Participanţi din mai multe judeţe la Festivalul “Meleaguri brâncuşiene”

509

În perioada 23-25 martie, la Căminul Cultural din Polovragi se va desfăşura cea de-a treia ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Populară “Meleaguri brâncuşiene”. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Gorj, Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu şi Ansamblul Profesionist “Doina Gorjului”.

Competiţia se va desfăşura pe două secţiuni, participanţii înscrişi fiind din 11 judeţe ale ţării. “Festivalul este adresat cursanţilor Şcolilor Populare de Artă sau centrelor culturale judeţene de la disciplinele de canto muzică populară şi instrumente muzicale. Este împărţit pe două secţiuni, în cadrul fiecărei secţiuni existând două categorii de vârstă 12-15 ani şi 16-25 de ani. Secţiunea întâi este adresată cursanţilor de la disciplina canto muzică populară, iar secţiunea a doua este adresată cursanţilor de la disciplina instrumente muzicale. S-au înscris în acest festival 24 de concurenţi din 11 judeţe, printre care Cluj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Covasna, Olt, Alba, Botoşani, Brăila, Suceava şi Gorj. Vor face parte din juriu personalităţi de marcă ale folclorului românesc care vor aprecia calităţile interpretative, repertoriul, autenticitatea portului, precum şi prezenţa scenică. Acompaniamentul orchestral pe toată durata festivalului este asigurat de Ansamblul Folcloric “Maria Lătăreţu” din cadrul ŞPA Târgu-Jiu, dirijor Constantin Argint. În prima seară, vineri, 23 martie, începând cu ora 18.00, va avea loc concursul, iar după vor urca pe scenă cei mai pregătiţi cursanţi ai instituţiei noastre care au în spate un palmares impresionant de trofee câştigate la diverse festivaluri şi concursuri din ţară. După, va urca pe scenă şi invitata noastră, Leontina Fărcaş din Alba. Sâmbătă, începând cu ora 18.00, va avea loc concursul, iar după concurs va urca pe scenă pentru a susţine un recital de excepţie Ansamblul Folcloric Bucovina de la ŞPA Ion Irimescu din Suceava. Duminică, 25 martie, începând cu ora 14.00, va avea loc Gala Laureaţilor, iar după festivitatea de premiere va urca pe scenă Ansamblul Folcloric Maria Lătăreţu, urmaţi de invitaţii noştri de marcă Nineta Popa Ionescu şi Cristian Fodor. Acest festival concurs îşi propune să încurajeze şi să contribuie la descoperirea a cât mai multor talente şi să promoveze şi să stimuleze cele mai valoroase prezenţe”, a declarat Anamaria Alionescu, purtătorul de cuvânt al Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu.

Din ce în ce mai mulţi participanţi
Organizatorii au ales ca şi locaţie Căminul Cultural din Polovragi, sala fiind una încăpătoare, în condiţiile în care în municipiul Târgu-Jiu nu există o locaţie potrivită pentru un eveniment de asemenea anvergură. “Ne-am gândit să înfiinţăm acest festival al Şcolilor Populare de Artă, deoarece ca festivaluri ale elevilor doar din Şcolile Populare de Artă sunt puţine în ţară, majoritatea elevilor fiind cuprinşi în alte forme de învăţământ ca de exemplu Liceul de Arte, şcoli de muzică, acolo unde există Olimpiada Naţională şi ei merg în aceste manifestări. Atunci noi ne-am gândit să facem acest festival al Şcolilor Populare de Artă şi văd că pe zi ce trece, suntem la a treia ediţie, numărul participanţilor creşte. Participanţii vin cam din toate zonele ţării. Motivul pentru care l-am făcut la Polovragi este că sălile care sunt în Târgu-Jiu deocamdată sunt în stadiul pe care îl ştim toţi. Casa de Cultură nu este accesibilă. Am făcut împreună cu Consiliul Judeţean şi cu Ansamblul “Doina Gorjului” Festivalul Maria Lătăreţu la Teatrul “Elvira Godeanu” şi s-a dovedit că sala este neîncăpătoare pentru o activitate atât de largă ca şi public, şi anul acesta încercăm la Polovragi pentru că au un cămin cultural bun, cu scaune bune, cu public numeros şi în varianta în care va veni public din comună dornic de folclor. În prima seară vom băga şi un grup de copii al lor pentru că au formaţie acolo. Avem o secţie externă a Şcolii Populare la Polovragi şi împreună cu ei vom face acest festival. Repetiţiile deja le-am început. Aşteptăm să fie o ediţie frumoasă, cu public mult. Orchestra este pregătită”, a precizat Constantin Argint, şef Serviciu Organizare Evenimente Culturale în cadrul ŞPA Târgu-Jiu. Fiecare participant va primi diplomă de participare, existând şi premii în bani pentru ocupanţii primelor poziţii, iar câştigătorul Trofeului Festivalului “Meleaguri brâncuşiene” va primi un premiu în valoare de 1.500 de lei.
Izabella Molnar

La ediţia de anul trecut a Festivalului Naţional de Muzică Populară “Meleaguri brâncușiene”, au fost desemnaţi 10 câştigători din cei 20 de participanţi. Astfel, la prima secţiune, cea dedicată concurenţilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani, locul I a fost ocupat de Dinu Maria Adelina din judeţul Olt, pe locul secund a fost desemnată Agrijan Arlesiana Alina din Cluj, pe poziţia a treia s-a clasat târgujianca Orleanu Cornelia, iar menţiunile au ajuns la participantele Gligor Anamaria din Alba şi Drăghici Lavinia Maria din Brăila. În ceea ce priveşte secţiunea a doua, dedicată tinerelor talente cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani, podiumul a fost ocupat astfel: locul I – Betej Elena Andrada Mădălina din Târgu-Jiu;: locul II – Bălu Nicolae din Alba; locul III – Mărgineanu George din Argeş; menţiuni – Ghelase Nicoleta din Brăila şi Vădrariu Valentin din Caraş Severin. Premiul special pentru autenticitatea costumului popular i-a fost acordat tot târgujiencei Betej Elena Andrada. Marele Premiu şi Trofeul Festivalului a fost câştigat de Larisa Cârlugea, o tânără în vârstă de 15 ani, din oraşul Rovinari, elevă a Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, la clasa de canto muzică populară coordonată de doamna Emilia Drăgotoiu Nanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here