Parlamentarii Iriza și Cupă, front comun pentru CEO! – Liberali au dat iar cu flit proiectului de modificare a Codului Silvic

485

Proiectul de modificare a Codului Silvic a rămas tot în cârca parlamentarilor inițiatori și la Camera Deputaților, după votul pozitiv obținut de proiectul de lege la Senat. Mai mult, promisiunile deputatului PNL, Dan Vîlceanu, de a interveni pentru a ajuta legea la Cameră nu s-au adeverit, ieri, la întrunirea celor două comisii, pentru mediu și agricultură, liberalii au votat la fel de anapoda, dar mai exact negativ și în totală opoziție cu Complexul Energetic Oltenia. De altfel, Vîlceanu nu și-a manifestat deloc intenția de a participa la ședința respectivă. În ciuda discuțiilor în contradictoriu și a voturilor împotrivă a PNL, USR și PMP, legea a trecut de cele două comisii și mai trebuie să ajungă, în scurt timp, la Comisia Juridică, asta până la votul din plen.

Comisia de mediu și echilibru ecologic și Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii din Camera Deputaților au avut, ieri, o ședință comună, pe odinea de zi aflându-se și legea de modificare a Codului Silvic, inițiată de către senatorul Scarlat Iriza și de deputatul Ion Cupă de la ALDE și de senatorul Florin Cârciumaru și de deputatul Mihai Weber de la PSD. Ședința a fost însă una destul de agitată, inițiatorii fiind luați la întrebări de către deputații PNL, membrii în cele două comisii, o atitudine de acest fel având, în special, deputatul de Dolj, Giugea. Asta deși parlamentarii inițiatori, prezenți la ședință, adică Ion Cupă și Scarlat Iriza, au explicat că legea este una de extremă importanță pentru CEO și sistemul energetic național.

Nepăsare pentru CEO!
Iriza a declarat la finalul ședinței, că se aștepta ca liberalii și cei de la USR să nu dea un vot legii, asta deoarece a auzit reacția deputatului PNL de Gorj, Dan Vîlceanu, înainte de începerea lucrărilor. “L-am sunat pe Dan Vîlceanu și l-am întrebat cum vor vota liberalii la acest proiect pentru CEO. Mi-a dat răspunsul din nici trei cuvinte. Adică a spus: <<Aia e lege?>>. I-am răspus ca atare”, a specificat Scarlat Iriza, senator ALDE.
Nici deputatul Ion Cupă, președintele Comisiei de mediu, nu a fost uimit de voturile din ședința comună, parlamentarul spunând că el nu se aștepta la deputatul de Dolj, Giugea, să fie atât de vehement împotriva proiectului, știut fiind că o parte din populația județului respectiv lucrează la CEO.
“Importanța proiectului legislativ a reieșit din discuțiile cu directorii de specialitate din CE Oltenia și nu numai, din discuțiile cu oamenii din sindicate, cu salariații simpli.. Eu am ales să fiu inițiator al legii pentru că știam că această companie este de ani buni în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea. Mai mult, știam că dacă nu se face nimic în acest sens, blocarea CEO este iminentă. Poziția colegilor liberali nu trebuia să ne uimească știut fiind că partidul este în opoziție. Pe mine m-a pus pe gânduri doar poziția deputatului Giugea de la Dolj, care a început să spună că și el a lucrat la una din unitățile aflate acum în CEO și și-a terminat discursul anti această companie. Oricum legea va trece de Comisia Juridică săptămâna viitoare, iar apoi va ajunge la vot în plen. În maximum două săptămâni legea va fi promulgată”, a declarat deputatul Cupă. Acesta a subliniat implicarea directorului Petroniu în acest proiect de lege și a colegului de partid, Scarlat Iriza, fără de care legea nu era în acest stadiu. Proiectul a trecut, ieri, de cele două comisii cu voturile parlamentarilor PSD-ALDE, adică cu 14 voturi pentru și 9 voturi împotrivă.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here