Păducelul sau planta inimii

5621

Păducelul mai este cunoscut şi sub denumirea de gherghinar. Pentru calităţile deosebite în tratarea afecţiunilor cardiace, păducelul mai este numit şi Planta inimii.
Creşte sub formă de tufe, în special la marginea pădurilor de foioase, a livezilor şi păşunilor. Uneori atinge o înălţime de 5 m. Păducelul este cunoscut din vremuri străvechi pentru efectele terapeutice. Se folosesc cu precădere florile albe şi fructele de culoare roşie. Fructele se culeg toamna, iar florile se culeg cel mai bine în stare de muguri. Primăvara se poate recolta coaja, folosită atât în stare proaspătă cât şi uscată.

Fructele de păducel se pot consuma în stare proaspătă (unde sunt accesibile în această formă) însă în general ca decoct al fructelor uscate, fierte singure ori împreună cu alte plante medicinale sau ca adaos la unele feluri de mâncare. Se pot adăuga la mâncărurile cu carne de pasăre sau cu peşte pentru a frăgezi carnea sau oasele.
Fructele conţin flavonoizi, taninuri, acizi tartric, ursolic, citric, oxalic, nicotinic, clorogenic, colină, acetil colină, pectină, ulei gras, glucoză, fructoză, substanţe minerale.
Bolile tratate cu păducel: anghină pectorală, miocardită, hipertensiune arterială, tulburări de climacterium, tahicardie, tulburări neurovegetative.
Tulburări de ritm cardiac (palpitaţii) – pulbere de păducel. Se indică în special pulberea din flori de păducel, însă efecte maxime s-au observat la utilizarea unei pulberi din flori şi fructe, în amestec. În cazul unor aritmii pregnante, cura trebuie menţinută încă 3-4 săptămâni după dispariţia completă a simptomelor neplăcute. Pentru tratamente de lungă durată este foarte eficientă tinctura din fructe de păducel: o linguriţă de 4 ori pe zi, vreme de 6-12 luni.
Boli degenerative ale inimii şi scleroză coronariană la persoanele în vârstă, ischemie cardiacă (adjuvant) – ceai de păducel din fructe şi flori. Se iau 3 căni pe zi în cure de lungă durată, în cazul în care aportul masiv de lichide este contraindicat se foloseşte tinctura de păducel: 4 linguriţe pe zi.
Hipertensiune arterială, tensiune arterială oscilantă – o linguriţă de pulbere din fructe şi flori de păducel se ia de 4 ori pe zi, în cure de lungă durată (6 luni minim). La persoanele cu grad crescut de nervozitate, care se confruntă cu accese de furie se recomandă mai ales florile de păducel, eventual în asociere cu plante medicinale calmante mai puternice: sunătoare, talpa gâştei.
Arterioscleroză – pulbere de păducel. Rezultate foarte bune se obţin prin combinarea cu anghinare şi pătlagină în proporţii egale.
Circulaţie periferică deficitară, varice şi hemoroizi – ceai de păducel în combinaţie cu alte plante.
Celulită, obezitate (adjuvant) – infuzie combinată de fructe de păducel. Se bea o cană înainte de fiecare masă.
Fructele de păducel sunt indicate în plus în boli ale faringelui, diaree, angină, albuminurie, litiază urinară, leucoree. S-a observat şi un efect de stimulare imunitară exercitat de fructele şi florile de păducel, acestea fiind recomandate în cură, sub formă de pulbere sau ceai de păducel şi alte plante, pentru întărirea rezistenţei organismului la boli infecţioase.

Mod de preparare:
Infuzie ceai de păducel – o linguriţă de flori cu frunze sau fructe de păducel, la 200 de ml de apă clocotită. După 15 minute se strecoară, se bea fracţionat în decursul unei zile.
Ceai de păducel – o linguriţă de flori şi frunze se vor pune în 250 ml apă clocotită. Se vor acoperi ulterior după care se vor lăsa timp de 10 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 ceaiuri pe zi.
Ceai de păducel – 2 linguriţe de plantă mărunţită se va folosi la afecţiunile mai grave sau extern. Se pune în 250 ml apă clocotită. Se va acoperi timp de 10 minute după care se va strecura. Se vor putea consuma şi din acesta 2-3 ceaiuri pe zi, chiar şi în cure de lungă durată.
Tinctură – se vor pune 50 grame de plantă mărunţită în 250 ml alcool alimentar de 70°. Se va ţine apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des. Se va strecura după care se pune în sticluţe de capacitate mai mică. Se va putea lua în funcţie de gravitatea afecţiuni între 10 picături şi o linguriţă de tinctură luată de 3 ori pe zi înainte de mesele principale diluată cu puţină apă.
În oţet se pot pune câteva frunze şi flori de păducel. Se vor ţine timp de 8 zile, după care se pot folosi la bătături, veruci, negi.
Vin preparat din fructe de păducel – se vor pune la 2 Kg de fructe zdrobite 2 kg de zahăr, 10 litri de apă şi 30g de drojdie. Se va pune totul într-o damigeană de sticlă. Se pune un dop prin care este trecut un furtun de cauciuc, care are un capăt într-un vas cu apă. Se va lăsa timp de aproximativ 15 zile (în funcţie de temperatură), după care se va trage de pe drojdii şi se pune în sticle de capacitate mai mică. Se va putea lua din acest vin câte 50 ml de trei ori pe zi în afecţiunile menţionate mai sus.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here