Participă la salvarea de vieți la 17 ani

821

Anunțul pompierilor gorjeni, aflați în căutarea unor „Salvatori din pasiune”, nu a lăsat-o indiferentă pe o tânăra de 17 ani, din Târgu-Jiu. Adolescenta a decis să se alăture angajaților ISU, în cadrul campaniei de voluntariat.
„Să ai 17 ani, să fii un elev eminent, să te pregăteşti să devii un bun medic, iar timpul tău liber să-l dedici salvării de vieţi arată caracterul nobil, iubirea faţă de semeni, pasiunea şi respectul pentru munca de salvator profesionist. Andreea Dănăricu este o tânără de 17 ani din municipiul Târgu-Jiu, care a aflat despre proiectul Salvator din pasiune, desfăşurat în cadrul ISU Gorj şi a decis ca, în loc să-şi petreacă timpul liber aşa cum şi-l petrec majoritatea tinerilor de vârsta ei, să se alăture salvatorilor profesionişti şi să-şi pună priceperea şi bunăvoinţa în sprijinul oamenilor încercaţi de viaţă şi asta fără să primească nimic în schimb.
Atunci când ia o pauză din învăţat, îmbracă uniforma roşie caracteristică echipajelor noastre SMURD şi însoţeşte echipajele la misiunile care le sunt încredinţate, încercând să aplice lucrurile pe care le-a învăţat până acum de la salvatori şi să înveţe lucruri noi.
Nu este remunerată pentru acest lucru, primeşte doar mulţumirile oamenilor pe care îi ajută. Am întrebat-o ce a determinat-o să aleagă să fie voluntar ș mi-a răspuns că intenţiona să urmeze o carieră în medicină şi a vrut să se familiarizeze cu acest domeniu. Atunci însă, când a intrat în unitatea noastră şi a participat la prima intervenţie alături de echipajele SMURD, iar persoana căreia a trebuit să-i ofere ajutor, cu faţa în lacrimi, i-a mulţumit pentru ajutorul primit, a înţeles că singura meserie pe care vrea să o urmeze este aceea de a fi medic. Ştim cu toţii că, în zilele noastre, tehnologia, ieşirile cu prietenii, hainele de firmă sau multe altele sunt preocupările tinerilor de vârsta acestei domnişoare. Ea ar trebui să fie un exemplu pentru toţi tinerii de vârsta ei! Cu siguranţă, nu pot deveni toţi voluntari, pompieri militari şi nici medici, dar cert este că să ajuţi este cel mai nobil lucru, indiferent de forma ajutorului pe care îl oferi. Noi suntem salvatori profesionişti! Este o meserie pe care ne-am ales-o şi ale cărei riscuri ni le-am asumat, dar asemenea tineri cu un caracter nobil, cu dragostea pentru semeni şi respectul pentru munca salvatorilor profesionişti de care dă dovadă această tânără sunt un exemplu chiar şi pentru noi…şi are doar 17 ani!”, a declarat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.
Proiectul a fost lansat la nivel naţional în luna mai, 2016, iar în acest an se va derula în trei etape. ”În perioada 01-29 martie 2018 va avea loc etapa de recrutare şi înscriere a candidaţilor, de pe 30 martie până pe 12 aprilie 2018 vor fi verificate dosarele, iar între 13-20 aprilie 2018 etapa de încheiere a contractelor de voluntariat.
Reluăm, astfel, demersul de a găsi acele persoane care sunt pasionate de munca salvatorilor profesionişti şi care vor să se implice benevol, fără remuneraţie, în domeniul situaţiilor de urgenţă şi implicit să-şi pună în slujba semenilor priceperea, atunci când aceştia sunt încercaţi de viaţă.
Pentru a se alătura echipajelor noastre de intervenţie persoanele interesate trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani, să fie apte din punct de vedere medical, să nu fi fost condamnate pentru săvârşirea de infracţiuni cu intenţie şi să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă”, a mai precizat Florin Chisim.
După programul de pregătire, activităţile desfăşurate de voluntari alături de echipajele ISU vor consta în participarea la misiunile de intervenţie, utilizarea noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar şi în cele de popularizare a mesajelor preventive, în funcţie de competenţele dobândite.
Dosarul candidatului trebuie să conţină cererea de înscriere, cazierul judiciar, copie după actul de identitate, avizul psihologic, actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare, adeverinţă medicală cu menţiunea „apt pentru efort fizic” sau „apt pentru muncă” și acordul părinţilor/tutorelui legal, după caz.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here