muncă şi, de asemenea, să nu mai facă discriminări în rândul salariaţilor. Regretăm că s-a ajuns la această formă de protest extrem, pentru că în judeţul Gorj, administraţia şi unele din instituţiile statului nu respectă legea”, menţionează Emanoil Tomescu. Ortacii blocaţi timp de trei zile în subteranul minei Tehomir au renunţat, de asemenea, la protest, aceştia acceptând propunerea administraţiei conform căreia, în momentul închiderii CIM, să beneficieze prin disponibilizare de patru salarii brute medii pe unitate cu titlu de lefuri compensatorii. Minerii de la Tehomir au ieşit astfel din subteran abia, vineri dimineaţă, la ora 7.00.

CEO nu se poate îndrepta împotriva greviştilor
Discuțiile începute, joi, în jurul orelor 17.00, la sediul Ministerului Energiei, s-au încheiat abia vineri, la ora 01.30, cu semnarea acestui protocol între reprezentanții CEO, prin directorul Ciurel şi directorul economic Adrian Vâlcean şi reprezentanții “Univers”, “Energetica” şi “Petrom”. Cei de la FNME nu au semnat. S-a stabilit de comun acord: necesitatea încheierii unui CCM în procedură de urgență, adică până la finalul lunii, dar şi ca din data de 20.03.2015, conducerea CEO să aplice următoarele drepturi marginale tuturor salariaților în baza prezentului protocol. Este vorba despre acordarea bonusului de 100 de lei pentru Ziua Femeii, prima de vacanță adăugată lunar la chenzina I şi II din martie, cât şi în perioada următoare, prima de Paște adică 700 de lei sub formă de tichete, reținerea cotizațiilor pentru fiecare sindicat şi virarea la sindicat, acordarea a până la cinci zile libere pentru activitatea sindicală în conformitate cu prevederile legale, renunțarea la procesele sindicatelor cu CEO până la semnarea CCM. Conducerea unității se obligă prin acest document să nu facă acțiuni împotriva greviștilor. Disponibilizaţii la cerere din CEO, potrivit noului document semnat la București, vor primi patru salarii medii brute pe unitate ca lefuri compensatorii. Pentru cei care mai au un an până la pensie se vor da două salarii compensatorii, iar cei care mai au doi ani se vor da trei salarii. Pentru restul disponibilizărilor se vor acorda şase salarii. Cota de cărbune se va acorda, dar se taie alimentația de protecție. Sindicatele se obligă să facă pace până la semnarea Contractului Colectiv de Muncă.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here