Pătlăgeaua roşie – legumă şi leac miraculous

1380
rosiiRoşia, cum este cunoscută la noi, conţine apă, glucide, protide, lipide, acizi organici (malic, pictic, citric), calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf, numeroase oligoelemente – zinc, cupru, fier, bor, iod şi vitaminele (A, Bl, B2, B6, C, TPP, E, K). Există numeroase varietăţi de roşii. Consumul acestora ajută suferinzii de reumatism şi de gută. Salata sau alt preparat cu roşii nu trebuie pregătit cu mult timp înainte de masă, deoarece îşi pierde o bună parte din proprietăţi.

Dacă în restaurante, în cantinele şcolare ş.a. este uneori inevitabil, gospodina (prin grija permanentă, pentru membrii familiei se va feri de aşa ceva). Trebuie reţinut că roşiile sunt o serioasă sursă de vitamine, de pectine, azotaţi şi tartraţi. Stimuleaza secreţiile digestive, neutralizează hiperaciditatea, contribuie la digestie, curăţă sângele, reduc riscul de artritism. Este bine să fie evitate de către cei care au colici hepatice cât şi de cei care au acid oxalic în sânge (oxalemie). Roşiile sunt indicate în anemie, creştere, tulburări ale nutriţiei, astenie, lipsă de poftă de mâncare, dispepsie, boli ale sângelui, pletoră, celulită, febre intermitente, infecţii, reumatisme, gută, menstre dureroase, hepatism, nervozitate, atonic a vezicii biliare, stări canceroase, paraziţi intestinali, etc. Iată în continuare câteva reţete prin care vă puteţi bucura din plin de efectele curative ale acestor legume:

PASTĂ DE ROŞII CU SPANAC
Ingrediente: 4-5 linguri pastă de roşii, 1 ceapă mare de apă, 4-5 linguri de spanac mărunţit, 3 linguri de cremogen, tărâţe, 175 ml ulei, 1 legătură frunze fragede de ţelină cu pătrunjel, 1/2 linguriţă pulbere de plante aromatice şi condimentare, 1/2 linguriţă pulbere de alge, 1 linguriţă pulbere din seminţe de gogoşari, 10 – 15 măsline negre desărate.
Preparare: Pasta de roşii se amestecă cu cremogenul, se adaugă uleiul (puţin câte puţin, ca la maioneză), se adaugă ceapa tăiată mărunt, spanacul, verdeaţa tăiată mărunt, pulberile de tărâţe (cât cuprinde) până se obţine o pastă suficient de îngroşată care se aşează pe farfurie, se tasează şi se decorează cu felii de măsline negre şi verdeţuri de sezon.
PASTĂ DE ROŞII CU RIDICHI
Ingrediente: 5-6 linguri pastă de roşii, 4-5 linguri de ridichi mărunţite, 250 ml ulei, 2 linguri de cremogen, tărâţe, 1 legătură frunze fragede de leuştean cu tarhon, 1/2 linguriţă pulbere de plante aromatice si condimentare, 1/2 linguriţă pulbere de alge, 1 linguriţă pulbere din seminţe de ardei gras, 1 ceapă mare de apă, 4 – 5 foi de salată verde.
Preparare: Peste ridichile mărunţite se adaugă uleiul, pulberile, ceapa tăiată mărunt odată cu verdeaţa şi tărâţele (cât cuprinde); se aşează pe farfurie, se tasează şi se decorează după preferinţe.
PASTĂ DE ROŞII CU URZICI
Ingrediente: 5-6 linguri pastă de roşii, 5-6 linguri urzici fin mărunţite (manual sau mecanic), 1 ceapă mare de apă, 200 g unt, 2 linguri cremogen, tărâţe, 1 legătură frunze fragede de ţelină şi hasmaţuchi, 1/4 linguriţă pulbere de plante aromatice şi condimentare, 1/2 linguriţă pulbere de alge, 1 linguriţă pulbere din seminţe de ardei gras.
Preparare: Pastă de roşii crude se amestecă cu urzicile, ceapa tăiată mărunt, pulberile, untul frecat spumă şi tărâţele (cât cuprinde). Se aşează în farfurie, se tasează şi se presară cu verdeţuri tăiate mărunt.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here