Pacient în şoc anafilactic, după ce l-a înţepat o albină

444

Insectele fac ravagii în rândul gorjenilor. În ultima perioadă a crescut alarmant numărul persoanelor înţepate de căpuşe şi nu numai. Vasile Stănculete, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu confirmă că în urmă cu două zile medicii de la Unitatea de Primiri – Urgenţe (UPU) din Târgu-Jiu au acordat îngrijiri şi unui pacient aflat în şoc anafilactic, după ce a fost înţepat de o albină.

Odată cu venirea primăverii a reapărut pericolul înţepăturilor de căpuşe. În ultima perioadă, potrivit reprezentanţilor SJU Târgu-Jiu, tot mai mulţi pacienţi ajung la medic după ce au intrat în contact cu insectele. „Am avut 11 cazuri de muşcături de căpuşe, din care într-o singură zi s-au prezentat trei persoane la UPU”, a confirmat purtătorul de cuvânt Vasile Stănculete.
Muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă dacă nu este tratată corespunzător.
Este o boală care necesită tratament îndelungat, nefiind obligatorie internarea.
Boala Lyme, cum este denumită afecţiunea dată de muşcătura de căpuşă, evoluează în mai multe stadii, stadiul iniţial este cu eritem local şi după aceea este migrator.
Pot să apară complicaţii în timp, iar dacă nu se tratează poate duce chiar la decesul persoanei respective.
Specialiştii recomandă persoanelor care stau un timp îndelungat în zone cu iarbă înaltă să poarte pantaloni lungi, şosete şi bluze cu mâneca lungă. În cazul în care au fost muşcaţi de căpuşă, ar fi bine să se prezinte la medic.

Şoc anafilactic de la înţepătura de albină
Şi albinele fac victime, în judeţul nostru. În urmă cu două zile, un gorjean a ajuns la UPU în şoc anafilactic din cauza unei înţepături. „Am avut un pacient în şoc anafilactic, după ce l-a înţepat o albină. El a ajuns la UPU, unde i s-au acordat îngrijiri specifice”, a menţionat Vasile Stănculete, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Simptomele şocului anafilactic sunt dintre cele mai diverse: începând de la erupţii alergice, mâncărimi, edem al feţei, greţuri, vărsături, crampe abdominale, dificultăţi de respiraţie, răguşire, senzaţia de disconfort la înghiţire, tulburări de ritm cardiac şi până la infarct miocardic sau colaps (insuficienţa circulatorie periferică, manifestata prin pierderea oricărei forţe, scăderea bruscă a tensiunii arteriale, puls rapid şi foarte slab). De regulă, majoritatea pacienţilor dezvoltă o reacţie locală la înţepătura de albină, caracterizată prin apariţia edemului, durerii, tumefacţiei şi înroşirii zonei, iar cu tratament antiinflamator, analgetic şi cu o toaletă riguroasa a rănii, simptomele se remit sau se atenuează în aproximativ 24 de ore.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here