Parafrazând… „Să știm mai multe despre trecut, să respectăm ce-am moștenit!”

749

În sătămâna 7-11 aprilie, în cadrul proiectul cultural județean “Educație Pro-Patrimoniu” (pentru concursul Lider European), elevii claselor a X-a A și a X-a C de la Colegiului Național “Tudor Vladimirescu”, au desfășurat activități dedicate ce-și propun protejarea şi promovarea patrimoniului cultural, precum și conservarea și revitalizarea meșteșugurilor tradiționale oltenești în rândul tinerilor.

art3Prin sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Gorj, Asociației CIPRIA, Muzeului Județean Gorj, Muzeului Arhitecturii Populare Gorj, parteneri în proiect, și a specialiştilor în conservarea şi protejarea patrimoniului cultural, elevii voluntari, alături de profesori, au desfășurat activități extracurriculare, în cadrul proiectului, în Târgu Jiu, Curtişoara, Turceni, Bărbătești și Motru.
art4Activițățile desfășurate miercuri, 9 aprilie, la Muzeul Arhitecturii Populare Gorj, Curtișoara, constând în atelierele de țesut și prelucrarea tradițională a lemnului au trezit interesul elevilor participanți, dar, de departe, ”vedeta” meșteșugurilor tradiționale, pe care cei mai mulți dintre ei au dorit să-l experimenteze, a fost olăritul. Impresii: “Ne-a plăcut foarte mult, deoarece am putut vedea latura tradițională a zonei noastre într-o manieră diferită. Cea mai inedită parte a vizitei noastre a fost cea în care am avut ocazia să încercăm să folosim roata olarului, dar și cea în care am văzut cum meșterii populari obțin cu meticulozitate diferite obiecte”, Denisa Bălă. “Aparent destul de uşor, olăritul ni s-a dovetit a fi și unul dintre cele mai dificile meşteşuguri. Opinia mea este că Muzeul Satului de la Curtișoara merită vizitat cu orice ocazie!”, Andreea Banța, clasa a X-a A.
art5Joi, 10 aprilie, tot la Curtișoara, s-a desfășurat concursul de gătit tradițional, în cadrul căruia, zece ”bucătari”, voluntari de la clasa a X-a C, s-au străduit să pună pe masă colegilor, bucate tradiționale romănești. Impresii: “A fost o experiență plăcută ce a dezvoltat și a pus în valoare lucrul în echipă” a spus Bogdan Turtoi, “într-un loc frumos, unde ai ce vizita” a completat Vlad Olaru, “decorul autentic și mâncarea tradiţională ne-au făcut să ne simțim ca şi cum ne-am fi întors în timp, a fost o experiență foarte interesantă pe care ne-ar plăcea să o repetăm…” a adăugat Iulia Vlădăianu, toți trei elevi voluntari în proiect, de la clasa a X-a C.
art6În cadrul aceluiași proiect, sub titlul “Să adoptăm un monument”, ne-am propus activităţi de voluntariat care presupun îngrijirea pe termen lung a unui monument istoric și anume, Ceasul Solar Polonez de la Târgu Jiu, reabilitarea acestuia și igienizarea zonei, realizată în mare măsură așa cum se poate vedea din imagini, cu sprijinul partenerilor din proiect. Activitățile la monumentul “adoptat” s-au desfășurat vineri, 11 aprilie. Tot în această săptămănă, voluntarii implicați în proiect și instituțiile partenere, au pregătit seminariile sub titlul “Educaţia Pro-Patrimoniu – Turist prin judeţul Gorj”, ce vor avea loc cu ocazia Zilei mondiale a monumentelor, 18 aprilie.
Mulțumiri speciale d-nei Monica Vlădăianu, reprezentant DJCG
Prof. Gabriela Nodea, C.N. “Tudor Vladimirescu”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here